Abuse

השפעות תכולת פחמימות בתזונה על זמינות דלק מטבולי לאחר-ארוחה (J Endo Soc)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Endocrine Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במהלך המאמצים לשמירה על ירידה במשקל תחת דיאטה עתירת-פחמימות, הזמינות האנרגטית מופחתת בשלב מאוחר לאחר-ארוחה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-פי מודל פחמימות-אינסולין של השמנה, עליה ביחס בין אינסולין לגלוקגון בתגובה לדיאטה עתירת פחמימות מובילה להפניית דלק מטבולי לכיוון של אגירה, המובילה להפחתת אנרגיה זמינה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע הבדלים בסך האנרגיה הזמינה לאחר-ארוחה בהתאם לתכולת פחמימות בדיאטה.

מדגם המחקר כלל 29 מבוגרים (גילאי 20-65 שנים) עם עודף-משקל או השמנת-יתר. לאחר השגת ירידה במשקל בהיקף של 10-14% תחת דיאטה, המשתתפים חולקו באקראי לשמירה על הפחתת המשקל באמצעות דיאטות עם תכולת פחמימות שונה (עתירת פחמימות, 60% מכלל צריכת האנרגיה, 11 משתתפים; תכולת פחמימות מתונה, 40%, 8 משתתפים; או דלת פחמימות, 20%, 10 משתתפים). הדלק המטבולי והפרופיל ההורמונאלי נבחנו במהלך אשפוזים בני 24 שעות לאחר 10 עד 15 שבועות תחת דיאטות אלו.

התוצא העיקרי היה הזמינות האנרגטית על-בסיס תכולת האנרגיה של סוכר בדם, ביתא-הידרוקסיבוטירט וחומצות שומן חופשיות, בשלב המאוחר לאחר-ארוחה (180-300 דקות לאחר-אוכל). עוד נמדדו רמות אינסולין לאחר 30 דקות מהארוחה.

מהנתונים עולה כי יחס אינסולין לגלוקגון היה גבוה פי 7 בקרב משתתפים שהקפידו על דיאטה עתירת פחמימות, בהשוואה לאלו בקבוצת דיאטה דלת-פחמימות (2.5 לעומת 0.36, בהתאמה). צריכה אנרגטית בשלב מאוחר לאחר-ארוחה הייתה נמוכה ב-0.58 קילו-קלוריות/ליטר תחת דיאטה עתירת-פחמימות, בהשוואה לדיאטה דלת-פחמימות, בעיקר על-רקע דיכוי חומצות שומן חופשיות.

צריכה אנרגטית בשלב מוקדם לאחר ארוחה (30 עד 180 דקות) ירדה באופן המהיר ביותר בקבוצת המשתתפים בדיאטה עתירת-פחמימות.

החוקרים מסבירים כי במחקר הם בחנו מדד חדש, זמינות אנרגטית, המשקף את תכולת האנרגיה של דלק מטבולי זמין לחמצון. הזמינות האנרגטית בקרב משתתפים בקבוצת דיאטה עתירת-פחמימות הייתה נמוכה משמעותית, בהשוואה לזו שתועדה באלו שהקפידו על דיאטה דלת פחמימות. היחס הגבוה בין אינסולין לגלוקגון בעקבות דיאטה עתירת-פחמימות מעיד על רמות אינסולין גבוהות לאחר ארוחה, אשר מצידן מעודדות מעבר של הדלק המטבולי הרחק מהשרירים ולכיוון רקמות השומן וכך מעודדות עליה חוזרת במשקל הגוף.

מהמחקר עולה כי דיאטה עתירת-פחמימות במהלך הניסיונות לשמירה על ירידה מוצלחת במשקל הגוף מפחיתה את זמינות האנרגיה בשלב מאוחר לאחר-ארוחה, בעיקר עקב דיכוי מטבוליזם שומן, ככל הנראה בשל יחס מוגבר בין אינסולין לגלוקגון. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הקשר בין שינויים בזמינות דלק מטבולי, הרגלי אכילה ועליה חוזרת במשקל הגוף.

J Endo Soc. 2020

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

ממצאי המחקר מעידים כי דיאטה עתירת פחמימות זמן קצר לאחר ירידה מוצלחת במשקל הגוף מלווה ברמות אינסולין מוגברות והורמון זה מסיט את האנרגיה הזמינה אל תוך רקמת השומן ומעודד עליה חוזרת במשקל הגוף.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה