Abdominal pain

מדדים המודינמיים במוח אינם מושפעים מגודל PDA (מתוך Neonatology ) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

מאת ד”ר עמית עקירוב

במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מהירות זרימת דם למוח ובקרה מוחית עצמית במהלך סיסטולה אינם מושפעים מגודל ה-PDA (Patent Ductus Arteriosus).

מחקרים קודמים הצביעו על התפקיד החשוב של PDA בהתפתחות איסכמיה מוחית ודימום תוך-חדרי בעקבות תופעת Cerebreal Steal Phenomenon, אך ישנם נתונים סותרים אודות ההשפעה של גודל ה-PDA על זרימת הדם המוחית. בקרה עצמית של זרימת הדם במוח הינה מנגנון הגנה טבעי לשמירה על זרימת דם מוחית קבועה למרות שינויים בלחץ הדם ולא ברור אם זו מושפעת מההמודינאמיקה של ה-PDA.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין גודל ה- PDA ובין מהירות זרימת הדם המוחית בפגים. לצורך כך, החוקרים כללו במחקר 113 פגים שנולדו לאחר 23-29 שבועות היריון, עם נתוני בדיקת אקו-לב זמינים במהלך השבוע הראשון לאחר הלידה להערכת PDA.

הפגים סווגו לשלוש קבוצות על-פי גודל ה-PDA: ללא עדות ל-PDA עד PDA קטן, בינוני, או גדול. בכל הפגים הושלם רישום רציף של לחץ דם בעורק הטבור ומהירות זרימת דם מוחית במהלך השבוע הראשון לאחר הלידה. החוקרים חישבו את לחץ הסגירה הקריטי (Critical Closing Pressure) על-בסיס לחץ הדם הסיסטולי בעורק הטבורי ומהירות זרימת דם מוחית. מדד DCM (Diastolic Closing Margin) חושב כלחץ הדם הדיאסטולי פחות לחץ הסגירה הקריטי ושימשו כסמן לסיכון להתפתחות דימום תוך-חדרי.

מהנתונים עולה כי בקרב 16 פגים עם PDA גדול תועד לחץ הדם הסיסטולי בעורק הטבורי הנמוך ביותר לאורך כל שלבי המחזור הלבבי, בהשוואה ל-19 פגים עם PDA בינוני או 78 פגים עם PDA קטן, לכל היותר. למרות הבדלים בלחץ הדם, לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בלחץ הסגירה הקריטי, במדד DCM או במהירות זרימת דם מוחית ממוצעת, או בזמן סיסטולה או דיאסטולה. אוטורגולציה של זרימת הדם המוחית, כפי שנמדדה במהלך הסיסטולה, הייתה שמורה ללא תלות בגודל ה-PDA.

החוקרים מסכמים וכותבים כי אוטורגולציה של זרימת הדם המוחית שמורה עשויה לשחק תפקיד חשוב בשמירה על מהירות זרימת דם למוח ללא תלות בגודל PDA והבדלים בלחץ הדם בעורק הטבור.

Neonatology 2020 May 20, : 1-7

הערות עורך הנאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

ממחקרים קודמים ידוע כי גודל ה-PDA כפי שנמדד באקו אינו בהכרח קשור באופן ישיר למשמעותו ההמודינמית. המשמעות ההמודינמית של ה-PDA נגזרת ממרכיבים נוספים מלבד גודלו. כמות הדם וכוון הדם הזורם דרך ה-PDA תלויות מעבר לגודלו של הצינור גם להבדלי הלחצים משני צידיו, צמיגות הדם ועוד. הממצא המעניין במחקר זה הינו שיש לפגים אפשרות לשמר את זרימת הדם המוחית (מנגנון האוטורגולציה), לפחות כפי שנמדד ע”י החוקרים במחקר- דבר שאינו כל כך מובן מאליו. מחקר זה ממחיש שוב את המורכבות ההמודינמית של כלל המערכות בפגים המשפיעות על הפרפוזיה המוחית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה