ALS & degenerative disease

טיפול בהשמנת יתר מפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס (ACG)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

אנשים הסובלים מהשמנת יתר עשויים להיות בעלי סיכון מופחת לסרטן המעי הגס במידה ויבצעו ניתוח בריאטרי או יטופלו תרופתית, כך על פי מחקר חדש שהוצג במפגש המדעי השנתי של הקולג’ האמריקאי לגסטרואנטרולוגיה (ACG) 2021. המחקר הראה כי ניתוח שרוול, וארבע תרופות להרזיה נקשרו לסיכון מופחת לסרטן המעי הגס.

במחקר נבדקה אוכלוסייה עם שיעורים גבוהים של השמנת יתר בצפון מזרח אוהיו, ושאלת המחקר הייתה כיצד ניתוח ותרופות עשויים להשפיע על חולים אלה. המחקר כלל נתונים על כ-74 מיליון מטופלים מיותר מ-300 בתי חולים בארה”ב. המחקר הראה כי חולים עם השמנת יתר היו בסיכון גבוה פי 2.5 מאנשים בעלי משקל תקין לאבחון סרטן המעי הגס (יחס סיכויים [OR] 2.48,CI 95% ). המחקר כלל מבוגרים בגילאי 18-75 שעברו שרוול, או שלקחו את התרופות לירגלוטיד, פנטרמיןטופירומט, בופרופריוןנלטרקסון, או לורקסרין ולא כלל חולים עם תסמונת לינץ’, תסמונת פוליפוזיס במעי, היסטוריה משפחתית של ממאירות במערכת העיכול, מחלות מעי דלקתיות או שימוש בטבק או באלכוהול. חולים שנטלו אחת מהתרופות לירידה במשקל וגם סבלו מסוכרת מסוג 2 לא נכללו במחקר. החוקרים השוו מטופלים אלו לקבוצת ביקורת של 52,540 אנשים תואמים בגיל, עם אינדקס מסת גוף (BMI) גבוה מ-30 ק”גמ”ר שלא עברו ניתוח להרזיה או נטלו תרופות להרזיה.

מבין החולים שעברו ניתוח שרוול, 50 אובחנו עם סרטן המעי הגס, שיעור נמוך יותר מאשר באוכלוסייה שלא נותחה (OR 0.30; CI 95%, 0.22-0.39). לא זו אף זו, הסיכון שלהם לפוליפים שפירים אף הוא הופחת (OR 0.45; CI 95%, 0.40-0.50). כל התרופות היו קשורות באופן מובהק לסיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס (OR 0.94; CI 95%, 0.72-1.25).

בהיותו רטרוספקטיבי, המחקר לא יכול לבסס קשר של סיבה ותוצאה בין ניתוח או תרופות וסרטן, או להעיד על גורמים כמו תזונה, פעילות גופנית או גנטיקה, כך העידו מחברי המאמר.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה