ALS & degenerative disease

ממשק מוח-מחשב מסייע לחולת ALS עם תסמונת כליאה לתקשר עם הסביבה (N Engl J Med)

ממשק מוח-מחשב מושתל איפשר לחולת ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) בשלב-מתקדם עם תסמונת כליאה (Locked In) לתקשר באופן מדויק ועצמאי עם המטפלת שלה בביתה באמצעות תוכנת הקלדה למחשב.

עם אימון ותרגול והתאמה של המערכת, המטופלת בת ה-59 הצליחה להעביר באופן אל-חוטי את מחשבותיה למחשב להצגה בצורת הודעות על המסך.

הממשק החדש מאפשר תקשורת עצמאית שהצטרפה ולעיתים שימשה כמקור התקשורת היחיד של המטופלת, שתיקשרה באמצעות תנועות עיניים ומצמוצים לתשובה חיובית ושלילית.

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מסבירים המומחים כי האפשרויות עבור חולים עם שיתוק חמור, שאיבדו את יכולת התקשורת, הן מוגבלות. הגישות הנוכחיות לתקשורת תלויות בהנעת עיניים העוקבות אחר מצלמה, דבר המאפשר לחולים לבחור פריטים על מסך  המחשב. במקרים בהם אמצעי זה נכשל, התקשורת מבוססת על תנועות עיניים או מצמוצים בתגובה לשאלות סגורות, דבר המגביל את אפשרויות התקשורת העצמאית והפרטית.

הממשק הנוכחי כולל ארבע אלקטרודות מתחת לדורה, המושתלות באזור הקורטקס התחושתי-מוטורי ופרה-פרונטאלי, עם משדק הממוקם בתת-עור מתחת לעצם הבריח משמאל, בשילוב עם אנטנה הממוקמת בחזה על-פני משדר ומחשב.

ע”י נסיון הנעת היד בצד הנגדי לאלקטרודות המושתלות, החולה שלטה באופן מדויק ועצמאי בתוכנת הקלדה במחשב 28 שבועות לאחר מיקום האלקטרודות, בקצב מקביל לשתי אותיות בדקה. החולה השתמשה בהצלחה במערכת בביתה, עם סיוע מינימאלי, מעבר לאדם שנדרש להציב את האנטנה על החזה. החולה מדווחת על שביעות רצון רבה מהמערכת ומשתמשת בה מספר פעמים בשבוע.

ממצאים אלו מעידים כי המערכת עשויה לענות על הדרישות לתקשורת עצמאית ולשמש כאמצעי תקשורת עבור חולים שאינם יכולים להיעזר באמצעי תקשורת קונבנציונאליים אחרים.

N Engl J Med. Published online November 14, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה