בריאות הציבור-קידום בריאות

סקר השחיקה בעובדי מערכת הבריאות: רמת השחיקה גבוהה יותר בכ-50% מאשר במגזר הפרטי והציבורי שאינו כולל את מערכת הבריאות

בהמשך לדו”ח ועדת ההיגוי של הסקר לבחינת השחיקה בעובדי מערכת הבריאות מתפרסמים היום ממצאי הסקר אשר כלל כ- 42,500עובדי מערכת הבריאותבדרגים ותפקידים מגוונים.

הסקר נערך ע”י ורד מדמון קויתי, מנהלת אגף משאבי אנוש במשרד הבריאות, וד”ר שגית ארבל?אלון, ובשיתוף עם פרופ’ שרון טוקר, מומחית לנושא השחיקה מהפקולטה לניהול באוניברסיטת ת”א. ממצאי הכנס יוצגו היום בכנס שלראשי מערכת הבריאות. 

מהסקר עולה  שממוצע מדד השחיקה במערכת הבריאות בישראל עומד על 3.4 בסולם של 1-7, כאשר ציון מעל 3 נחשב כלא תקין ודורש טיפול בהקדם. רמת שחיקה זו , בהשוואה לזו שנמצאה בסקר דומה שנערך בארץ  בקרב 20 אלף עובדים במגזר הפרטי והציבורי (שאינם במערכת הבריאות) , ממוצע מדד השחיקה עמד על 2.2 בלבד., כלומר רמת שחיקה גבוהה יותר בכ-50%.

עוד עולה מהסקר שכמחצית מהעובדים (45%) חשים לעיתים קרובות או תמיד עייפים או סחוטים פיזית. 35% חשים שחוקים ו?34% דיווחו על עייפות נפשית.

השחיקה הגבוהה ביותר הייתה בקרב עובדי משמרות לילה, עובדים שאינם בתפקיד ניהולי, וכן בקרב כאלה שעובדים שעות רבות יותר (מתמחים בעיקר).

רמת השחיקה הגבוהה ביותר דווחה ע”י עובדים עם ותק של 3-5 שנים, כאשר רמת השחיקה הגבוהה ביותר הייתה בקרב רופאים (3.59),  אחיות (3.51), עובדי מקצועות הבריאות (3.35) ועובדי מינהל ומשק (3.11). 

עוד עולה הסקר כי רק 14% מהרופאים במערכת הבריאות סבורים שהארגון שבו הם עובדים מחויב לבריאותם, כאשר 8% בלבד מהרופאים בבתי החולים מאמינים שלהנהלה אכפת מבריאותם האישית.

בתגובה לתוצאות הסקר ציין יו”ר ארגון רופאי המדינה , ד”ר זאב פלדמן “אנו נשחקים כי אכפת לנו. הגיע הזמן להסקת מסקנות מידיות. סקר השחיקה במערכת הבריאות אינו מפתיע אותנו העובדים בה. הזנחה רבת שנים של התשתיות, מחסור בתקנים, צפיפות, וחוסר התאמה בין צרכיהם של 9 מיליון אזרחי ישראל לשירותי האשפוז הקיימים, ומספר הרופאים בקהילה, גורמים לעומסים בלתי אפשריים על צוותי הרופאים והאחיות.


עומס מתמשך על מתמחים במהלך 4-6 שנות ההתמחות, ועל המומחים במהלך 30 שנות עבודתם לאחר ההתמחות, גורם לשחיקה. אנחנו נשחקים כי אכפת לנו. אנחנו מנסים לגשר על התנאים הבלתי אפשריים במסירות ובמצוינות מקצועית. אני מברך על הסקר, אך לא די בו! עכשיו הזמן להסיק מסקנות מידיות – הוספת תקנים, הוספת מיטות, והעלאת ההקצאה הלאומית לבריאות מהרמה המגוחכת של 7.3% מהתל?ג ל-9.5% מהתל?ג לפחות”.

לידיעה בישראל היום

לידיעה בהארץ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה