AMD

אינטראקציה בין אורחות חיים וגנטיקה משפיעה על הסיכון לניוון מקולארי גילי (Ophthalmol)

אורחות חיים ונטיה גנטית עשויים לשחק תפקיד סינרגיסטי להעלאת הסיכון לניוון מקולארי גילי בנשים, כך עולה משני ניתוחים של נתוני CAREDS (Carotenoids in Age-Related Eye Disease Study) שפורסמו בכתב העת Ophthalmology ו-JAMA Ophthalmology.

במחקר הראשון, החוקרים בחנו משלב הרגלי חיים מדדי אכילה נכונה, רמת פעילות גופנית ועישון (לפי מספר שנות חפיסה) בקרב 1,663 נשים בגילאי 50-79 שנים במחקר CAREDS. לאחר מכן, הם בחנו את הנתונים אודות מספר העותקים של אלל Y402H של גן CFH (Complement Factor H) ואלל A69S אל גן ARMS2 (Age-related Maculopathy Susceptibility), שניהם מעלים את הסיכון לניוון מקולארי גילי מוקדם ומאוחר.

התוצא העיקרי כלל אבחנה של ניוון מקולארי גילי וחומרה של ההפרעה, כפי שנקבע לפי צילומי רשתית שנערכו בין 2001-2004, שש שנים לאחר הערכת אורחות החיים. שכיחות ניוון מקולארי גילי עמדה על 337 נשים, 91% מהן עם מחלה מוקדמת.

הסיכוי לניון מקולארי גילי היה גבוה פי 3.30 בקרב נשים עם מדד אורח חיים בריא נמוך (0-2) ושני אללים בסיכון גבוה של CFH בהשוואה למשתתפים עם מדד אורח חיים בריא גבוה (4-6) ושני אללים בסיכון נמוך.

ההשפעה המשולבת של מדד אורח חיים וגנוטיפ CFH הייתה דומה לסיכום שני הגורמים בנפרד, עדות להעדר קשר סינרגיסטי. עם זאת, החוקרים זיהו קשר סינרגיסטי כאשר התמקדו ב-728 נשים עם דיאטה יציבה לפני הערכת ניוון מקולארי גילי, עם הוצאת אלו עם הרגלי תזונה משתנים שייתכן והיטו את התוצאות. לא זוהה קשר בין גנוטיפ ARMS2 ובין אינטראקציה עם אורח חיים והסיכון לניוון מקולארי גילי.

החוקרים סיכמו כי תורשה של שני אללים בסיכון גבוה של CFH עשויה להביא להחמרת ההשפעה של אורח חיים לא-בריא על הסיכון לניוון מקולארי גילי בנשים לאחר מנופאוזה תחת דיאטה יציבה, אך מזהירים כי אורח החיים עשוי להיות חשוב עם כל גנוטיפ.

במחקר השני, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology, נכללו 913 נשים ממחקר CAREDS, שסווגו לפי נוכחות עותק אחד, שני עותקים או ללא עותקים של כל וריאנט של גנים המשפיעים על מסלולי דלקת או נשיאת או מטבוליזם של וויטמין D.מהתוצאות עלה קשר בין חסר וויטמין D עם שני גנים המקודדים לחלבוני משלים, אך לא עם גנים המעורבים בנשיאה או מטבוליזם של וויטמין D.

נוכחות שני וריאנטים של גן CFI, המקודד ל-Complement Factor I, לוותה בעליה של פי 6.3 בסיכויים לניוון מקולארי גילי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון הגבוה ביותר תואר בקרב נשים עם חסר וויטמין D ושני אללים בסיכון גבוה ל-CFH או CFI.

Ophthalmol. Published online September 6, 2015

JAMA Ophthalmol. Published online August 27, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    השימוש במד סוכר רציף (Continuous Glucose Monitoring, או CGM) מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה סוכרתית ורטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית במבוגרים עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 אשר טופלו בין השנים 2013 ו-2021. הם […]

  • סוכנות התרופות האירופית אישרה תכשיר עיני של Bevacizumab לטיפול בניוון מקולארי (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית אישרה תכשיר עיני של Bevacizumab לטיפול בניוון מקולארי (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית (European Medicines Agency) העניקה אישור שיווק ל Bevacizumab-vikg לטיפול בניוון מקולארי גילי ניאווסקולארי. התכשיר פותח כפורמולה עינית ספציפית במטרה להתגבר על השימוש השנוי במחלוקת מעבר להתוויות המאושרות במוצרי Bevacizumab הזמינים כיום לטיפול בניוון מקולארי גילי רטוב. ההחלטה של הסוכנות התקבלה בעקבות עמדה חיובית של ועידת CHMP (או Committee for Medicinal Products for […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת EyeBio דווח על נתונים מוקדמים מהם עולות תוצאות חיוביות לטיפול ב- Restoret בחולים עם בצקת מקולארית משנית לסוכרת וכנגד ניוון מקולארי גילי רטוב. הטיפול נסבל היטב כתכשיר יחיד ובשילוב עם Aflibercept למשך 12 שבועות  עם שיפור חדות הראיה המתוקנת לצד הפחתת עובי הרשתית. על-פי ההודעה, Restoret הדגים שיפור באנטומיה ובתפקודי הראיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה