גסטרואנטרולוגיה

השפעת חיסול החיידק הליקובקטר פילורי על התפתחות אזופגיטיס ארוזיבית ומחלת רפלוקס. ניתוח של 8 מחקרים פרוספקטיביים


Effect of Helicobacter pylori eradication on development of erosive esophagitis and gastroesophageal reflux disease symptoms: a post hoc analysis of eight double blind prospective studies. Laine L, Sugg J.

Am J Gastroenterol. 2002 Dec;97(12):2992-7.

בעבודות קודמות נטען כי חיסול החיידק הליקובקטר פילורי מרירית הקיבה עלול לגרום להחמרה בתלונות של רפלוקס קיבתי-ושטי ולגרום לאזופגיטיס. המנגנון המשוער לתופעה זו הוא שזיהום על ידי החיידק, בעיקר כשמדובר בזיהום בגוף הקיבה גורם להסננה דלקתית מרובה הגורמת לדילדול התאים הפריאטליים ולהפחתה מסוימת בהפרשת החומצה. לאחר חיסול החיידק יש ירידה בחומרת הדלקת, התאוששות התאים הפריאטליים והגברת הפרשת החומצה. במקרי רפלוקס גבוליים עלולה תופעה זו להחמיר את התלונות.

מטרת העבודה הנוכחית היתה לנתח 8 עבודות פרוספקטיביות שבדקו האם אכן יש החמרה בתלונות הרפלוקס או הופעת אזופגיטיס לאחר חיסול החיידק הליקובקטר פילורי.

שיטות: נותחו תוצאות של 8 עבודות פרוספקטיביות בהן חולים עם כיב תריסריון ללא אזופגיטיס בכניסתם למחקר נבדקו ועברו אנדוסקופיות בסוף המחקר . העבודות כללו 533 חולים והוערכו תלונות של צרבת וחומציות עולה בכניסתם למחקר ו-4 שבועות לאחר סיום הטיפול. נ

מצאו 2 קבוצות :

 1) אלו ללא תלונות של רפלוקס בתחילה = 127 נבדקים

2) נוכחות זיהום עם ה. פילורי נבדקה בתחילה ו- > 4 שבועות לאחר סיום הטיפול.

תוצאות: הטבלה הבאה מראה את שיעור התפתחות האזופגיטיס, הופעת תלונות של GERD או החמרת תלונות של GERD בקרב המטופלים על פי מצב הזיהום בהליקובקטר פילורי לאחר 4 שבועות מתום הטיפול.

P

ניתן לראות כי מבחינת הופעת תלונות או החמרתן לא רק שלא חלה עליה לאחר ארדיקציה אלא במידה מסוימת וללא משמעות סטטיסטית חלה אפילו ירידה בתלונות. נצפתה עלייה קלה בשיעור אזופגיטיס שאינה הגיעה למשמעות סטטיסטית.

מסקנות: בניתוח 8 עבודות פרוספקטיסיות לא נמצאה תמיכה לטענה כי חיסול החיידק הליקובקטר פילורי מביא להופעה או החמרה בתלונות של רפלוקס

הערות:

 1) התוצאות לאחר 4 שבועות אינן בהכרח משקפות מה שקורה מספר חודשים לאחר חיסול החיידק, שכן התאוששות הרירית והתאים הפריאטליים צפויה להתרחש זמן רב יותר לאחר חיסול החיידק.

2) קבוצת החולים כללה חולי כיב תריסריון. בקבוצה זו עיקר הזיהום הוא באנטרום ולא בגוף, ולכן לא צפויה בקבוצה זו החמרה בתלונות הרפלוקס לאחר חיסול הליקובקטר פילורי.

למאמר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה