ALS & degenerative disease

מזון שומני, מטוגן ומעובד קשור לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי (Journal of the American Heart Association)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם בJournal of the American Heart Association הראה כי אכילה של תזונה עשירה בשומן, מזון מטוגן, בשר מעובד ומשקאות ממותקים קשורה לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי, אחד הגורמים השכיחים לתמותה בארה”ב. המחקר בחן את דפוסי התזונה של יותר מ-21,000 אנשים בני 45 ומעלה והתרחש במשך 18 שנים.

דפוסי התזונה של הנבדקים במחקר סווגו לפי קבוצות המזונות העיקריים בדיאטה של הנבדקים. לדוגמא, דפוס התזונה שהוגדר “הנוח” הסתמך על מנות מעורבות, פסטה, פיצה, אוכל מקסיקני וסיני. הדפוס ה”צמחי” הסתמך בעיקר על ירקות, פירות, מיץ פירות, דגני בוקר, שעועית, דגים, עופות ויוגורט. דפוס התזונה ה”מתוקה” כלל סוכרים, קינוחים, שוקולד, ממתקים וארוחת בוקר ממותקת. דפוס התזונה “הדרומי” כלל תוספת של שומנים, אוכל מטוגן, ביצים ומנות עם ביצים, בשר שכולל איברים, בשר מעובד ומשקאות ממותקים, המשקפים דפוס קולינרי נפוץ בדרום-מזרח ארה”ב. לבסוף, דפוס האכילה שכונה “אלכוהול וסלט” כלל כמות גבוהה של בירה, יין, משקאות חריפים, ירקות עלים ירוקים, עגבניות ורוטב לסלט. דפוסי התזונה לא היו בלעדיים זה לזה, כך שלמשל אלו שהיו בעלי זיקה לדיאטה בסגנון הדרומי אכלו גם פחות ירקות ופירות.

לאחר התאמה לגורמים נוספים העשויים להשפיע על הסיכון לדום לב פתאומי, הראו מחברי המחקר כי אלו שצרכו תזונה “דרומית” הראו סיכון מוגבר לדום לב פתאומי בשיעור של 46%, בהשוואה לאלו שאכלו דיאטות אחרות. בנוסף, המחקר גילה גם כי אכילת תזונה ים תיכונית מסורתית קשורה לסיכון מופחת ב-26% לדום לב פתאומי. לדברי המחבר הראשי במחקר, התוצאות מצביעות על כך שתזונה היא גורם שמאפשר לנו לשלוט ברמה מסוימת על הפחתת הסיכון לדום לב פתאומי. הוא הוסיף כי “אני מקווה שזו עוד פיסת פאזל שתאפשר לאנשים להפחית את הסיכון לדום לב פתאומי. במקום לאכול בשר פעם או פעמיים ביום, הם יצמצמו את צריכת הבשר לפעמיים או שלוש בשבוע”.

ד”ר סטיבן יוראשק, חבר בוועדת התזונה של איגוד הלב האמריקני לאורח חיים ובריאות קרדיו-מטבולית, מציע להתמקד בשני תחומים. לדבריו, “כולנו צריכים לחשוב על דרכים בהן אנו יכולים להגדיל את מספר מנות הפירות והירקות שאנו אוכלים מדי יום. בנוסף, עלינו לצמצם את החשיפה למלח על ידי אכילת יותר ארוחות בבית והימנעות ממוצרים עתירי מלח או הכנת ארוחה עם הרבה מלח”. הוא הוסיף כי תוצאות המחקר מראות גם על פערים בדפוסי התזונה שעלולים לנבוע מגורמים נוספים כמו שרשראות אספקה, גישה למזון בריא וענייניים תרבותיים. “על מנת לשפר את הדיאטה בקרב כלל האוכלוסייה, עלינו להסתכל מעבר לבחירות האישיות של האדם הבודד ולהתמקד בדפוסי אכילה של האוכלוסייה הכללית. הגישה לירקות ופירות מהווה אתגר מרכזי עבור קהילות כפריות ועירוניות, כמו גם לקהילות במעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר, שכן מזונות מעובדים הם לעתים קרובות פחות יקרים מפירות וירקות”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה