ADHD

השתלת צואה לטיפול בהזדקנות המוחית (Nature Aging)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש בבעלי חיים שפורסם ב-Nature Aging הראה כי השתלת צואה (FMT) עשויה להפוך את הירידה בחסינות, בהתנהגות ובקוגניציה הנגרמת עקב תהליך ההזדקנות. לאחר שהחוקרים ערכו השתלת צואה מעכברים תורמים צעירים לעכברים מבוגרים, הם גילו כי המיקרוביום של המעיים של העכברים המבוגרים החלו להידמות לאלה של הצעירים יותר. בנוסף, ההיפוקמפוס של העכברים המבוגרים הפך דומה יותר פיזית וכימית לזה של העכברים הצעירים. לאחר ההשתלה העכברים הזקנים ביצעו ביעילות רבה יותר משימות כמו מבוכים והצליחו לזכור טוב יותר את מסלול המבוך בניסיונות הבאים. “התוצאות שלנו מראות שהמיקרוביום עשוי להיות מטרה טיפולית מתאימה לקידום הזדקנות בריאה”, אמר אחד מכותבי המחקר. הוא הוסיף כי “מחקרים בבני אדם ובבעלי חיים אחרים הראו קשר בין ירידה קוגניטיבית הקשורה להזדקנות לבין שינויים במיקרוביום במעיים. עם זאת, עד כה, המחקרים מצאו קשר אך סיפקו מעט עדויות לכך שהמיקרוביום במעיים מעורב בוויסות התפקוד הקוגניטיבי”.

פרופ’ ג’יין פוסטר מהמחלקה לפסיכיאטריה ומדעי המוח באוניברסיטת מקמאסטר בקנדה, שלא הייתה מעורבת במחקר, כינתה את ממצאי המחקר כ”מצויינים” וציינה כי הם מוכיחים כי טיפולים ממוקדי מיקרוביום עשויים להיות בעלי פוטנציאל לתקן נזקים ואולי להקל על הזדקנות בריאה. לדבריה, “עם זאת, לפני שקופצים למסקנות מוקדמות לפיהן הממצאים עשויים להיות ניתנים ליישום קליני בחולים הסובלים ממחלת אלצהיימר ומירידה קוגניטיבית מוקדמת, חשוב לזכור כי פורסמו בעבר פרסומים פרה-קליניים רבים שהעידו על היכולת לגרום לשינוי רגשי, חברתי וקוגניטיבי על ידי השתלת צואה לעכברים נטולי חיידקים, אך רובם לא היו ניתנים לתרגום לאוכלוסיות אנושיות. היא הוסיפה כי “אנו כבר יודעים שהתערבויות תזונתיות, כולל תזונה צמחית במידה רבה, משפיעות על הרכב ותפקוד המיקרוביום במעיים ועשויות להשפיע עמוקות על הירידה הקוגניטיבית בבני אדם. הוכח כבר בעבר כי מרכיב חשוב בתועלת המושרה על ידי התזונה קשורה לעלייה ברמות חומצות שומן אנטי דלקתיות קצרות”.

במאמר מערכת מלווה למחקר, פרופסור רוכליס דיאז הייג’ץ, מנהל מחלקת מדעי המוח במכון קרולינסקה, ועמיתיו כינו את התוצאות “מעודדות” כ”גישה טיפולית פוטנציאלית לטיפול בירידה קוגניטיבית הקשורה להזדקנות והפרעות חרדה, שיכולה לעבור במהירות למחקר קליני”. הם ציינו כי למרות שהשתלת צואה “עשויה להציע הזדמנות למנוע או לשפר את הירידה הקוגניטיבית הנלווית עם ההזדקנות”, קבוצתו מתכננת “ללמוד קבוצות של חיידקים ספציפיות המשיגות מטרה דומה”. לדבריהם, סוג זה של גישה “לא רק יהיה בטוח יותר, אלא, עבור רוב החולים, צורת טיפול מקובלת יותר”.

לכתבה ב- Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה