גינקולוגיה

לא ניתן להסתפק בביופסיה עיוורת בהערכת מקרים של דימום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הכנס השנתי מטעם NAMS)

מנתונים שהוצגו במהלך כנס NAMS (North American Menopause Society) עולה כי על רופאים להתייחס לדימום לאחר-מנופאוזה כסרטן רירית רחם, עד שיוכח אחרת, ולהבין כי ביופסיות עיוורות בלבד אינן מספקות לשלילת ממאירות.

המומחים מסבירים כי באופן אידיאלי, הצעד הראשון בבירור מקרים אלו יכלול אולטרה-סאונד דרך הנרתיק, או סונו-מיקרוסקופיה, במטרה  לבחון את עובי רירית הרחם. עובי רירית רחם דק, של עד 4 מ”מ, עשוי לשלול בצורה טובה ממאירות.

ממצאים שעלו ממספר מחקרים קודמים מעידים כי הסיכוי לסרטן רירית רחם עומד על מקרה אחד מבין 383 נשים עם רירית רחם בעובי 3 מ”מ, מקרה אחד מבין 339 מקרים בנוכחות רירית בעובי 4 מ”מ ומקרה אחד מבין 239 נשים עם עובי רירית של 5 מ”מ.

המומחים מפרטים ארבע עקרונות לביצוע אולטרה-סאונד דרך הנרתיק:

·       שימוש במתמר בעל התדירות הגבוהה ביותר, שעדיין מספק חדירות מספקת.

·       לאחר הדגמה טובה של הדיות רירית הרחם, יש להשתמש בהגדלה רבה ככל הניתן.

·       יש להשלים מספר הדמיות בציר הארוך, בקו האמצע ומימין ומשמאל לקו האמצע.

·       יש להשלים מדידות בציר הארוך של הנקודה העבה ביותר.

לדברי המומחים, הנוזל משמש כיתרון מאחר ומגביר את העברת גלי הקול. במידה ולא ניתן לראות היטב או שהרירית אינה דקה כפי שאמורה להיות, אזי באמצעות הכנסת נוזל, ניתן לשפר את ההדמיה, ואם מדובר ברירית עבה, ניתן לראות אם מדובר בתהליך גלובאלי או מוקדי. במידה והתהליך גלובאלי, ניתן להשלים ביופסיה עיוורת, אך במקרה של תהליך מוקדי, אזי ביופסיה עיוורת אינה הצעד הנכון ויש להשלים ביופסיה תחת היסטרוסקופיה.

החלופה לסונו-היסטוגרפיה עם עירוי סליין, או הצעד הבא במידה ועובי הרירית עולה על 4 מ”מ, היא היסטרוסקופיה. בעבר, היסטרוסקופיה הייתה כרוכה באתגר לוגיסטי במרפאות רבות. עם זאת, כיום, לאחר שמנהל המזון והתרופות אישר את השימוש במכשירים חד-פעמיים בשם Endosee, אין צורך בחלל אחסון ציוד או עיקור מכשירים.

המומחים טוענים כי המסר העולה מהסטנדרטים החדשים הללו בנושא הערכת דימום בנשים לאחר-מנופאוזה אינו רלבנטי רק לגניקולוגים, או אף לרופאים בלבד. יותר ויותר רופאי משפחה מטפלים בנשים מאחר ואינן בהכרח מגיעות לגניקולוגים אלא אם ישנה בעיה. מכאן עולה חשיבות רבה להדרכת צוותים רפואיים אודות חשיבות הנושא.

מתוך הכנס השנתי מטעם NAMS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה