Aging

פרפ’ סורל גולנד בראיון לקראת כנס מחלות שריר הלב: נציג נתונים וגישות חדשות לטיפול בקרדיומיופתיה או אי ספיקת לב הריונית ונעסוק בשאלת האפשרות להריון נוסף

לקראת הכנס המתקיים ב-28/2  , במסגרת כנס חוג דרום ובשיתוף החוגים לאי ספיקת לב ומחלות שריר הלב של האיגוד הקרדיולוגי, ביקשנו מפרופ’ סורל גולנד לענות על מספר שאלות בנוגע לעדכונים שתציג בכנס.  

אי-מד: אנחנו מבינים שתציגי בכנס מידע חדש על אי ספיקת לב הריונית – האם תוכלי לשתף אותנו מעט בעדכונים שתציגי ? 

פרופ סורל גולנד: עד היום לא היו נתונים בארץ אודות קרדיומיופתיה הריונית או אי ספיקת לב שמתפתחת בזמן הריון. בכנס נציג נתונים עדכניים שאספנו במרפאת מחלות לב בהריון במרכז הרפואי קפלן בשנים האחרונות. השאלה שמעסיקה נשים רבות שאובחנו כסובלות מקרדיומיופתיה הריונית היא האם קיימת אפשרות להריון נוסף. רוב הרופאים מסכימים שאין מקום להריון נוסף אצל אישה עם תפקוד לבבי אשר לא חזר למצב תקים לאחר אירוע חריף. לגבי נשים שהתפקוד הלבבי אצלן התאושש, המידע הקיים שנוי במחלוקת ומרבית הרופאים נוטים להמליץ נגד הריון נוסף בהתבסס על כך, זאת בשל הסיכון לחזרתה של המחלה.

לעומת זאת, נתונים חדשים מצביעים על כך שבקרב נשים שליבן חזר לתפקוד תקין לאחר אירוע חריף, הסיכון לפתח אי ספיקת לב חוזרת בהריון הבא הוא נמוך משמעותית לעומת נשים שנותרו עם תפקוד לבבי ירוד. במחקר שערכנו בקרב נשים עם רקע של קרדיומיופתיה הריונית  בעברן ושחוו הריון נוסף, מצאנו כי רובן המכריע עברו את ההריון בהצלחה וחוו ירידה קלה חולפת בתפקוד הלבבי. במקרים נדירים נשים בעלות תפקוד לבבי תקין לפני הריון חוזר פיתחו אירוע משמעותי של אי ספיקת לב לאחר הריון נוסף. על אף העובדה כי הנתונים מצביעים על סיכון נמוך של חזרה של מחלה, אבל לא ניתן להבטיח במאה אחוז  הריון תקין למרות התאוששות מלאה של התפקוד הלבבי לאחר הריון ראשון.

אי-מד: באיזו מידה חשוב לדעתך שאנשי צוות רפואי שיש להן מטופלות בהריון, החל מגינקולוגים, ורופאים ראשוניים אחרים יהיו מודעים לאפשרות של אי ספיקה הריונית מבחינת אבחנה ואפשרויות טיפול ? 

פרופ סורל גולנד:  נשים רבות חוות תופעות כמו עייפות, קוצר נשימה, דפיקות לב מואצות ובצקות כחלק מהריון רגיל, בעיקר בשלבים מתקדמים של ההריון. הדבר נובע מכך שמערכות רבות בגוף עוברות שינויים במהלך ההריון, כולל הלב. הסימנים המעידים על אי ספיקת לב יכולים להיות מאוד דומים, אך אופן הביטוי שלהם חמור ובולט באופן משמעותי אצל אישה שמפתחת אי ספיקת לב הריונית. טכיקרדיה בולטת, בצקות קשות ועליה במשקל יחד עם קוצר נשימה, בעיקר לאחר הלידה הינם סימנים לא תקינים, המעלים חשד לקרדיומיופתיה הריונית. ברוב המקרים המחלה מופיעה בסוף הריון או בחודשים הראשונים לאחר הלידה. פעמים רבות נשים מגיעות לבית חולים במצב קשה עם סיבוכים של המחלה בשל חוסר המודעות של צוות הרפואי לתסמינים שאינם תקינים והאבחנה נעשית רק כשמדובר כבר בסיבוך קשה. אמנם קרדיומיופתיה הריונית היא מחלה נדירה, אך שכיחותה עולה הודות לאבחון יותר טוב ובשל עלייה בגילן של נשים הרות. זוהי מחלה עם תחלואה משמעותית וגם שיעורי תמותה לא מבוטלים בקרב נשים צעירות ובריאות לפני הריון, על אף שחלק גדול מנשים שחולות במחלה מבריאות ותפקוד הלב שלהן חוזר לתקין.  עבודה שפרסמנו לפני מספר שנים הראתה באופן ברור שעיקוב באבחנה בשילוב עם ירדה קשה בתפקוד חדר שמאל הם המנבאים העיקריים של תמותה ותחלואה. נכון להיום, ברגע שעולה חשד למחלת לב הריונית, ביצוע אקו לב נותן לנו תשובה מיידית. אבחון מהיר וטיפול מיידי בתרופות לאי ספיקת לב יכול לשפר פרוגנוזה של החולות בצורה משמעותית. חשוב לציין שבשנים האחרונות יש הרבה מחלוקת לגבי טיפול חדש בברומוקרפטין. חלק מהמחקרים הראו שבחולות שקיבלו ברומוקרפטין היה שיפור משמעותי יותר בתפקוד לבבי. התפרסמו עבודות שהראו השפעה חיובית של התרופה, אך רוב העבודות היו קטנות וכללו בעיקר נשים מאפריקה עם שיעורי תמותה גבוהים מאוד או מגרמניה במחקר שלא כלל קבוצת ביקורת. נכון להיום אין מידע חד משמעי על השפעה חיובית והתוויה של התרופה וכרגע היא רק  IIBCLASS בהמלצות אירופיות ולא אושרה בארה”ב.

לתכנית הכנס

להרשמה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה