גסטרואנטרולוגיה

בינה מלאכותית עשויה לשפר דיוק בדיקות קולונוסקופיה (Ann Intern Med)

טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי פוליפים לא-ממאירים בחלק הדיסטאלי של המעי הגס ולאפשר לרופאים לאבחן בבטחה גידולים אלו ולא להסירם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מיפן, שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים כותבים כי למיטב ידיעתם, זהו המחקר הגדול ביותר מסוגו להערכה פרוספקטיבית של מהימנות שימוש בזמן-אמת בטכנולוגיית אבחנה בסיוע-מחשב להערכה אופטית של פוליפים במעי וברקטום.  מטרתם הייתה לבחון את הביצועים של טכנולוגיה זו עם אנדוציטוסקופים – מכשירי קולונוסקופיה עם הגדלה של x520, המספקים הדגמה מיקרווסקולארית ותאית של פולפים במעי הגס וברקטום לאחר שימוש ב-NBI (Narrow Band Imaging) ושיטות צביעת מתילן כחול, בהתאמה.

מדגם המחקר כלל 791 מטופלים שהשלימו קולונוסקופיה בבית חולים אחד. הבדיקות בוצעו ע”י 23 אנדוסקופיסטים, אשר השתמשו בזמן-אמת בטכנולוגיית אבחנה בסיוע מחשב במהלך הקולונוסקופיה.

הטכנולגיה ניבאה את הממצא הפתולוגי (ממאיר או לא-ממאיר) של פוליפים שזוהו בבדיקה, בגודל עד 5 מ”מ, על-בסיס מידע בזמן-אמת, בהשוואה לאבחנה פתולוגית של הדגימה שהוסרה (מדד הזהב). התוצא העיקרי של המחקר היה האם טכנולוגיית הבינה המלאכותית מספקת ערך מנבא שלילי של 90% ומעלה בהערכת אדנומות באזור הסיגמה והרקטום, אשר מוגדר כסף הנדרש בכדי לקבוע כי ניתן שלא להסיר את הפוליפ.  החוקרים השלימו הערכה על-בסיס התרחיש הגרוע ביותר (לפיו הטכנולוגיה סיפקה תשובה שלילית-שגויה) והטוב ביותר (לפיו הטכנולוגיה סיפקה תשובה חיובית-שגויה).

בסיכומו של דבר זוהו 466 פוליפים בגודל של עד 5 מ”מ (כולל 250 פוליפים באזור הרקטום והסיגמה) ב-325 נבדקים שהשלימו את הקולונוסקופיה בסיוע הטכנולוגיה הממוחשבת, שם שיעור ניבוי פתולוגי של 98.1%.

הערך המנבא השלילי של הטכנולוגיה הממוחשבת להערכת אדנומות באזור הרקטום והסיגמה עמד על 96.4% (התרחיש הטוב ביותר) ועל 93.7% (התרחיש הגרוע ביותר) כאשר התבסס על שיטת הצביעה ועל 96.5% (התרחיש הטוב ביותר) ו-95.2% (התרחיש הגרוע ביותר) כאשר התבססו על NBI.

החוקרים מציינים כי יש לקחת בחשבון כי שני-שליש מבדיקות הקולונוסקופיה נערכו ע”י מומחים, כאשר כל אחד מהם היה בעל ניסיון של מעל ל-200 אנדוציטוסקופיות; עוד הם מציינים כי 186 פוליפים שלא נבחנו ע”י המערכת הממוחשבת לא נכללו בניתוח הנתונים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טכנולוגיית אבחנה בסיוע מחשב השיגה את הדיוק הנדרש בכדי לאפשר לרופאים לא להסיר פוליפים בגודל של עד חמישה מ”מ, אשר אינם חשודים על-פי הטכנולוגיה האמורה.

Ann Intern Med. Published online August 13, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה