Angina pectoris/MI

חשיבות רמות EPA בדם במהלך טיפול ב-Icosapent Ethyl (מתוך הכנס הווירטואלי מטעם ה-ACC/WCC)

הירידה באירועים קרדיווסקולאריים שתועדה במחקר REDUCE-IT עם Icosapent Ethyl (וסקפה), תכשיר EPA (Eicosapentaenoic Acid) בעצימות גבוהה, קשורה ישירות עם רמות EPA בדם תחת הטיפול, ולא לירידה ברמות טריגליצרידים כפי שציפו בתחילה, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך הכנס הווירטואלי מטעם ה-American College of Cardiology 2020/World Congress of Cardiology.

במחקר REDUCE-IT, עליו דווח בשנת 2018, נכללו 8,179 חולים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, אשר טופלו בסטטינים. מהנתונים עלה כי מינון גבוה של Icosapent Ethyl (4 גרם ביום) הפחית את שיעור האירועים הקרדיווסקולאריים בהיקף של 25% לאורך חציון מעקב של 4.9 שנים.

טרם מחקר REDUCE-IT, Icosapent Ethyl אושר לטיפול בחולים עם רמות טריגליצרידים של מעל 500 מ”ג/ד”ל והצפי היה כי התועלת של הטיפול תהיה דומה בחולים באוכלוסיה נרחבת יותר של חולים בסיכון קרדיווסקולארי בעיקר הודות להפחתת רמות טריגליצרידים. עם זאת, מהנתונים הנוכחיים עולה כי עיקר התועלת של הטיפול קשור עם רמות EPA ולא הפחתת רמות טריגליצרידים.

שינויים ברמות טריגליצרידים וסמני סיכון קרדיווסקולאריים אחרים, כולל LDL, HDL, apoB ו-CRP, היו אחראיים לחלק קטן יותר משמעותית מסך התועלת שתוארה במחקר.

החוקרים מדווחים כי הירידה ברמות טריגליצרידים תרמה רק 2 נקודות אחוז לסך הירידה של 25 נקודות אחוז באירועים קליניים שתועדה במחקר. התוצא העיקרי, התוצא המשני המרכזי, תמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה היו כולם נמוכים יותר משמעותית בנוכחות רמות EPA גבוהות יותר במהלך הטיפול.

בדומה, זוהה קשר הדוק ומשמעותי בין רמות EPA תחת הטיפול ובין סיכון נמוך יותר לאוטם לבבי פטאלי ולא-פטאלי, אירוע מוחי פטאלי ולא-פטאלי, רה-וסקולריזציה כלילית ואשפוז עקב אנגינה לא-יציבה.

הקשר המובהק בין רמות EPA בדם ובין סיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים זוהה גם בתתי-קבוצות מג’וריות במחקר אלו עם מחלה קרדיווסקולארית ידועה (קבוצת מניעה שניונית) ואלו עם סוכרת וגורמי סיכון אחרים (קבוצת מניעה ראשונית של חולים בסיכון גבוה).

החוקרים מדווחים עוד כי הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים לא היה קשור עם ריכוזי EPA בדם בתחילת המחקר וכי Icosapent Ethyl הובילו לעליה ברמות EPA בדם בהיקף של פי ארבע.

לדברי החוקרים, התועלת של הטיפול הייתה בתיווך רמות EPA בדם, כאשר ממחקרים מעבדתיים עולה כי התועלת הנ”ל ספציפית ל-EPA וכי לא ניתן להניח כי תכשירי EPA אחרים מעבר ל- Icosapent Ethyl או חומצות שומן אומגה שלושה אחרות, DHA (Docosahexaenoic Acid) יהיו יעילים.

מתוך הכנס הווירטואלי מטעם ה-ACC/WCC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה