ADHD

רמות טסטוסטרון נמוכות במושתלי כליה מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת (Diabetes Care)

טסטוסטרון

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה קשר בין רמות אנדרוגנים נמוכות ובין סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בגברים לאחר השתלת כליה.

מחקרים קודמים הציעו כי כישלון תאי ביתא בלבלב להפריש אינסולין משחק תפקיד חשוב בהתפתחות סוכרת לאחר השתלה. בנוסף, נראה כי דיהידרוטסטוסטרון פועל על קולטן לאנדרוגנים בתאי ביתא בלבלב ומגביר הפרשת אינסולין, כאשר חסר טסטוסטרון משחק תפקיד חשוב בהתפתחות סוכרת מסוג 2 בגברים מבוגרים ובגברים תחת טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy). מחקרים אקראיים קודמים הדגימו השפעות מטבוליות חיוביות של טיפול חליפי בטסטוסטרון בגברים עם היפוגונאדיזם וסוכרת מסוג 2.

החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתוני מחקר עוקבה פרוספקטיבי במטרה לקבוע את החשיבות של אנדרוגנים בהתפתחות סוכרת לאחר השתלת כליה. כל המשתתפים היו גברים עם שתל מתפקד במשך לפחות שנה אחת לאחר ההשתלה.

לאחר משך חציון מעקב של 5.3 שנים, 28 גברים (11.5%) פיתחו סוכרת לאחר השתלה. מהערכת הנתונים לפי שלישון ריכוז דיהידרוטסטוסטרון עלה כי שיעור הגברים שפיתחו סוכרת עמד על 19% בשליש התחתון, 12% בשליש האמצעי ו-4% מהגברים עם ריכוז דיהידרוטסטוסטרון בשליש העליון (p = 0.008). קשר דומה תועד מניתוח הנתונים לפי שלישון ריכוז טסטוסטרון, כאשר 17%, 14% ו-4% מהגברים פיתחו סוכרת בשליש התחתון, בינוני ועליון, בהתאמה (p = 0.01).

מניתוח לא-מתוקן עלה כי כל הכפלת ריכוז דיהידרוטסטוסטרון לוותה בעליה של 27% בסיכון לסוכרת לאחר השתלה (p<0.001). הקשר נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לגיל, קצב פינוי גלומרולארי משוער, מרווח זמן מהשתלה, מדד מסת גוף, ריכוז hs-CRP, טיפול תרופתי וריכוז המוגלובין מסוכרר התחלתי. התוצאות היו דומות כאשר החוקרים בחנו את ריכוז טסטוסטרון כולל.

החוקרים בוחנים בימים אלו את הקשר בין ריכוזי אנדרוגנים ובין התפתחות סוכרת לאחר השתלת כליה בנשים.

Diabetes Care 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה