גסטרואנטרולוגיה

מחקר חדש מטיל ספק בבטיחות GI של מעכבי COX-2 (מתוך BJU)

מעכבים סלקטיבים של COX-2, כמו rofecoxib (ויוקס) או celecoxib (סלברה), הינם משככי כאבים עם סיכון נמוך לתופעות לוואי גסטרואינטסטינליות לעומת NSAIDs קונבנציונלים, אך מחקר חדש מעלה תהיות לגבי אמיתות הדברים.

החוקרים לא מצאו הוכחה כי מעכבים סלקטיבים של COX-2 גרמו פחות לתופעות לוואי ב-GI העליון לעומת NSAIDs סטנדרטים.

celecoxib הוא יוצא דופן. לאחר התאמה למשתנים שונים, celecoxib לא היה קשור לעלייה משמעותית בתופעות לוואי ב-GI העליון. עם זאת, החוקרים מאמינים כי יתכן וזה בשל מספר נמוך יחסית של חולים במחקר שלקחו celecoxib ולכן העדר כוח סטטיסטי.

כמו כן מציינים החוקרים, עם diclofenac כיוצא מהכלל, כי ניתן להעלים את  הסיכון לתופעות לוואי GI של NSAIDs ומעכבי COX-2 באמצעות תרופות נגד כיב קיבה. דבר זה תומך בטענתם כי יש סיכון גבוה לתופעות לוואי GI עם מעכבי COX-2 ככלל ויתכן ותרופות אלו אינן בטוחות כפי שחשבו בהתחלה.

המחקר, שפורסם בגיליון דצמבר של British Medical Journal, כלל השוואה בין מעכבי COX-2 ו-NSAID ב-9407 משתתפים שחוו כיב קיבה או הקאת דם במהלך תקופה של 5 שנים ו-88,867 נבדקי ביקורת תואמים שלא חוו זאת.

אחוז כללי של אירועי GI היה 1.36 ל-1000 שנות אדם. בהשוואה לאי שימוש, שימוש נוכחי במעכבי COX-2 או NSAIDs היה קשור לעלייה בסיכון לאירועים כאלו.

לאחר התאמה למשתנים, שימוש ב-naproxen, diclofenac או rofecoxib נשאר קשור משמעותית לאירועי GI, בעוד celecoxib לא היה קשור משמעותית. עליה זו בסיכון נעלמה ברובה בעת שימוש בתרופות נגד כיב קיבה, מלבד diclofenac, עמו הסיכון הגבוה לאירועים אלו עלה ב-49%.

חסרה הוכחה לעלייה בבטיחות GI עם מעכבי COX-2 חדשים בהשוואה ל-NSAIDs .

ממצאים אלו עקביים עם מידע קודם בכך שהם מראים יתרון ל-Celebrex במונחי בטיחות GI, ציינה ד”ר גייל קוקוול, מנהלת רפואית של Celebrex בחברת פייזר, אך קיימת אכזבה כי החוקרים לא הציגו את המידע באופן שיסייע לרופאים ולחולים המנסים להגיע להחלטות חשובות בנוגע לבריאותם.

ד”ר קוקוול הסכימה כי המספר הנמוך של חולים במחקר הנוכחי מונע מהגעה למסקנות ברורות לגבי בטיחות GI של סלברה, אך אמרה כי מספר מחקרים קודמים מצאו כי התרופה בטוחה יותר מ-NSAIDs. כמו כן ציינה ד”ר קוקוול כי מכל התרופות שנבדקו, רק סלברה לא העלתה משמעותית את הסיכון ל-GI יחד עם שימוש בתרופות נגד כיב קיבה, דבר התומך בבטיחות הגבוהה של התרופה.

נציגי חברת מרק, מייצרת ויוקס שהורידו את התרופה מהמדפים, לא היו ניתנים להשגה, אך מסרו את ההצהרה הבאה: במחקר בו בדקו שימוש בויוקס 50 מ”ג, פי 2 מהמינון המומלץ לשימוש כרוני, היתה ירידה משמעותית בסיכון לאירועי GI עליון וסיבוכים בהשוואה למינון קליני של naproxen.

לידיעה במדסקייפ

BMJ 2005;331:1310-1312.

<!–


–>

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה