Alzheimer

מחקר חדש מוסיף מידע על הסיכונים בטיפול באדוקנומאב (JAMA Neurology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

ממצאי בטיחות חדשים משני מחקרים גדולים שפורסמו ב- JAMA Neurologyועסקו ב-aducanumab מוסיפים פרטים לגבי הסיכון לחוות סיבוכים הקשורים לתרופה השנויה במחלוקת לאלצהיימר.

הפרעות בהדמיה הקשורות לעמילואיד (ARIA), קשורות למגוון טיפולים ניסיוניים להורדת עמילואיד למחלת אלצהיימר. החריגות כוללות דימום מוחי (ARIA-H) ובצקת מוחית (ARIA-E), שזוהו בהדמיית תהודה מגנטית. במחקר שפורסם ב-22 בנובמבר, החוקרים דיווחו כי 41% מתוך 1,029 חולים בקבוצות הטיפול במינון גבוה (10 מ”גק”ג) של אדוקנומאב פיתחו ARIA. 35% מהמטופלים במינון גבוה (n=362) פיתחו ARIA-E, שהתרחש רק באופן ספורדי בקבוצות הפלצבו, בעוד ARIA-H היה שכיח יותר. דימומים מיקרוסקופיים נראו ב-19% מהמטופלים במינון גבוה לעומת 6.6% בקבוצת הפלצבו, בעוד שסידרוזיס שטחי התרחש בכ-15%, לעומת 2.2% בפלסבו. רוב אירועי ה-ARIA-E התרחשו במהלך שמונה המנות הראשונות של הטיפול. אנשים עם עותק אחד או יותר של הווריאציה הגנטית APOE4 היו בסיכון גבוה יותר ל-ARIA-E הקשורה לטיפול בהשוואה ללא נשאים (יחס סיכון 2.5, רווח בר סמך של 95%, 1.90-3.20). עדויות לשטפי דם מיקרוסקופיים במוח בתחילת המחקר היו קשורות לסיכון גבוה יותר ל-ARIA-E בהשוואה למטופלים ללא עדות ב-MRI לדימומים מוחיים בשנה שלפני תחילת הטיפול.

ניסויי EMERGE ו-ENGAGE של aducanumab, שתוכננו באופן זהה, כללו כמעט 3,300 מטופלים ברחבי העולם (גיל ממוצע 70.4, 52% נשים). המשתתפים נבדקו כך שיכללו רק אלו עם ליקוי קוגניטיבי קל חיובי לעמילואיד (81% מהקבוצה) או דמנציה קלה של אלצהיימר. שני הניסויים הופסקו מוקדם לאחר שניתוח חוסר התוחלת הגיע למסקנה שסביר שטיפול לא יביא תועלת.

ניתוח פוסט-הוק קבע מאוחר יותר כי חולים בניסוי אחד, EMERGE, הראו תועלת קלינית קלה במעקב בקבוצת המינון הגבוה בלבד. מנהל המזון והתרופות אישר את התרופה ביולי 2021 על בסיס ממצא זה, ועקף את הקונצנזוס של הוועדה המייעצת הבלתי תלויה שלו, שלא השתכנעה. מאז הפכה התרופה לשם נרדף למחלוקת, ללא סיוע במחיר המחירון הגבוה שלה של יותר מ-50,000 דולר לשנה, כאשר חברות ביטוח רבות ומערכות בריאות גדולות מסרבות לספק אותה. המוות שדווח לאחרונה של אישה שהשתתפה בניסוי הארכה פתוח של אדוקנומאב, שאושפזה עם נפיחות מוחית, הוסיף לחששות הבטיחות.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה