ADHD

התועלת של התערבות משולבת והדרגתית כנגד תסמונת דחק בתר-חבלתית (JAMA Surgery)

התערבות קצרה והדרגתית הכוללת טיפול משולב לוותה בהפחתת תסמיני תסמונת דחק בתר-חבלתית (Posttraumatic Stress Disorder) לאחר 6 חודשים, אך לא לאחר שנה אחת, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התועלת של יישום תכנית טיפול משולבת והדרגתית המתמקדת בתסמונת דחק בתר-חבלתית ותחלואה נלווית. המחקר נערך ב-25 מרכזי טראומה בארצות הברית וכלל משתתפים ששרדו חבלה גופנית ועברו הערכה דו-שלבתי לתסמיני PTSD.

תכנית Trauma Survivors Outcomes and Support Collaborative Care כללה ניהול מקרה פעיל שסייע לחולים ששוחררו מאשפוז למסגרת אמבולטורית. ההתערבות גם שילבה טיפול תרופתי מבוסס-עדויות ומרכיבי פסיכותרפיה שהתמקדו בתסמיני PTSD ובתחלואה נלווית.

התוצא העיקרי של המחקר היה מדד תסמיני PTSD כפי שנקבע לפי PCL-C (PTSD Checklist) בתחילת המחקר במחלקות כירורגיות ו-3, 6 ו-12 חודשים לאחר הפציעה.

מדגם המחקר כלל 327 גברים (גיל ממוצע של 39 שנים) והחוקרים הצליחו להשלים את המעקב אחר 75% מהמשתתפים לאחר 3 חודשים ואחר 80% מהמשתתפים לאחר 12 חודשים. ההתערבות ארכה בממוצע 122 דקות.

מניתוח סטטיסטי עלה כי לאחר 6 חודשים חלו שינויים מובהקים סטטיסטית במדדי PCL-C בקרב חולים בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת, (הבדל של 2.57- נקודות, p<0.05), אך לא לאחר 12 חודשים (הבדל של 1.27- נקודות, p=0.35).

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה השפעות טיפול גדולות יותר בחולים עם לפחות שלושה גורמי סיכון ל-PTSD בתחילת הדרך ובחולים שטופלו במרכזי טראומה עם פרוטוקולים טובים או מצוינים.

החוקרים כותבים כי יש מקום להשקיע מאמצים בהגדרת מדיניות ומציאת מימון בכדי לשלב את ממצאי המחקר כחלק מהדרישות והאישורים הנדרשים ממרכזי טראומה ארציים.

JAMA Surgery 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה