יום השחפת העולמי 2015

יום השחפת  יצויין בכל העולם ובישראל בתאריך 24.3.15. לקראת יום השחפת העולמי 2015 עורך משרד הבריאות, באמצעות המחלקה לשחפת ואיידס, כנס שנושאו “התמודדות מערכתית והיבטים קליניים הקשורים לתחלואה בשחפת ו-HIV בקרב מהגרים חסרי ביטוח רפואי” שיתקיים בתאריך 19.3.2015 במרכז הכנסים ברמת אפעל.

אוכלוסיות במעבר מהוות מזה מספר שנים מוקד התערבות דומיננטי בישראל בתחום הטיפול בשחפת. אוכלוסיות שאינן ילידות הארץ בעיקר ילידי מדינות אנדמיות לשחפת הן בסיכון מיוחד לחלות בשחפת. משרד הבריאות נדרש לטיפול באוכלוסיות אלה בכלים משולבים קליניים, אפידמיולוגיים וסוציאליים, מתוך תפיסה רפואית הוליסטית כלפי הציבור בישראל.

כמו כן מתמודד משרד הבריאות  עם הקשר ההדוק בין איידס לשחפת באמצעות תוכנית מיוחדת שהושקה ב-15.1.2014. פורסם חוזר מנכ”ל 3/14 “נוהל הפעלת תוכנית קהילתית למעקב וטיפול אנטי-רטרו-ויראלי (ART ) למהגרים נשאיHIV  חסרי ביטוח רפואי”. נוהל זה מסדיר, לקבוצה מסוימת של נשאי HIV חסרי ביטוח רפואי, את המעקב הסדיר והטיפול האנטי-רטרו-ויראלי יחד עם טיפול מניעתי למספר מחלות זיהומיות, כולל טיפול מניעתי להתפתחות מחלת השחפת.

התוכנית הקהילתית מאגדת בין משרד הבריאות, רופאי איידס, מרפאות איידס, ארגונים לא ממשלתיים (NGOs ), חברות התרופות המייצרות/משווקות תרופות אנטי רטרו ויראליות, וחברות מסחריות אחרות. החולים זוכים למעקב וטיפול במרכזי האיידס על חשבון משרד הבריאות, ואת התרופות בתרומת חברות התרופות ובהפצת הסופרפארם. התוכנית אשר תוקצבה לשנתיים זוכה להצלחה רבה  ובמשרד הבריאות פועלים להמשך התוכנית לאחר תקופת הזמן הקצובה.  תכנית זו, ביצועה והתמודדות עם אתגרים נוספים בטיפול באוכלוסיות מהגרים יידונו במסגרת כנס יום השחפת 2015- מצ”ב הזמנה.

שחפת – היסטוריה ואפידמיולוגיה

ב- 24 במרץ 1882, הודיע ד”ר רוברט קוך (Dr. R. Koch ) על גילוי החיידק הגורם למחלת השחפת Mycobacterium Tuberculosis) ). באותה תקופה גרמה המחלה  למוות של אחד מכל שבעה אנשים באירופה ובאמריקה. למרות התקוות הגדולות שליוו את גילוי החיידק, מתו משחפת מאז ועד היום לפחות עוד 200 מיליון בני אדם בעולם. משנות ה- 80 אנחנו עדים לעליה בתחלואה בשחפת במדינות מפותחות ובשאר העולם. ב- 1993 הכריז ארגון הבריאות העולמי בפעם היחידה בתולדותיו על מחלת השחפת כעל מצב חירום עולמי (Global Emergency ). בארץ, כמו בעולם, מתייחסים בכובד ראש למגמות אלה. עקב העלייה בשיעור השחפת בארץ, ב-?1996 שר הבריאות בהסתמכות על פקודת בריאות העם (1940), הגדיר את השחפת לפי לשון החוק “כמחלה מידבקת מסוכנת”. ומשנת 1997 פועלת בישראל, התכנית הלאומית למיגור השחפת.

מאפייני הטיפול בשחפת

על מנת להגיע לריפוי מלא, יש צורך בנטילה סדירה ומלאה של מספר תרופות אנטיביוטיות משך שישה חודשים, לכל הפחות. טיפול כזה יביא לריפוי מלא ביותר מ- 90% מהחולים. אי-השלמת הטיפול עלול לגרום לחידוש המחלה ולהמשך הפצת חיידקי השחפת. טיפול בלתי סדיר מביא להתפתחות זנים עמידים לתרופות וסיכון להפצתם. על מנת להבטיח את השלמת הטיפול אצל החולה והיענות טובה, השיטה המועדפת והמומלצת ע”י ארגון הבריאות העולמי והמאומצת ע”י משרד הבריאות היא שיטת טיפול בהשגחה ישירה DOTS (Directly Observed Treatment Short-course ).  בשנת 2007  ובשנת 2013, צוינה התוכנית הישראלית על ידי ארגון הבריאות העולמי  כ”סיפור הצלחה”.

שחפת עמידה לטיפול תרופתי

נטילת טיפול תרופתי לא סדיר בשחפת עלולה לגרום להופעת זנים של חיידק שאינם מגיבים (עמידים) לשתי תרופות עיקריות (MDR-TB Multi drug resistant ) או ליותר. בשנים האחרונות, הופיעו ברחבי העולם דיווחים על בידוד זן חיידק שחפת עמיד לרוב התרופות הקיימות כיום, ועל כן האפשרויות הטיפוליות בחולים המודבקים בחיידק זה מוגבלות. תופעה זאת קיימת כמעט בכל המדינות בעולם. גם בישראל אותרו מספר חולים בודדים עם זני שחפת העונים על הגדרה של עמידות קיצונית לתרופות (XDR-TB Extremely drug resistant ).

המחלקה לשחפת ואיידס, בשיתוף המעבדות הארציות לשחפת והמרכזים לאבחון וטיפול בשחפת ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות בנושא בעולם ובישראל, על מנת להמשיך ולספק מענה על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר.

להלן מספר נתונים על מחלת השחפת בעולם ובישראל: ארגון הבריאות העולמי מעריך כי בשנת 2013 חלו בשחפת 9 מיליון איש, בעיקר בדרום מזרח אסיה, באפריקה דרומית לסהרה ובאזור המערבי של האוקיינוס השקט.

במהלך שנת 2013 דווח למחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות על 308 חולי שחפת חדשים בישראל.  מרבית החולים החדשים (יותר מ-80%) נולדו מחוץ לישראל. מכלל החולים המדווחים, 50% התגלו בקרב אנשים שאינם אזרחי ישראל. שיעור ההיארעות בכלל האוכלוסייה בשנת 2013 הינו 3.8 ל-100,000 אוכלוסייה.

משנת 1997 מופעלת בישראל התוכנית הלאומית למיגור השחפת ע”י משרד הבריאות בשיתוף ארבע קופות החולים. המחלקה לשחפת ואיידס בשירותי בריאות הציבור מנהלת את התוכנית בשיתוף עם מספר גורמים המטפלים: תשעה מרכזים ייחודיים לאבחון וטיפול בשחפת (מלש”חים), שתי מעבדות שירות ייחודיות, מחלקת השחפת בביה”ח שמואל הרופא, ובפיקוח כל לשכות הבריאות. לב התוכנית הוא מתן טיפול תרופתי אנטי-שחפתי בהשגחה ישירה.

לשכות הבריאות המחוזיות והנפתיות, בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים במשרד ומחוצה לו, פועלים לאיתור מקרי תחלואה הן באזרחי ישראל והן בקרב תושבים שאינם אזרחי ישראל. ישנה סדרה של נהלים במספר רב של נושאים הקשורים למניעה וטיפול במחלת השחפת כולל נהלים עדכניים על דרכי התמודדות עם תחלואת בשחפת בבתי חולים כלליים ובאתרים בהם ישנו שיעור גבוה של אוכלוסייה בסיכון יתר.

בברכה,

דוברות משרד הבריאות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם שימוש בטבק מעלה את הסיכון להישנות זיהום ותמותה בחולי שחפת? (Chest)

    האם שימוש בטבק מעלה את הסיכון להישנות זיהום ותמותה בחולי שחפת? (Chest)

    במאמר שפורסם בכתב העת Chest מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר, מהן עולה כי עישון מעלה משמעותית את הסיכון להישנות שחפת ותמותה במהלך הטיפול התרופתי בחולים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העידו על ההשפעה השלילית של עישון על הפרוגנוזה של חולי שחפת. עם זאת, אין סקירה שיטתית להערכת ההשפעה של עישון על הסיכון […]

  • חשד לברונכיאקטזיות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים עם היסטוריה של עישון (Ann Intern Med)

    חשד לברונכיאקטזיות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים עם היסטוריה של עישון (Ann Intern Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר כי בקרב חולים בהם קיים חשד לברונכיאקטזיות ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה במבוגרים עם היסטוריה של עישון, גם בנוכחות תפקוד ריאתי תקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ברונכיאקטזיות במבוגרים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית מלוות בסיכון מוגבר לתמותה. עם זאת, לא ידוע […]

  • מדד חדש עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם שחפת ריאתית (Chest)

    מדד חדש עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם שחפת ריאתית (Chest)

    במאמר שפורסם בכתב העת Chest מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד ייעודי להערכת חומרת שחפת ריאתית עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה של חולים אלו.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת חיזוי סיכון לתמותה זמינה קלינית בחולים עם שחפת ריאתית עשויה לסייע בשיפור תוצאות הטיפול, אך עד כה לא פורסמו מדדים מדויקים […]

  • טיפול באנמיה במבוגרים עם HIV עשוי להפחית את הסיכון לשחפת (eClinicalMedicine)

    טיפול באנמיה במבוגרים עם HIV עשוי להפחית את הסיכון לשחפת (eClinicalMedicine)

    סמנים פשוטים של אנמיה ודלקת סיסטמית עשויים לשמש ככלים חשובים לזיהוי מטופלים עם HIV בסיכון מוגבר לשחפת פעילה ותמותה כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-eClinicalMedicine, שהינו חלק מכתב העת The Lancet Discovery Science. על-פי הערכות ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2021 היקף המקרים של HIV ושחפת פעילה נע סביב 700,000 חולים ברחבי העולם. מאחר ושחפת […]

  • היעילות של Infliximab כטיפול משלים בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית (Clin Infect Dis)

    היעילות של Infliximab כטיפול משלים בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית (Clin Infect Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Infliximab הינו טיפול משלים בטוח ויעיל בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית, עם עדויות לפיהן הטיפול הפחית מוגבלות חמורה ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בשליש מהחולים עם שחפת של מערכת העצבים המרכזית צפויה החמרה קלינית […]

  • סיכון מוגבר לסרטן ריאות במטופלים לאחר זיהום בשחפת (Clin Infect Dis)

    סיכון מוגבר לסרטן ריאות במטופלים לאחר זיהום בשחפת (Clin Infect Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהום קודם בשחפת הינו גורם סיכון להתפתחות סרטן ריאות, ללא תלות בהרגלי עישון או אבחנה של מחלת ריאות חסימתית כרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים מעטים בחנו את היקף הסיכון לסרטן ריאות בקרב מטופלים ששרדו שחפת, תוך התייחסות […]

  • טיפול בזיהום שחפת לטנטי (CME, JAMA)

    טיפול בזיהום שחפת לטנטי (CME, JAMA)

    בארה”ב, כ-13 מיליון בני אדם סובלים מזיהום שחפת לטנטי (LTBI –  latent tuberculosis infection), המוגדר כזיהום של Mycobacterium Tuberculosis, ללא תסמינים ושאינו עובר לאנשים אחרים. ללא טיפול, כ-5% עד 10% מהאנשים עם זיהום שחפת לטנטי מפתחים מחלת שחפת פעילה במהלך חייהם. בשנת 2016, כוח המשימה של שירותי המניעה בארה”ב המליץ לבדוק את כל המבוגרים בסיכון […]

  • למעלה ממחצית מהחולים עם שחפת היו ללא תסמינים לפני קבלת תשובת בדיקה חיובית לזיהום (Clin Infect Dis)

    למעלה ממחצית מהחולים עם שחפת היו ללא תסמינים לפני קבלת תשובת בדיקה חיובית לזיהום (Clin Infect Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Infectious Disease עולה כי חלק גדול מהחולים בסיכון גבוה שפנו לטיפול במרפאות ראשוניות ונמצאו חיוביים לשחפת לא הציגו כל תסמינים לזיהום החיידקי. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, למעלה מ-4 מיליון מבין 10 מיליון חולים עם שחפת פעילה אינם מאובחנים או אינם מתחילים טיפול תרופתי. זיהוי וטיפול בקבוצת חולים זו […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.