AMD

בדיקת אולטרה-סאונד של הריאות עשויה לסייע במעקב הנשימתי אחר פגים עם תסמונת מצוקה נשימתית (Pediatrics) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

מאת ד”ר עמית עקירוב

בפגים עם תסמונת מצוקה נשימתית, שינויים במדד LUS (Lung Ultrasound Score) תלויים בגיל ההיריון ומצויים בקורלציה משמעותית עם מצב החמצון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatrics. מתוצאות המחקר עולה עוד כי מדד LUS עשוי לשמש ככלי חיזוי מהימן להתפתחות BPD (Bronchopulmonary Dysplasia).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במדד LUS תואר בשלבים מוקדמים של תסמונת מצוקה נשימתית בתינוקות. כעת הם בחנו את השימוש באולטרה-סאונד של הריאה ככלי למעקב אחר המצב הנשימתי של פגים עם תסמונת מצוקה נשימתית לאורך המחלה.

המחקר כלל פגים אשר סווגו לשלוש קבוצות לפי גיל ההיריון (25-27 שבועות היריון, 28-30 שבועות היריון, או 31-33 שבועות היריון). כל המשתתפים עברו בדיקת LUS כל שבוע מהלידה והחוקרים אספו נתונים קליניים, מדדי תמיכה נשימתית וסיבוכים מג’וריים (אלח-דם, דוקטוס ארטריוזוס פתוח, חזה אוויר ויתר לחץ דם ריאתי פרסיסטנטי ביילוד).

מדגם המחקר כלל 240 תינוקות, כאשר תועדו הבדלים משמעותיים במדדי LUS בין שלוש קבוצות המחקר. החוקרים מדווחים על קורלציה משמעותית בין מדד LUS ובין היחס בין רוויון חמצן וריכוז חמצן נשאף לאורך האשפוז, עם עליה עם גיל ההיריון.

בתינוקת עם סיבוכים במהלך האשפוז תועדו מדדי LUS גבוהים יותר כבר בלידה (p=0.001). בפגים שנולדו לאחר 25-30 שבועות היריון, מדד LUS ביום השביעי לחיים ניבא התפתחות BPD עם שטח מתחת לעקומה של 0.82 (רווח בר-סמך 95% של 0.71-93).

ממצאי המחקר מעידים כי מדד LUS הינו כלי זמין, לא-פולשני, העשוי לשמש לניטור המצב הנשימתי של יילודים עם תסמונת מצוקה נשימתית.

Pediatrics April 2021

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

אולטרא סאונד של הריאות הולך וקונה לו מקום באבחנה ובטיפול בניאונטולוגיה. בעבודה רב מרכזית זו מאיטליה נראה כי US של הריאות יכול לנבא מי מהפגים הקטנים יפתח בהמשך BPD. היכולת הזו לנבא יכולה להיות לנו לעזר בהחלטה על מתן סטרואידים למניעת BPD בפגים שיראו סימנים ב-US שהם בסיכון לפתח BPD. יש לזכור כי עבודה זו מצאו גם שקיים הבדל במדד ה-LUS בגילאים השונים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה