AMD

מה בין טיפול באספירין ובין חומרת ניוון מקולארי גילי? (Ophthalmology)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Ophthalmology מדווחים חוקרים על מחקר חדש ממנו עולה קשר בין הסיכון לניוון מקולארי גילי מוקדם וניוון מקולארי גילי רטוב, מאוחר ובין טיפול תדיר באספירין, כאשר הסיכון עולה עם העלייה בנטילת הטיפול התרופתי.

הממצאים מבוססים על מחקר European Eye Study, והם מזהירים לנקוט משנה זהירות במתן אספירין לחולים עם AMD (Age-related Macular Degeneration), העשויים לקבל את הטיפול למצבים אחרים, דוגמת מניעת מחלות לב וכלי דם.

לאחר תקנון לערפלנים שונים, כולל גיל, מין, השכלה, עישון, מדד מסת גוף, סוכרת, מחלות לב וכי דם, אנגינה, כולסטרול ולחץ דם סיסטולי, טיפול יומי באספירין לווה בעליה של למעלה מפי שתיים בסיכון לניוון מקולארי גילי רטוב, בהשוואה לסיכון בחולים שלא נטלו מעולם אספירין.

המחקר כלל 4691 משתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה, שנבחרו באקראי משבע מדינות ברחבי אירופה. החוקרים כימתו את הטיפול באספירין כחולים שמעולם לא נטלו את הטיפול (2760 חולים), טיפול חודשי או פחות (766 חולים), טיפול שבועי אך לא יומי (326 חולים), או טיפול יומי (839 חולים). בדיקות צבעוניות של קרקעית העין נשמרו בכל מרכז ונשלחו לרוטרדם, הולנד, שם שני מומחים דירגו אותם בהתאם לסיווג International Classification and Grading System for Age-related Maculopathy & AMD. דרגות 1-3 סווגו כניוון מקולארי גילי מוקדם, דרגה 4 הקבילה ל-ניוון מקולארי גילי מאוחר, וחולקה ל-AMD יבש או רטוב.

חולים שקיבלו טיפול יומי באספירין היו מבוגרים יותר, עם שכיחות נמוכה יותר של מעשנים וערכים נמוכים יותר של לחץ דם וכולסטרול, אך עם שכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם ואנגינה.

מבין כל המשתתפים, 36.4% אובחנו עם AMD מוקדם ו-3.3% אובחנו עם AMD מאוחר, מבין אלו, כשני שליש סבלו מניוון מקולארי רטוב ורק שליש סבלו מניוון מקולארי יבש. החוקרים מדווחים על קשר בין טיפול באספירין לעיתים קרובות ובין דרגה גבוהה יותר של ניוון מקולארי גילי. שליש מהמשתתפים עם ניוון מקולארי רטוב נטלו אספירין כל יום, זאת בהשוואה ל-16% מהביקורות בלבד.

מגמה דומה ביחסי הסיכון זוהתה כאשר החוקרים תקננו רק לגיל ומין, או לגיל, מין ומחלות לב וכלי דם. לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית עם AMD רטוב, בהתאם לנוכחות או העדר מחלות לב וכלי דם או אנגינה (כלומר, לא נמצא קשר בין AMD ובין מחלות לב וכלי דם או אנגינה).

עבור 42 המקרים של AMD יבש עם נתונים אודות צריכת אספירין וערפלנים אפשריים, לאחר תקנון לגיל ומין, לא נמצא קשר בין AMD יבש ובין טיפול באספירין.

כאשר החוקרים ערכו תקנון לכל הערפלנים האפשריים, הם זיהו מגמה משמעותית בין טיפול באספירין ו-AMD מוקדם בדרגה 1 (1652 חולים, p<0.001) ודרגה 2 (463 חולים, p=0.001). עם זאת, לא נמצא קשר דומה עם מחלה בדרגה 3 (114 חולים, p=0.9).

החוקרים מסכמים וכותבים כי על הציבור להבין כי לאספירין, הנמכר בחלקים מסוימים ברחבי העולם ללא מרשם רופא, יש תופעות לוואי, בהן גם ניוון מקולארי גילי.

Ophthalmology. 2012;119:112-118

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה