Alzheimer

תזונה ים תיכונית ורכיביה כמשפיעים על ביומרקרים מוחיים, נפח מוח ותפקוד קוגנטיבי במבוגרים/מאמר אורח מאת ד”ר סילביה מנדל, מומחית בחקר המוח ושמירת הקוגניציה בדרכים טבעיות.

התזונה הים תיכונית היא הגישה התזונתית הנחקרת ביותר הן ביחס לבריאות הכללית, והן לתפקוד הקוגניטיבי. תכולתה הגבוהה בחומצות שומן אומגה 3, פוליפנולים, מינרלים ספציפיים, סיבים וחלבון נקשרה לשיפור הזיכרון האפיזודי והפחתת הסיכון לדמנציה.

במאמר שפורסם בכתב העת NEUROLOGY, הראו המחברים כי אנשים שסיגלו לעצמם תזונה ים תיכונית במהלך החיים הראו שיפור בתפקוד הקוגניטיבי יחד עם הורדה בסמנים לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר. המדגם (גיל ממוצע 69 שנים) כלל 169 משתתפים בריאים קוגניטיבית ו- 343 אנשים עם סיכון גבוה לאלצהיימר: 53 עם קרובי משפחה עם אלצהיימר, 209 עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית (SCD) ו -81 עם ליקוי קוגניטיבי קל (MCI).

לאחר התאמתם לגורמים כמו גיל, מין והשכלה, הממצאים הראו קורלציה חיובית בין דבקות גבוהה בתזונה הים תיכונית לבין שיפור הזיכרון המילולי והשפה, אך לא לתפקודים ניהוליים, זיכרון עבודה ויכולת חזותית-מרחבית. מנגד, רמות Aβ42/40 ו- p-tau181, המזוהים עם מחלת אלצהיימר, בנוזל השדרה היו נמוכות יותר באנשים הנצמדים לתזונה ים תיכונית.

סריקות MRI הצביעו על קשר חיובי בין התזונה לבין נפח החומר האפור באונה המדיוטמפורלית הימנית, איזור הנפגע באלצהיימר. ראוי לציין כי עבור כל נקודה של הצמדות גבוהה בתזונה, נרשמה התאמה לנפח מוח גבוה יותר, שהיה שווה ערך לשנה אחת פחות של הזדקנות מוחית.

על פי החוקרים חשיבותם של הממצאים בכך שניתן לשפר לא רק את התפקוד הקוגניטיבי – בעיקר הזיכרון – אלא גם להפחית את הסיכון לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר בחלוף הזמן. מחקרים התערבותיים מבוקרים נדרשים לבחון השערה זו והשלכות הטיפול.

תזונה עשירה בפוליפנולים חשובה לבריאות המוח

מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על קשר בין צריכת תזונה עשירה בנוגדי חימצון מסויימים מקבוצת הפוליפנולים- כמו אלה הנמצאים בענבים אדומים, אוכמניות כחולות, שוקולד, תה ירוק, יין אדום, סויה כורכום ועוד- לבין סיכון נמוך לדמנציה, והאטה בירידה הקוגניטיבית במבוגרים בריאים.

במחקר קליני אקראי וכפול סמיות שנערך עם ממופנול, נוסחה חדשנית המשלבת תמציות ענבים צרפתיים ואוכמניות כחולות בהרכב פוליפנולי מוגבר, עקבו החוקרים אחר שינויים בתפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים בריאים במשך חצי שנה של מתן 600 מ”ג ממופנול על בסיס יומי. הממצאים העלו שנטילת ממופנול גרם לשיפור משמעותי בזיכרון לטווח קצר בכלל האוכלוסייה.

עוד דווח כי בתת קבוצה של מבוגרים, אשר ביצועם במבחני זיכרון בתחילת המחקר היה נמוך יחסית לגילם,  ממופנול שיפר משמעותית את הזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך. לטענת החוקרים הממצאים באוכלוסייה “מדורדרת” זו שקולים להפחתה של כ-10 שנים בגיל הקוגנטיבי בתום 6 חודשי טיפול.

במחקר אחר עם ממופנול באוכלוסייה צעירה של סטודנטים נמצא כי צריכה אקוטית של ממופנול שיפר זיכרון עבודה וקשב במהלך פעילות קוגניטיבית מתמשכת ואינטנסיבית.

מקורות:

Ballarini et al., Neurology, 2021

Bensalem et al; J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2018

Philip et al; Antioxidants, 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

  • ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    תסמיני דום נשימה בשינה, כולל נחירות, השתנקות והפסקות נשימה במהלך השינה מלווים בסיכון מוגבר משמעותית להפרעות זיכרון ותפקוד קוגניטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ממצאי המחקר מבוססים על מדגם שכלל 4,257 מבוגרים שלקחו חלק בסקר National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2017-2018 והשלימו שאלונים שכללו […]

  • ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי משנית למחלת כליות, דוגמת ירידה בזיכרון מילולי ואפיזודי, עשוי להשתפר לאחר השתלת כליה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ליקוי קוגניטיבי מתועד בשכיחות גבוהה בחולים עם כשל כלייתי ועשוי להשפיע על ההתאמה להשתלת כליה, איכות חיים והישרדות החולים. בעוד שייתכן שיפור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה