Angina pectoris/MI

האם ניתן לנבא הפוגה ללא טיפול בחולים עם CML? (מתוך British Journal of Hematology)

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת British Journal of Hematology הציעו חוקרים כי מדד ייעודי עשוי לסייע בניבוי הסיכוי להפוגה ללא-טיפול בחולים עם לויקמיה מסוג CML (Chronic Myeloid Leukemia).

ברקע למחקר מסבירים המומחים כי כיום אין סמן המסייע בניבוי מהימן של הפוגה ללא-טיפול בחולים עם CML. הם ביקשו לאפיין את תגובות גירוי ודיכוי תגובה חיסונית בעת הפסקת טיפול במעכב טירוזין קינאז בחולים מהמחקרים CML8 ו-CML10.

מהנתונים עולה כי תאי NK (Natural Killer) עם ביטוי מוגבר של קולטנים המגבירים פעילות תאי NL היו מוגברים בחולים שהשיגו הפוגה ללא טיפול. לא תועדו הבדלים בשיעור תאי CD4 או CD8. יתרה מזאת, הנתונים העידו כי תאי FoxP3 Regulatory T (T reg) ו-Mo-MDSCs (Monocytic Myeloid-derived Suppressor Cells) היו מופחתים בחולים שהשיגו הפוגה ללא טיפול, עדות לכך שזרועות גירוי ודיכוי מערכת החיסון פועלות יחדיו בתיווך הפוגה ללא-טיפול.

ממודל סטטיסטי עלה כי חולים שסווגו בקבוצת סיכון גבוה היו בסיכון גבוה יותר להישנות, בהשוואה לאלו בקבוצת סיכון נמוך (יחס סיכון של 7.4, רווח בר-סמך 95% של 2.9-19.1).

החוקרים הציעו כי מדד Effector-Suppressor Score, המחושב על-בסיס המספר האבסולוטי של תאי NK, T-reg ו-Mo-MDSCs עשוי לסייע בחיזוי יעיל של הסיכוי להפוגה ללא-טיפול בחולים עם CML. הממצא העיקרי של המחקר הנוכחי הוא כי ניתן להשיג מרווח זמן ללא-טיפול, המוגדר כתקופה ללא טיפול במעכבי טירוזין קינאז, ע”י הערכת התאים המשפעלים את מערכת החיסון.

המדד המחושב כולל נוסחה מתמטית מורכבת ולא צפוי להיות פשוט לשימוש בקרב רופאים. תאי NK, T-reg ו-Mo-MDSCs אינם נמדדים באופן שגרתי ולכן נדרשות מעבדות היכולות להשלים בדיקות אלו. במידה והמדד הזה ייכנס לשימוש אזי רופאים יוכלו לייעץ באופן מדויק יותר למטופליהם אודות הסיכוי כי ניתן יהיה להמשיך ללא טיפול במעכב טירוזין קינאז. ניתן להפחית את דרגת החרדה של חולים בהם תועדה מחלה יציבה לאורך שנים עם מעכבי טירוזין קינאז ולהרגיע אותם כי ניתן להפסיק את הטיפול בבטחה. שנית, עם מנבאים מדויקים יותר של הצלחת טיפול ייתכן וניתן יהיה להפחית את תדירות בדיקות המעקב לאחר הפסקת טיפול.

British Journal of Hematology 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה