AMD

ביופסיה של בלוטת לימפה זקיף לבירור ממאירות של לחמית ועפעפיים/ פרופ’ מרדכי רוזנר

עין

האגודה האמריקאית לרפואת עיניים AAO מכינה הערכות טכנולוגיות בתחום רפואת העיניים המעריכות פרוצדורות, תרופות, בדיקות אבחנתיות ובדיקות סקר חדשות וקיימות. המטרה של הערכות אלה היא לסקור באופן שיטתי את תוצאות המחקרים הקיימים לגבי היעילות והבטיחות של פעולות – פרוצדורות, תרופות ובדיקות. לאחר ביצוע הסקירה על ידי חברי הועדה להערכת טכנולוגיות באופתלמולוגיה  – Ophthalmic Technology Assessment Committee, האגודות המתאימות של תת ההתמחות המתאימה והייעוץ המשפטי, מוגשות ההערכות לחבר הנאמנים של האקדמיה שמחליטים אם לפרסמם כהצהרות רשמיות של האקדמיה.
המטרה של ההערכה הנוכחית של חבר דיון (פאנל) בתחום אוקולופלסטיקה וארובה הייתה לסקור את הספרות שפורסמה בנוגע ליעילות ולבטיחות של ביופסיה של בלוטת לימפה זקיף (Sentinel Lymph Node Biopsy) בטיפול בממאירות של לחמית ועפעפיים וכן לוודא את תפקידה בסיווג הגידולים ובהכוונת הטיפול התומך.

בלוטת לימפה זקיף היא בלוטת הלימפה הראשונה בדרך הפיזור של תאים ממאירים גרורתיים. ייתכנו יותר מבלוטת לימפה זקיף אחת לגידול. בלוטת הזקיף מתפקדת כמסנן עבור תאי הגידול, ולכן זיהוי הבלוטה ובדיקה היסטופתולוגית שלה תנבא את מצב בלוטות הלימפה בסביבה ותהווה אינדיקטור למחלה גרורתית אזורית. הממצאים של בלוטת הזקיף חשובים לדירוג הגידול וכן להחלטה על הטיפול בו ולהערכת הפרוגנוזה שלו. ביופסיה של בלוטת זקיף תוארה לראשונה ב- 1992 על ידי מורטון וחבריו עבור מלנומה ממאירה של העור. הפעולה כוללת הזרקת צבע או חומר רדיואקטיבי לתוך הרקמה הסמוכה לגידול, ולאחר מספר שעות לבצע ניתוח בו מוצאת בלוטת הלימפה באזור בו נראה הצבע  או נמדדת קרינה באמצעות מונה גייגר. עדיף שהניתוח להוצאת בלוטת הזקיף יבוצע לפני או באותו הזמן בו מבוצע הניתוח להוצאת הגידול. תוצאות מחקר Multicenter Selective Lymphadenectomy Trial  מצביעים על כך שפרוצדורה זו עשויה לשפר את ההישרדות במקרים עם מלנומה עורית בעובי בינוני. מחקרים נוספים בדקו את יעילות השיטה בגידולים אחרים ובמיקומים שונים של גידולים בגוף. הדיווח הראשון של שימוש בביופסיה של בלוטת זקיף עבור גידול פריאוקולרי היה ב- 2001 עבור מלנומה של הלחמית. מאז היו דיווחים נוספים על השימוש בטכניקה זו עבור גידולים שונים בלחמית ובעפעפיים.

המטרה של ההערכה הנוכחית היא לקבוע את יעילות ביצוע ביופסיה של בלוטת זקיף בטיפול בממאירויות של הלחמית והעפעפיים. החוקרים היו מארצות הברית: מבית הספר לרפואה הרווארד, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אילינוי בשיקגו, ממכון העיניים גבין הרברט של אוניברסיטת קליפורניה, ממחלקת העיניים של המרכז הרפואי אלבני בניו-יורק, מאוניברסיטת מדינת אוהיו, מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ןןנדרבליט בנשוויל טנסי ומהקולג’ לרפואה בילור בטקסס. בוצעה סקירת ספרות עד ינואר 2020 שהעלתה 151 מאמרים באנגלית, ומתוכם 27 מאמרים התאימו למדדים שנקבעו להכללה במחקר.

הנתונים של מאמרים אלה סוכמו והם סווגו לפי חוזק ההוכחה על ידי חבר דיון של מטודולוגים. על פי סיווג זה כל 27 המחקרים היו ברמה III והם כללו דיווח על סך הכול 197 ביופסיות של בלוטות זקיף. הממאירויות היו מלנומה של לחמית ב- 85 חולים ומלנומה של העור ב- 42 חולים, קרמצינומה של בלוטת חלב ב- 35 חולים, קרצינומה של תאי קשקש ב- 26 חולים. קרצינה של תאי מרקל בששה חולים גידול מלנוציטואידי אפיתליאואידי פיגמנטרי במקרה אחד וקרצינומה של טבעת סיגנט בחולה אחד. בכל החולים אותר הסמן (פיגמנט או רדיואקטיבי) בבלוטת לימפה אזורית ב- 21 מתוך 27 המאמרים וב- 91 חולים מתוך 197 חולים סך הכל. מספר בלוטות הלימפה שהוצאו היה בין אחת ל- 16, כאשר ברוב המקרים הטווח היה בין אחת לשש. בלוטות לימפה חיוביות להמצאות גידול נמצאו ב- 33 שהיוו 16.8 אחוזים מתוך 197 חולים. נתוני ההישרדות נמצאו עבור 16 מחולים אלה עם תקופת מעקב בין שלושה ל- 36 חודשים, ובממוצע 12.7 חודשים. 14 מתוך 16 החולים הללו קיבלו טיפולים תומכים (adjuvant). תשעה היו חיים ומצבם היה טוב, אחד היה בחיים עם גרורות, וששה מתו ממחלה גרורתית. תוצאות שליליות שגויות (false negative) של בלוטות זקיף דווחו בחמישה מאמרים על 9 מקרים המהווים 4.6 אחוזים מתוך 197 ניתוחים.  סיבוכים דווחו בשבעה מתוך 27 מאמרים ואלה כללו חולשה חולפת של עצב הפנים (facial nerve), צביעה כחולה של הלחמית לאורך זמן, המטומה צווארית, ואבצס בתפרים.

המסקנות היו שביופסיה של בלוטת זקיף הינה פעולה שעשויה להועיל לחולים עם ממאירות של עפעפיים ולחמית, והיא שימושית בזיהוי בלוטות זקיף. מאידך, לעת עתה אין הוכחה מספקת כדי להראות שביופסיה של בלוטות זקיף משפרת את התוצאות הטיפול ואת ההישרדות. הזיהוי של מחלה גרורתית מיקרוסקופית יכול לשפר את הסיווג של המחלה ולעזור בקביעת הצורך בטיפול תומך.

Ashraf DC, Idowu OO, Wang Q, YeEun T, Copperman TS, Tanaboonyawat S, Arnold BF, Oldenburg CE, Vagefi MR, Kersten RC

The Role of Topical Antibiotic Prophylaxis in Oculofacial Plastic Surgery

A Randomized Controlled Study

Ophthalmology 2020;127:1747-1754

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה