ADHD

האם חלקיקי HDL בנוזל השדרה מגנים מפני מחלת אלצהיימר? (Alzheimer’s & Dementia)

חלקיקי HDL (High-Density Lipoprotein) קטנים בנוזל שדרה עשויים להגן מפני מחלת אלצהיימר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Alzheimers & Dementia.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות לפיהן מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון למחלות אלו עשויים לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות מחלת אלצהיימר. לחלקיקי HDL קטנים השפעה המגנה על מערכת העצבים, אך הקשר עם התפקוד הקוגניטיבי אינו ידוע.

החוקרים זיהו, ספרו ומדדו את גידול חלקיקי HDL קטנים בנוזל השדרה ובדם ב-180 מבוגרים בריאים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של 76.6 שנים). מספר גבוה יותר של חלקיקי HDL קטנים (7-10.5 nm) בנוזל השדרה נקשרו בקשר חיובי עם התפקוד בשלושה תחומים קוגניטיביים, ללא תלות בסטטוס APOE ε4: גיל, מין ושנות השכלה.

הקשרים הללו היו בולטים יותר בחולים ללא ליקוי קוגניטיבי, רמז לחשיבות חלקיקי HDL קטנים במניעה. רמות גבוהות יותר של חלקיקי HDL קטנים בנוזל השדרה עמדו בקורלציה מובהקת סטטיסטית עם רמות Aβ42 גבוהות יותר בנוזל שדרה.

מדידות חלקיקי HDL קטנים או מרכיביו בדם ובנוזל השדרה עשויים לשמש כסמן להנחיית מחקרים קליניים למניעת מחלת אלצהיימר, לקבוע את המעבר של חלקיקים אלו בין הפלזמה ונוזל השדרה ולסייע בפיתוח תרופות חדשות.

ממצאי המחקר מעידים כי חלקיקי HDL קטנים במוח עשויים להיות מעורבים בפינוי והפרשה של פפטידים היוצרים צברי עמילואיד האופייניים למחלת אלצהיימר ולכן ניתן לשער כי לחלקיקים אלו יש תפקיד במניעה.

Alzheimer’s & Dementia 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה