Acne

הנחיות חדשות בנושא טיפול בפסוריאזיס במבוגרים (J Am Acad Dermatol.)

איגודי ה-American Academy of Dermatology ו-National Psoriasis Foundation שיתפו פעולה ליצירת הנחיות עדכניות לטיפול בפסוריאזיס, המתמקדות בתכשירים מקומיים, רפואה אלטרנטיבית והערכת חומרת המחלה.

ההנחיות מתמקדות בטיפול במבוגרים ופורסמו לאחר הנחיות קודמות אודות טיפול ביולוגי לפסוריאזיס, מחלות נלוות לפסוריאזיס, פסוריאזיס בילדים ופוטותרפיה בשנת 2019.

ההנחיות החדשות מציינות את החשיבות המרכזית של טיפול מקומי בקורטיקוסטרואידים בטיפול בפסוריאזיס, בעיקר בחולים עם מחלה ממוקמת וכוללות סקירה של העדויות אודות טיפול מקומי בסטרואידים בעלי פוטנטיות נמוכה, בינונית, גבוהה ואולטרה-גבוהה בחולי פסוריאזיס.

באופן מקומי, טיפול מקומי בסטרואידים עשוי לשמש בשילוב עם טיפול ביולוגי, אך ההמלצות המשמעותיות ביותר על-בסיס העדויות האחרונות בנושא כוללות תוספת של סטרואידים מקומיים בעלי פוטנטיות אולטרה-גבוהה לטיפול במינון סטנדרטי של Etanercept למשך 12 שבועות. כיום, ישנם 11 תכשירים ביולוגיים המאושרים ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בפסוריאזיס.

בנוסף, למרות שאינם מאושרים ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי, Tacrolimus ו-Pimecrolimus משמשים לעיתים קרובות לטיפול בפסוריאזיס. תכשירים אלו עשויים לסייע באזורי עור דק, דוגמת הפנים והקפלים ועשוי לשמש להפחתת מינון סטרואידים כאשר אלו ניתנים למשך למעלה מארבעה שבועות. חשוב לקחת בחשבון גם את ההעדפות של המטופל בבחירת הטיפול המקומי.

ההנחיות גם מתייחסות לעדויות אודות היעילות ותופעות הלוואי של שימוש ברפואה אלטרנטיבית לטיפול בפסוריאזיס, כולל רפואה סינית מסורתית וטיפול בעשבי מרפא, כמו גם החשיבות האפשרית של תוספים תזונתיים כולל שמן דגים, ויטמין D, כורכום ואבץ והחשיבות האפשרית של דיאטה נטולת-גלוטן.

באופן כללי, אין מחקרים רבים אודות היעילות, תועלת ותופעות לוואי אפשריות של גישות אלו, אם כי חולים רבים מביעים עניין בתוספים ועשבי מרפא. לדוגמא, רבים שואלים אודות חשיבות ויטמין D לבריאות העור. במקום מתן תוספי ויטמין D פומיים, טיפול מקומי בתכשירי ויטמין D יעיל כנגד פסוריאזיס.

בנוסף, יש דיווחים לפיהם גישות גוף-נפש, בעיקר היפנוזה והפחתת מתחים או טכניקות מדיטציה הובילו לשיפור התסמינים ועשויים לסייע לחלק מהחולים, אך העדויות בנושא מוגבלות.

ההנחיות התייחסו גם לשיטות להערכת חומרת המחלה בחולי פסוריאזיס. המומחים ממליצים על שימוש בפני שטח הגוף להערכת חומרת פסוריאזיס ותגובה לטיפול. עם זאת, הערכה זו אינה לוקחת בחשבון את המיקום בגוף, המאפיינים הקליניים של הנגעים, התסמינים, או איכות החיים של החולים. מדד PASI (Psoriasis Area and Severity Index) כולל הערכה של האודם, אינדורציה וקשקשת ומתאים יותר להערכת חומרת פסוריאזיס ותגובה לטיפול.

עיקרי השינויים בטיפול התרופתי מההנחיות הקודמות כוללים את החלק החדש אודות מחלות רקע ופיתוח שתי משפחות חדשות של ציטוקינים: שלוש תרופות הפועלות כנגד IL-17 ושלוש תרופות חדשות הפועלות כנגד IL-23 וזמינות כיום לטיפול בפסוריאזיס בדרגה בינונית-עד-חמורה.

J Am Acad Dermatol. 2020 Jul 29

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה