גינקולוגיה

בעיצומו של חודש המודעות העולמי לאנדומטריוזיס: מרפאה ראשונה בקהילה באזור המרכז לחולות אנדומטריוזיס נפתחה במכבי ”השלום”.

כ- 10% מהנשים בגילאי פוריות סובלות ממחלה גינקולוגית כרונית בשם אנדומטריוזיס, שעלולה לפגוע באיכות החיים ואף בפוריות. ד”ר אלעד ברקוביץ, המנהל את המרפאה החדשה לאנדומטריוזיס במחוז המרכז במכבי: “זו מחלה שכיחה שחוסר המודעות אליה מביא לאיחור של מספר שנים באבחנה.  נשים ונערות רבות סובלות במשך שנים מכאבים קשים וחלקן אף סובלות מאובדן פוריות. יש חשיבות רבה לאבחן את המחלה מוקדם ככל האפשר “.

נשים רבות אינן מכירות מחלה בשם אנדומטריוזיס ולכן לא מקשרות אותה לתסמינים השכיחים מהן הן אולי סובלות, עליהם נמנים כאבים חזקים בימי המחזור החודשי, כאבים במגע מיני, תלונות הקשורות למערכת העיכול והשתן, עייפות, דיכאון ועוד.
אנדומטריוזיס נגרמת כתוצאה מנוכחות של תאים של רירית הרחם הנמצאים בחלל האגן והבטן, נדבקים ואף חודרים לאיברים שונים ויוצרים סביבם תהליך דלקתי. ישנן תאוריות רבות המנסות להסביר את התופעה הנ”ל אך עד היום לא ברור עד הסוף מה הגורם להתפתחות אנדומטריוזיס. תאי רירית הרחם (אנדומטריום) מתמקמים באגן סביב השחלות, בתוך השחלות בצורת ציסטות אופייניות הנקראות ציסטות “שוקולד” (בעקבות דם סמיך כהה הכלוא בתוכן) ובחלל הבטן, ולפעמים עלולים תאים אלה לחדור גם לדרכי השתן, שלפוחית השתן או לדופן המעיים. במקרים כאלה עלולות להיווצר הידבקויות וצלקות פנימיות שפוגעות בתפקוד האיברים עליהן הן ממוקמות.
האבחנה הראשונית מתבצעת  באמצעות תשאול רפואי, בדיקה גופנית, אולטרסאונד ו-M.R.I לפי הצורך”. אבחון סופי מתבצע ע”י ניתוח בגישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית) שבו מבצעים חתכים זעירים בדופן הבטן ובעזרת מצלמה ומכשירים עדינים מבצעים אבחון וטיפול במחלה.  לציין כי רק במקרים מסויימים יש צורך בניתוח וברוב המקרים ניתן לטפל שמרנית ולהימנע מניתוח. מטרת הטיפול היא שיפור באיכות החיים ע”י הקלה בסבל של הנשים והעלאת הסיכוי להרות. 
ד”ר אלעד ברקוביץ, המרכז את תחום האנדומטריוזיס במכבי שירותי בריאות ומנהל את המרפאה החדשה במכבי השלום, הוא מומחה למיילדות וגינקולוגיה ואת ההתמחות הנוספת  שלו עשה באנדומטריוזיס ובניתוחים אנדוסקופים מתקדמים במרכז גדול במלבורן, אוסטרליה. “אחת הבעיות הקשות היא תת אבחון של המחלה”, מסביר ד”ר ברקוביץ. “במקרים רבים עוברות מספר שנים עד שהנשים פונות לרופא ומקבלות את האבחנה הנכונה.
לדברי ד”ר ברקוביץ, מדובר באחד הגורמים המרכזיים לבעיות פוריות בקרב נשים. 50% מהנשים עם בעיית פוריות לא מוסברת סובלות מאנדומטריוזיס.  “זו מחלה שללא טיפול מתאים ממשיכה להחמיר, ועלולה להתבטא בין השאר בהתפשטות נגעים שלה באיברים שונים בגוף שעלולה להביא למצבים רפואיים מורכבים”.
ד”ר ברקוביץ מוסיף כי הוא מאמין שקיומה של מרפאה ייעודית בתוך הקהילה יתרום להעלאת המודעות למחלה, להגדלת מספר הפונות לאבחון ויעזור בהפחתת הסבל של נשים אלו”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה