בריחת שתן קשורה לרמות טסטוסטרון נמוכות בקרב נשים (מדסקייפ)

באדיבות יצחק אלמליח (*)

קשר אפשרי בין רמות נמוכות של טסטוסטרון אצל נשים בריחת שתן מעלה את האפשרות שטיפול חלופי בטסטוסטרון עשוי לעזור, כך עולה ממחקר חדש.

“טסטוסטרון עלול למנוע אטרופיה של רצפת האגן, ובכך להפחית את הסיכון לבריחת שתן”, אמרה החוקרת מישל קים, MD, מבית החולים הכללי של מסצ’וסטס בבוסטון.

השרירים המרימים איברים בגוף ידועים כבעלי רצפטורים לאנדרוגנים. במודל אחד שנערך בקרב מכרסמים, טסטוסטרון הניתן לאחר בריחת שתן שנוצרה באופן כירורגי הביא להיפרטרופיה של שרירים אלה (כלומר לגדילה של רקמת השרירים באזור רצפת האגן).

מאחר שלא ברור אם אותו קשר קיים אצל בני אדם, החוקרים ביקשו להעריך את הקשר בין טסטוסטרון לבין בריחת שתן.

החוקרים בדקו נתונים על 2123 נשים שהשתתפו במחזור 2012 של סקר הבריאות הלאומי ותזונה (NHANES) ולכן הייתה ידועה רמת הטסטוסטרון שלהן באותו הזמן.

בניתוח חד-משתני, רמה נמוכה של טסטוסטרון נמצאה קשורה באופן מובהק לבריחת שתן כתוצאה מלחץ, לבריחת שתן כתוצאה מדחיפות ולבריחת שתן משולבת (P <.001 לכל). לאחר ההתאמה לגיל, הקשר נשאר משמעותי עבור בריחת שתן כתוצאה מלחץ ולבריחת שתן משולבת, אך לא לבריחת שתן כתוצאה מדחיפות.

“זה הגיוני, כי מנגנון של בריחת שתן כתוצאה מלחץ מסתמך במידה רבה על שלמות רצפת האגן, בעוד בריחת שתן כתוצאה מדחיפות לא”, הסבירה ד”ר קים כאן בכנס השנתי של האגודה האורולוגית ב2017. “זה פותח את האפשרות של טיפול חלופי בטסטוסטרון עבור נשים הסובלות מבריחת שתן”.

בניתוח רב-משתני שבדק את הגיל, מדד מסת הגוף, סוכרת, גזע, וזמן בדיקת הדם, נשים ברבע התחתון של רמות הטסטוסטרון היו בעלות סיכוי גבוה משמעותית מאלה של שלושת הרבעונים האחרים לדווח על בריחת שתן כתוצאה מלחץ (יחס הסיכויים1.49, P <.05 ) או בריחת שתן מעורבת (1.65, P <.01). בריחת שתן כתוצאה מדחיפות הייתה גבוהה מספרית אבל לא מובהקת סטטיסטית במודל זה.

“זה פותח את האפשרות של טיפול חלופי בטסטוסטרון עבור נשים עם בריחת שתן”, אמר תומאס גרינבלינג, , MD מן המרכז הרפואי של אוניברסיטת קנזס בקנזס סיטי, שהנחה את הדיון על מחקר זה. “ברור שיש לעשות עוד מחקר, אבל זה פותח את הדרך לאפשרות זו”.

“אני מרותק מהתוצאות האלה, זה לא משהו שאנחנו בדרך כלל מסתכלים עליו בקרב מטופלות אלו”, ציין ד”ר גרינבלינג בכתבה במדסקייפ.

“במחקרים עתידיים שיצטרכו לספק הוכחה קלינית, ניתן להשתמש בטסטוסטרון הניתן באופן נרתיקי”, אמר ד”ר קים.

(*) מנכ”ל עזר נאמן , https://www.ezerneman.co.il

מקור: Incontinence Tied to Low Testosterone in Women – Medscape – May 18, 2017.

מידע נוסף: https://link.springer.com/article/10.1007/s11255-011-9938-5

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה