גסטרואנטרולוגיה

מחלות אלרגיות ואוטואימוניות מעלות את הסיכון לתסמונת מעי רגיז ודיספפסיה פונקציונאלית (Aliment Pharmacol Ther)

במאמר שפורסם בכתב העת Alimentary Pharmacology and Therapetutics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן דלקת מפרקים אוטואימונית והן מחלות אטופיות מלוות בסיכון מוגבר לדיספפסיה פונקציונאלית ותסמונת מעי רגיז. יתרה מזאת, בעוד שהפרעות פונקציונאליות במערכת העיכול מלוות בחרדה מוגברת, ולמעלה ממחצית מקרי תסמונת מעי רגיז נובעים משנית להפרעות פסיכולוגיות, הקשר בין דיספפסיה פונקציונאלית, תסמונת מעי רגיז והפרעות במערכת החיסון אינו תלוי במצוקה פסיכולוגית.

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם קיים קשר בין מחלות אוטואימוניות או אלרגיות ובין הפרעות פונקציונאליות במערכת העיכול, ללא תלות במצוקה פסיכולוגית. לצורך כך, הם השלימו מחקר שכלל 3,542 משתתפים (גיל ממוצע של 57.9 שנים), אשר נבחרו באקראי מאוכלוסיית אוסטרליה והשיבו לשאלונים בדואר (שיעורי תגובה של 43%). הסקר כלל שאלות אודות אבחנה של מחלת אוטואימונית (סקלרודרמה, פסוריאזיס, דלקת מפרקים שגרונית וסוכרת) או מצבים אלרגיים (אסתמה, מזון,, אבקנים ו/או בעלי חיים). השאלונים כללו הערכה של מצוקה פסיכולוגית ואת קריטריוני Rome III לדיספפסיה פונקציונאלית ותסמונת מעי רגיז.

החוקרים מדווחים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר מובהק בין אסתמה, אלרגיה למזון, אבקנים וחיות, פסוריאזיס ודלקת מפרקים שגרונית ובין תסמונת מעי רגיז ודיספפסיה פונקציונאלית. אלרגיה למזון (יחס סיכויים של 1.66, p=0.007), פסוריאזיס (יחס סיכויים של 1.81, p=0.006) ודלקת מפרקים שגרונית (יחס סיכויים של 1.68, p=0.007) זוהו כגורמי סיכון בלתי-תלויים לתסמונת מעי רגיז, לאחר תקנון לגיל, מין ומצוקה פסיכולוגית.

באשר לדיספפסיה פונקציונאלית, אסתמה (יחס סיכויים של 1.32, P=0.025) ואלרגיה למזון (יחס סיכויים של 1.78, p=0.001) זוהו כמנבאים בלתי-תלויים, לאחר תקנון לגיל, מין ומצוקה פסיכולוגית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הן מחלות אוטואימוניות והן מחלות אלרגיות מהוות גורמי סיכון להפרעות פונקציונאליות במערכת העיכול, ללא תלות במצוקה פסיכולוגית, עם הבדלים בין תסמונת מעי רגיז ובין דיספפסיה פונקציונאלית. ממצאים אלו מרמזים לאפשרות כי מסלולים פריפריים שונים מעורבים בפתוגנזה של הפרעות פונקציונאליות במערכת העיכול.

Aliment Pharmacol Ther 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה