גסטרואנטרולוגיה

Lubiprostone (אמיטיזה) בטוח ויעיל בטיפול בתסמיני עצירות ותדירות תנועות המעיים בחולי סוכרת (Am J Gastroenterol)

נעה גינזבורג BSc

עצירות היא תופעת הלוואי השכיחה ביותר הקשורה למערכת העיכול בחולי סוכרת (DM – diabetes mellitus).

חולי סוכרת הסובלים מעצירות נוטים לסבול מאיכות חיים נמוכה יותר בהשוואה לחולים ללא בעיות דומות במערכת העיכול. נראה כי טיפולים יעילים לזירוז תנועת המעיים מוגבלים למדי בחולים אלה, וכי לא קיים מידע מקיף המעריך את הטיפול בבעיה זו. מחקר חדש בא לבחון את ההשפעה של Lubiprostone (אמיטיזה, טאקדה) בחולי סוכרת הסובלים מעצירות כרונית אידיופטית; נראה ע”פ המחקר כי הטיפול ב-לוביפרוסטון בטוח ויעיל לשם זירוז תנועות המעיים והורדת משך תנועות המעיים בחולים אלה.

למחקר זה גויסו חולי סוכרת עם עצירות כרונית אידיופתית (CIC) לפי קריטרית Rome III , כאלה שטופלו במרפאות חוץ במרכזים רפואיים שלישוניים   וכן בבתי חולים ליוצאי צבא.

החוקרים אספו מידע דמוגרפי, דגימות צואה וכן אספו תוצאות שאלון איכות חיים הקשור לתסמיני העצירות (PAC-QOL, Patient Assessment of Constipation Quality of Life).  כמו כן, העריכו החוקרים את ה-CTT (colonic transit time) , היינו משך פעילות המעי הגס , בתחילת המחקר באמצעות קפסולה המודדת ומשדרת אלחוטית תנועתיות המעי .

משתתפי המחקר חולקו באופן אקראי וכפול סמיות לקבל 48 mcg של lubiprostone או פלצבו מדי יום , במשך שמונה שבועות. יעד המחקר העיקרי היה השינוי במספר תנועות המעיים הספונטניות (SBMs spontaneous bowel movements)  בשבוע לעומת תחילת המחקר, בקבוצת הטיפול או הביקורת, בכל אחד משבועות הטיפול.

יעדי מחקר שניונים היו ה-CTT לאחר ארבעה שבועות, ה- PAC-QOL לאחר שמונה שבועות של טיפול, וכן השינוי בתסמינים של מערכת העיכול מתחילת המחקר, כמו גם הצורך בטיפולי הצלה מכל סוג בשבוע השני, הרביעי והשמיני.

במחקר השתתפו 76 מטופלים שגילם הממוצע היה 56.9 (±9.1 שנים, 62% מהן נשים). אלו חולקו באופן רנדומלי לקבלת טיפול או פלצבו, כשבין הקבוצות לא נתגלה פער בתחילת המחקר בכל הנוגע לפרטי הרקע או הנתונים הדמוגרפיים.

במהלך תקופת המחקר, המטופלים בקבוצת הטיפול הפעיל (lubiprostone) הראו ממוצע של 1.83 (0.80±, P=0.02) יותר תנועות מעיים ספונטניות SBMs – מדי שבוע לעומת מקביליהם בקבוצת הפלצבו, בהשוואה לנתונים מתחילת המחקר. משך ה-CTT בשבוע 4 היה קצר יותר בממוצע ב-13 שעות בהשוואה לתחילת המחקר בקבוצת הטיפול הפעיל, וארוך ב-7 שעות בממוצע, בהשוואה לתחילת המחקר, בקבוצת הפלצבו.

נתונים אלה מצביעים על אפקט טיפולי של של 20.3 שעות (±7.3, P=0.006). ציון ה- PAC-QOL השתפר בשתי הקבוצות; ללא שוני מובהק ביניהן.  לאחר שמונה שבועות לא נראו הבדלים בתסמינים הקשורים למערכת העיכול, ולא היה צורך בתרופות הצלה הן בקבוצת הטיפול והן בקבוצת הביקורת. כמו כן לא דווחו תופעות לוואי חמורות בקבוצת הטיפול או קבוצת הביקורת.

החוקרים מסכמים כי הטיפול ב- lubiprostoneבטוח ויעיל לשם זירוז תנועות המעיים וירידה ב-CTT בחולים עם סוכרת הסובלים מ-CIC.

Am J Gastroenterol. 2017 Feb;112(2):356-364. doi: 10.1038/ajg.2016.531. Epub 2016 Dec 6.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה