Addictions

נכון לכל גיל: לשתיית אלכוהול השפעה שלילית על המוח (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים מאוסטרליה ובריטניה כי ישנן עדויות משכנעות לפיהן לשתיית אלכוהול השפיעה מזיקה על המוח, כאשר הנזק הגדול ביותר הינו במהלך שלוש תקופות חיים בהן חלים שינויים דינאמיים במוח: במהלך החיים העובריים, בגילאי 15-19 ומגיל 65 והלאה.

החוקרים מסבירים כי במהלך החיים העובריים ישנם תהליכים נרחבים של ייצור, נדידה והתמיינת תאי עצב, כמו גם אפופטוזיס נרחב. בגיל התבגרות מאוחר (גילאי 15-19 שנים) ישנה התפתחות של סינפסות ועליה במיילינציה של אקסונים ומגיל 65 שנים ניתן לזהות שינויים אטרופיים במוח, הנובעים מירידה בגודל תאי עצב וירידה במספר סינפסות. שינויים אלו במערך העצבי עשוי להביא לעליה ברגישות תאי עצב להשפעות הרעילות של אלכוהול.

מנתונים קודמים עולה כי ברחבי העולם, כ-10% מהנשים ההרות שותות אלכוהול, כאשר שיעורים אלו גבוהים יותר במדינות אירופאיות, בהשוואה לממוצע העולמי. שתיית אלכוהול כבדה במהלך ההיריון עשויה להוביל להתפתחות תסמונת אלכוהול עוברית, המלווה בירידה נרחבת בנפח המוח ובליקוי קוגניטיבי. גם צריכת אלכוהול מעטה או מתונה במהלך ההיריון מלווה בפגיעה בתפקוד הפסיכולוגי וההתנהגותי בילדים.

בגיל ההתבגרות, למעלה מ-20% מהילדים בגילאי 15-19 שנים במדינות אירופאיות ומדינות אחרות בעלות הכנסה גבוהה מדווחים על אירועים של צריכת אלכוהול מופרזת, המלווים בירידה בנפח המוח, התפתחות לקויה של החומר הלבן וחסרים במגוון רחב של תפקודים קוגניטיביים.

במחקר שפורסם לאחרונה בקשישים, הפרעות שימוש באלכוהול זוהו כאחד מגורמי הסיכון ההפיכים המשמעותיים ביותר לדמנציה, בפרט הופעה מוקדמת של דמנציה. הפרעות שימוש באלכוהול הן יחסית נדירות בקשישים, אך גם צריכת אלכוהול מתונה בגיל העמידה נקשרה עם אובדן נפח מוח קטן אך משמעותי.

המומחים כותבים כי בקרב נשים הסיכוי לשתיית אלכוהול דומה לזה של גברים והן בסיכון דומה להתפתחות בעיות על-רקע צריכת אלכוהול. הצפי הוא כי צריכת אלכוהול ברחבי העולם תגדל עוד במהלך העשור הקרוב.

החוקרים קוראים להתערבויות ברמת האוכלוסיות, דוגמת הנחיות אודות שתיית אלכוהול בדרגה בטוחה, מדיניות קביעת מחירי אלכוהול והפחתת סף אלכוהול מותר לנהיגה.

BMJ. Published online December 4, 2020.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה