גסטרואנטרולוגיה

יעילות ובטיחות של ודוליזומאב בהשריית הפוגה במחלת מעי דלקתית – הניסיון הישראלי/מאת ד”ר קופילוב אורי (*)


(*) ד”ר קופילוב אורי, השירות למחלות מעי דלקתיות, המכון לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי ע”ש חיים שיבא, תל השומר


ודוליזומאב (אנטיביו) הינו נוגדן מונוקלונלי החוסם את האינטגריןalpha 4 beta 7 ומונע בכך את הנדידה של לימפוציטים ממחזור הדם אל עבר רירית המעי. יעילותו של ודוליזומאב בטיפול במחלת קרוהן וקוליטיס כיבית הוכחה במסגרת מחקריGEMINI. התכשיר אושר על ידי הרשויות הרגולטוריות באירופה, צפון אמריקה וישראל, ונכנס לסל הבריאות הישראלי ב- 2015. מאז אישור התכשיר, פורסמו מספר עבודות המתארות ניסיון בשימוש בתרופה ב”עולם האמיתי” (real world experience) במדינות כמו גרמניה, צרפת וארצות הברית. כל העבודות הצביעו על יעילות התרופה ב”עולם האמיתי” , הן במחלת קרוהן והן בקוליטיס, יחד עם פרופיל בטיחות מעודד.

מטרת העבודה הנוכחית1הייתה להראות את היעילות והבטיחות של ודוליזומאב בטיפול בחולים במחלות מעי דלקתיות בישראל. מדובר בעבודה רב מרכזית שריכזה את הניסיון של שמונה מרכזיIBD מובילים בישראל (איכילוב, שיבא, רמב”ם, בילינסון , שערי צדק, הדסה, סורוקה, העמק).  במסגרת המחקר הנוכחי התמקדנו בהצלחה ובטיחות בהשריית הפוגה (שהוגדרה כ-14 שבועות מתחילת הטיפול) .

במחקר נכללו 204 חולים (130 קרוהן, 69- קוליטיס כיבית, 5 מחלת מעי דלקתית בלתי ספציפית (IBDU) שהחלו את הטיפול בין ינואר 2015 לפברואר 2016. מדובר בחולים מורכבים שנכשלו  במספר קווי טיפול קודמים, לרבות נוגדיTNF  ב-92.6% מהמטופלים שנכללו במחקר (כאשר 73% מהחולים נכשלו בשני נוגדיTNF). 40% מהחולים החלו את הטיפול בודוליזומאב יחד עם סטרואידים סיסטמיים.

 כל החולים השלימו לפחות 14 שבועות של טיפול , למעט אלה שבהם הטיפול הופסק טרם הגעתם לשבוע 14 בשל אי סבילות , תופעות לוואי או כישלון טיפולי.

יעילות- מחלת קרוהן

בשבוע 14, 53.1% מתוך 130 חולי קרוהן הגיבו לטיפול; 34.6%  הגיעו להפוגה קלינית ו- 29.2% הגיעו להפוגה קלינית ללא שימוש בסטרואידים סיסטמיים. ערכיCRP חזרו לנורמה ב-27.6% מהמטופלים  עם ערכיCRP זמינים. הטיפול הופסק בטרם הגעה לשבוע 14 ב- 14 חולים (12 בשל כישלון טיפולי מוקדם ו-2 בשל תופעות לוואי).

יעילות קוליטיס כיבית ו-IBDU

בשבוע 14 , 43.2% מתוך 74 חולים שנכללו במחקר הגיבו לטיפול, 28.4% הגיעו להפוגה קלינית ו-24.3% הגיעו להפוגה ללא שימוש בסטרואידים סיסטמיים.  ערכי CRP התנרמלו ב-41% מהמטופלים עם ערכים זמינים.

הטיפול הופסק ב-20.3% מהחולים בטרם הגעתם לשבוע 14 (14 חולים בשל כישלון טיפולי מוקדם וחולה נוסף בשל תופעות לוואי).

המשתנה הקליני היחיד שנמצא כמנבא תגובה לטיפול הן בקרוהן והן בקוליטיס היה חומרת מחלה בתחילת הטיפול.

בטיחות

תופעות לוואי דווחו על ידי 29 (14.2%) מהחולים. תופעות הלוואי שנצפו בשכיחות הגבוהה ביותר היו נאזופרינגיטיס (5 חולים) , זיהומים בדרכי העיכול ( 5 חולים, מתוכם 3 לקו בקלוסטרידיום דיפיצילה, 1-CMV קוליטיס ו- 1 קמפילובקטר) ופריחה.

חולה אחד נפטר. מדובר במטופל מבוגר שקיבל 2 עירויי יחד עם קורטיקוסטרואידים סיסטמיים בשל קוליטיס קשה עם כיבים עמוקים ופיתחnecrotizing fasciitis שהובילה לכשל רב מערכתי ומוות.

כמו כן נצפה מקרה בודד של אנצפליטיס ; המטופל עבר בירור נוירולוגי מלא שהוביל לשלילה שלPML והחזרה של טיפול בודוליזומאב בהמשך. 13 חולים נזקקו לניתוח כתוצאה מהחמרת מחלתם. לא נצפו תגובות אלרגיות חריפות לעירוי ודוליזומאב.

סיכום:

בדומה לסדרות עולמיות אחרות, המחקר שלנו הראה שטיפול בודוליזומאב הוביל לתגובה ולהפוגה קלינית בחולים מורכבים עם מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית שנכשלו בעבר בטיפול בתכשירים ביולוגיים אחרים. חשוב לציין שלא נצפה הבדל משמעותי בסיכוי לתגובה בין מטופלים עם מחלת קרוהן למטופלים עם קוליטיס כיבית, על אף שבהסתמך על מחקרי  GEMINI ניתן היה לצפות שחולי קרוהן יגיבו לטיפול פחות טוב. אחד ההסברים האפשריים לכך הוא המורכבות היחסית של חולי קוליטיס כיבית במחקר שלנו (85% נכשלו בעבר בטיפול בנוגדיTNF), ואלה חולים שתגובתם לטיפול הייתה פחות טובה גם במחקריGEMINI. נראה כי פרופיל הבטיחות של ודוליזומאב הינו טוב למדי, עם מעט תופעות משמעותיות שהצריכו הפסקת טיפול.

בדומה לסדרות אחרות, הסדרה שלנו הכילה כמעט אך ורק חולים שנכשלו בעבר בטיפול נוגדיTNF. בימים אלה אנו אוספים נתונים לגבי יעילות ובטיחות התכשיר בחולים נאיביים לנוגדי TNF   במסגרת מחקר רטרוספקטיבי אירופי בחסותECCO. למידע זה חשיבות רבה לקביעת מיקומו של  ודוליזומאב בארגז הכלים שעומדים לרשותנו בטיפול במחלות מעי דלקתיות.


  • בחסות חברת טקדה ישראל בע”מ

Ref: Kopylov U. et al., Efficacy and Safety of Vedolizumab for Induction of Remission in Inflammatory Bowel Disease the Israeli Real-World Experience. Inflam Bowel Dis (2017)
IL/EYV/0417/0022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי Upadacitinib (רינבוק) הוביל לשיפור תדירות צואה רכה/נוזלית ומדדי כאבי בטן במהלך השבוע הראשון לטיפול בחולים עם מחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה, כולל בחולים לאחר כישלון טיפול ביולוגי. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים בשלב 3 – U-EXCEL ו-U-EXCEED – להערכת הקלה בתסמינים בחולים […]

  • השוואת Adalimumab לעומת Infliximab לטיפול במחלת קרוהן לומינלית בילדים (Am J Gastroenterol)

    השוואת Adalimumab לעומת Infliximab לטיפול במחלת קרוהן לומינלית בילדים (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בילדים עם מחלת קרוהן הושגו תוצאות טובות לאחר שנה אחת עם טיפול ב- Adalimumab (יומירה) או Infliximab (רמיקד) כמעכב TNF ראשון. בקרב אלו שטופלו ב-Infliximab לא תועדו תוצאות טובות יותר משמעותית לעומת ילדים שטופלו ב- Adalimumab. במסגרת המחקר […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

  • האם יש עדיפות לשילוב השתלת צואה עם Bezlotoxumab למניעת הישנות קלוסטרידיום דיפיצילי בחולים עם מחלת מעי דלקתית? (Am J Gastroenterol)

    האם יש עדיפות לשילוב השתלת צואה עם Bezlotoxumab למניעת הישנות קלוסטרידיום דיפיצילי בחולים עם מחלת מעי דלקתית? (Am J Gastroenterol)

    למרות שמשלב השתלת צואה (Fecal Microbiota Transplantation, או FMT) עם Bezlotoxumab מהווה משלב נסבל היטב בחולים עם מחלת מעי דלקתית וזיהום חוזר בקלוסטרידיום דיפיצילי, אין תועלת ברורה למתן הטיפול המשולב בהשוואה להשתלת צואה בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. החוקרים השלימו מחקר אקראי ומבוקר-פלסבו שכלל 61 חולים עם […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלת מעי דלקתית מלווה בעליה מתונה בסיכון לאירוע מוחי, דמנציה מכל-סיבה ומחלת פרקינסון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים בחנו את הסיכון להפרעות נוירולוגיות בחולים עם מחלת מעי דלקתית, עם הבדלים בתוצאות. מטרתם הייתה להשלימה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • השוואת Calprotectin לעומת Myeloperoxidase בצואה בחיזוי תוצאות מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    השוואת Calprotectin לעומת Myeloperoxidase בצואה בחיזוי תוצאות מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי סמנים בדם מהווים מנבאים בלתי-תלויים של תוצאות מחלת מעי דלקתית ועשויים לסייע בטיפול בחולים עם מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי סמנים בדם עשויים לשמש כיעדי טיפול בחולים עם מחלת מעי […]

  • טיפול בתכשירים המכוונים כנגד אינטרלויקנים אינו מעלה את הסיכון לזיהומים בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    טיפול בתכשירים המכוונים כנגד אינטרלויקנים אינו מעלה את הסיכון לזיהומים בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי הסיכון לזיהומים בחולים עם מחלת מעי דלקתית תחת טיפול בתכשירים המכוונים כנגד אינטרלויקנים אינו שונה משמעותית מזה שתואר בקבוצת ביקורת של חולים שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר לזיהומים. מטרתם כעת הייתה לבחון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה