Aneurysm

מפרצת בטנית: כל מה שרצית לדעת ולעדכן את המטופל שלך../מאת פרופ’ יהודה וולף (*)

שאלות נפוצות ותשובות

1. מהי מפרצת (אנוריזמה) בטנית?

מפרצת (אנוריזמה) בטנית, (Abdominal Aortic Aneurysm – AAA), הינה התרחבות של מקטע של  אבי עורקים באיזור הבטן. התרחבות זו נובעת מהחלשות הדרגתית של דופן העורק והתנפחותו (כעין בלון), מקוטרנורמלי של כשני ס”מ, לקוטר של ארבעה או חמישה ס”מ ויותר. מצב זה עלול להוביל למצב מסכן חיים של קרע באבי העורקים.

המנגנון העומד בבסיס התהליך לא הובהר עד תום, אבל ברור שאחד הגורמים העקריים להתרחבות הוא איבוד האלסטיות של דופן העורק הדומה באופיו הכללי לשינויים המתרחשים בעור עם הגיל.

מפרצת אאורטה בטנית קיימת ב 3% מן הגברים מעל גיל 65, היא מחלה מסוכנת ומהווה גורם משמעותי לתחלואה ולתמותה בעולם.

2. האם מפרצת בטנית מסכנת חיים?

התרחבות מקטע אבי העורקים באזור הבטן (אאורטה, בעברית ותין, כלי הדם הראשי היוצא מהלב)לממדים של מפרצת גורמת לפקיעתו וקריעתו של העורק ולדימום פנימי קטלני עם תמותה של סביבות 90%.

בארה”ב מדווחים מידי שנה כ 30 אלף מקרי מוות כתוצאה ישירה מהמחלה. מחצית מהחולים מתים באופן מידי, ללא כל סימני אזהרה ובאחרים ניתן להפעיל נסיונות הצלה.

3. האם יש סימנים מוקדמים?

התרחבות ההדרגתית של האאורטה עד לקוטר שמוגדר כמפרצת (3 ס”מ) הינה תהליך שקט, ונטול סימנים. גם מפרצות מאוד גדולות יכולות להיות קיימות ללא סימן כלשהוא. קרע של המפרצת המלווה בדימום חריף הוא לעתים קרובות הסימן הראשון לקיומה. במצב זה כאמור, הסכויים להשרדות נמוכים.

4. כמה אנשים בישראל חיים עם מפרצת בטנית?

הערכה  היא כי  בישראל חיים כ – 10,000 איש  עם מפרצת בטנית. על מספר האנשים המתים כתוצאה מפריצה של מפרצת בטנית אין מספרים מדויקים. בהערכה זהירה, מדובר ביותר מ 500 מקרי מוות בשנה. מידי שנה מטופלים בישראל כ – 250 חולים עם מפרצת בטנית, למחציתם מושתל  סטנט גרפט (תותב) באבי העורקים והמחצית השניה עוברת ניתוח בטן. יש מספר רב של חולים בישראל אשר אינם מאובחנים בזמן ומרבית האבחנות מתבצעות בהדמיה אקראית מסיבה אחרת.

5. מי נמנה על קבוצות הסיכון באוכלוסיה?

הסיכון להתפתחותה של  מפרצת בטנית עולה עם הגיל והשכיחות גבוהה באנשים בני 65 ומעלה ובגברים יותר מנשים. גורמי סיכון נוספים כוללים עישון, מחלת לב, טרשת עורקים, מחלת עורקי צואר ויתר לחץ דם. גורם סיכון משמעותי נוסף הוא סיפור משפחתי כאשר מדובר בקרוב מדרגה ראשונה עם מפרצת אאורטה.

6. איזה בדיקה מבצעים לגילוי מוקדם של מפרצת בטנית?

גילוי מוקדם של מפרצת אאורטה בטנית מתבצע בעזרת בדיקת אולטרסאונד בטן פשוטה ובלתי חודרנית. במידה ואין הרחבה של האאורטה בגיל 65 לא תתפתח מפרצת משמעותית גם בהמשך החיים ועל כן מדובר בבדיקת אורלטסאונד בודדת לשלילה של המחלה.

מתחילת 2007 אושר בארה”ב חוק המאפשר בדיקה של אוכלוסיות הסיכון ע”י בדיקת אולטראסאונד.

תכנית דומה הונהגה גם בבריטניה ונכנסה לתוקף בינואר 2008.

7. מי מופנה לבדיקת אולטרסאונד?

לבדיקת אולטסאונד לגלוי מוקדם של מפרצת אאורטה בטנית אמורים להיות מופנים גברים מגיל 65 ומעלה ונשים בגיל זה עם היסטוריה משפחתית של המחלה. יוזמה פשוטה וברת יישום זו בישראל צפויה להציל מאות רבות של חולים ממוות מדי שנה. מדובר בבדיקת סקר שנמצאה כבעלת יעילות רפואית וכלכלית גבוהה במחקרים מבוקרים רבים.

8. מהן שיטות הטיפול החדשניות במפרצת בטנית ?

בשל התמותה הגבוהה הכרוכה בקרע ופריצה של מפרצת אאורטה בטנית, ועל מנת למנוע ארוע זה, יש צורך לטפל במפרצת בטנית כאשר היא מתגלה במצב השקט. שיטות הטיפול המקובלות למפרצת בטנית הן ניתוח בטני פתוח להחלפת המקטע המפרצתי באבי העורקים, או פעולה זעיר פולשנית אשר בה מחדר תומכן (סטנט גרפט)  דרך עורקי המפשעה ללא פתיחת הבטן. בשיטה זו תהליך ההחלמה קל ומהיר יותר. פעולה זו מתאימה ליותר מ-60% מן החולים, יכולה להתבצע גם בהרדמה חלקית, ומתאימה גם לאנשים עם מחלות רקע קשות.

(*) פרופ’ יהודה וולף הוא מנהל  המחלקה לכירורגית כלי דם המרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי ויו”ר האיגוד לכירורגיית כלי דם בישראל

למידע נוסף באתר האיגוד לכירורגיה כלי דם – נא להקליק כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    עופר בן חורין, בעל נסיון כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI מחבר הספר "MRI המדריך המלא-רפואה ופיזיקה נפגשות" משתף במאמרו על פיתוח חשוב נוסף של זוכת פרס הנובל מארי קירי: הקמת יחידות רנטגן ניידות שהגיעו לקו החזית ואפשרו ל-150 אחיות בשטח לסייע במאמץ המלחמתי ולהעריך במהירות חיילים פצועים

  • כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת Canadian Medical Association Journal, מדווחים החוקרים על מחקר שיכול ליעל את הטיפול במחלקות החירום במבוגרים שנפלו. המחקר מציע כלל החלטה חדש לבדיקת CT, על מנת לזהות דימום תוך-גולגלתי לאחר נפילה באוכלוסייה המבוגרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נפילות בקרב אוכלוסיית הקשישים הן תופעה נפוצה וגורם מרכזי לדימומים תוך-גולגולתיים כתוצאה מטראומה. מבוגרים […]

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה”ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה"ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה אפשרות ישימה ובטוחה להערכת חולים עם כליות קטנות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-Kidney Week מטעם ה-American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שביופסיית כליה מילעורית הינה כלי נפוץ בשימוש לאבחנה של מחלת כליות כרונית והפרעות כלייתיות אחרות, כליות קטנות מהוות התווית-נגד לפרוצדורה לאור גישה […]

  • למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    מכוני מור ומור אינסייד החלו בהפעלת מוקד טלפוני ייעודי לתיאום תורים לבדיקות -MRI עבור כלל מפוני הדרום והצפון.   כדי להקל על יכולתם של התושבים המפונים בניהול בריאותם וצרכיהם הרפואיים, כאשר הם נמצאים הרחק מביתם, המוקד ייתן מענה מותאם ובהתאם לצרכים ולדחיפות הרפואית. המוקד יעניק מענה למפונים לצורך תיאום תור לבדיקות MRI, תוך כדי קבלת […]

  • בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    שילוב שינויים ריאתיים בבדיקת CT עם מאפיינים דמוגרפיים במודל לימוד מכונה הוביל לשיפור יכולת חיזוי התקדמות למחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) בקרב מטופלים בסיכון למחלת הריאות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Chest. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון סיגריות הינו גורם הסיכון למחלת הריאות הכרונית, כאשר מעשנים שפיתחו COPD מצויים […]

  • פריצת דרך טכנולוגית מקומית למיגון הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדר הניתוח (הודעת אסותא אשדוד)

    פריצת דרך טכנולוגית מקומית למיגון הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדר הניתוח (הודעת אסותא אשדוד)

    בימים אלו סיימו בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד מחקר חדש ופורץ דרך בניהולה של פרופ אבישג לייש-פרקש מנהלת היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב שעתיד להשפיע על כל צורת המיגון של הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדרי הניתוח. בחדרי הניתוח והצנתורים נעשה שימוש בקרינת רנטגן כדבר שבשגרה וזאת כחלק מההליך הרפואי השוטף. השימוש בקרינה גורם לצוות הרפואי לעלייה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה