גסטרואנטרולוגיה

האם הכחדה של חיידק ההליקובקטר פילורי מפחיתה הסיכון לסרטן הקיבה ? /מאמרו של ד”ר סלבה ברד ב”הארץ”

במאמר המתפרסם היום באתר “הארץ” עוסק המחבר, ד”ר סלבה ברד, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה כללית א’ בבית החולים בילינסון ומומחה לניתוחי ושט וקיבה, בשאלה אם הכחדה של החיידק הליקובקטר פילורי עשוייה להקטין  את הסיכון להתפתחות סרטן קיבה.

ד”ר ברד מסביר כי הליקובקטר מעלה הסיכון להתפתחות כיבים בקיבה, ואלה קשורים לעלייה בסיכון להתפתחות סרטן קיבה. השאלה היא אם, לאור העובדה שכידוע כ-50% מהאוכלוסייה הם נשאים של החיידק, יש מקום לטפל בהכחדת החיידק ואם כן באילו מטופלים ?

ד”ר ברד מציג מטהאנליזה חדשה שבחנה את הסוגייה: “מטא-אנליזה חדשה, שכוללת 26 מחקרים (24 ממדינות המזרח הרחוק, אחד מפינלנד ואחד מקולומביה) ופורסמה בכתב העת Annals of Gastroenterology באפריל, בחנה את הטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי כמפחית את הסיכון לסרטן הקיבה. היא כללה 22,619 מטופלים עם נגעים טרום-סרטניים בקיבה שקיבלו טיפול לחיידק, ו-29,744 מטופלים עם נגעים טרום-סרטניים שלא קיבלו טיפול כזה. נמצא כי המטופלים שסבלו מזיהום בחיידק בשלב הפיך (כלומר דלקת ניוונית/ לא ניוונית כרונית של רירית הקיבה) וטופלו נגדו – היו בסיכון נמוך משמעותית (כזה הדומה לאוכלוסייה רגילה) לסרטן קיבה ביחס למטופלים שלא טופלו נגדו; בביופסיה שעברו נצפתה אצלם נסיגה בנגעים הטרום-סרטניים, כלומר בדלקת. מטופלים שסבלו מזיהום בשלב בלתי הפיך (לאחר שנוצרים כבר נזקים ושינויים בתאי הקיבה) לא הרוויחו מטיפול זה.”

למאמר ב”הארץ”

Ann Gastroenterol.2017;30(4):414-423

הערת המערכת: נראה שבמטופלים שלהם תסמינים של חיידק ההליקובקטר, ובודאי בכאלה שנמצאו אצלם נגעים טרום סרטניים יש מקום לטיפול להכחדת החיידק. לגבי שאר המטופלים, ללא תסמינים ועדות לנגעים טרום סרטניים, שכאמור מהווים כ-50% מהאוכלוסייה, נראה שהתשובה צריכה להיות אינדבדואלית בהתייחס לרמת הסיכון הספציפית של המטופל לפתח כיבים ו/או סרטן קיבה.   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה