Aging

סמנים בדם עשויים לסייע בהבחנה בין מחלת פרקינסון ובין אטרופיה רב-מערכתית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Neurological Association)

בדיקת דם ל- Alpha-Synuclein מאברונים תוך תאיים בשם אקסוסום (Exosome) עשויה לסייע בהבחנה בין מחלת פרקינסון ובין MSA (Multiple System Atrophy), שתי מחלות דומות אחת לשניה, כך טוענים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Neurological Association.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את רמות Alpha-Synuclein הכוללות לא רק הצורה המצטברת החריגה של החלבון מאקסוסומים של נוירונים ואוליגודנדרוציטים. הם בודדו את האקסוסומים מדגימות דגם של 50 ביקורות בריאות, 50 חולי פרקינסון ו-30 חולים עם אטרופיה רב-מערכתית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הן מחלת פרקינסון והן אטרופיה רב-מערכתית מתאפיינות בשקיעה חריגה של צברי Alpha-Synuclein במוח. ידוע כי משקעים אלו מופיעים בסוגי תאים שונים, כאשר במחלת פרקינסון, גופיפי לואי שוקעים בנוירונים, בעוד שב-MSA, גופי הסגר ציטופלסמטיים מצויים באוליגודנדרוציטים.

החוקרים ציפו לזהות רמות גבוהות של Alpha-Synuclein רק באקסוסומים מנוירונים, ולא באלו מאוליגודנדרוציטים, בחולים עם מחלת פרקינסון ותמונה הפוכה באקסוסומים מחולים עם אטרופיה רב-מערכתית. באופן מפתיע, הם מצאו כי בשתי המחלות, הרמות היו הרבה יותר גבוהות בהשוואה לנבדקים בריאים ותואמים בגיל, וכי הרמות בחולים עם MSA היו גבוהות יותר משמעותית בשני סוגי התאים, בהשוואה לחולי פרקינסון.

החוקרים מסבירים כי ההבדלים הללו זוהו רק ברמת האקסוסומים. הם בחנו את רמות Alpha-Synuclein ישירות בדם ולא הצליחו לזהות הבדלים בין הביקורות הבריאות, חולי פרקינסון, או חולים עם אטרופיה רב-מערכתית. ממצאים אלו מעידים על חשיבות מדידת הרמות באקסוסומים במקרים אלו.

המפתח להבחנה מוצלחת בין מחלת פרקינסון ובין MSA היה במדידת רמות Alpha-Synuclein באקסוסומים משני סוגי התאים. הרמה הממוצעת בכל סוג תא הייתה שונה משמעותית בין חולי פרקינסון וחולים עם MSA, אך עדיין הייתה חפיפה בין שתי הקבוצות ויכולת ההבחנה בין הקבוצות, על-בסיס כל סוג תא לבדו, הייתה מתונה בלבד. רק כאשר החוקרים שילבו את השניים לסמן אחד הם הצליחו להבחין בין המחלות ברגישות וסגוליות גבוהות.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Neurological Association.

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה