Angina pectoris/MI

התועלת של דיאטה המבוססת על מזון מן הצומח בחולה עם Livedoid Vasculopathy (מתוך BMJ Case Reports)

אישה בת 63 שנים עם כיבים ממושכים בגפה תחתונה עקב Livedoid Vasculopathy נכנסה להפוגה לאחר שהחלה להקפיד על דיאטה המבוססת על מזון מלא מן הצומח, כך עולה מתיאור מקרה מניו-זילנד שפורסם בכתב העת BMJ Case Reports. הכותבים מציינים כי בכל פעם שהחולה סטתה מהדיאטה במהלך 3-4 שנות המעקב, חלה הישנות של התסמינים, אך עם חידוש ההיענות לדיאטה התסמינים חלפו.

הדיאטה מתירה את כלל הירקות, פירות, דגנים, קטניות, עשבים ורטבים, אם כי יש להגביל צריכת מזונות מן הצומח עתירי שומן, דוגמת אבוקדו וקוקוס. בדיאטה זו אין לצרוך מוצרי בשר, מוצרי חלב, ביצים, מזון מטוגן, מזון מעובד וכל השמנים המעובדים.

שיעורי הימצאות Livedoid Vasculopathy, מצב נדיר מגורם לא-ידוע, עומדים על 1 ל-100,000 אנשים. גיל ההופעה הממוצע הוא 32 שנים וההפרעה נפוצה פי שלוש בנשים, בהשוואה לגברים. המחלה מתבטאת בכיבים כואבים, לרוב בגודל 4-6 מ”מ, משנית לחסימה תרומבוטית של קפילרות בעור הרגליים. כיבים אלו מתפתחים לצלקות לבנות, לא-כואבות.

החולה חוותה את התסמינים משנת 2005 ובשנת 2006 החלה נטילת טיפול יומי באיבופרופן וקודאין לסירוגין. האבחנה באותה עת הייתה של דלקת לא-ספציפית של הקפילרות. החולה הקפידה על גרבי לחץ במטרה לסייע בהפחתת התפתחות כיבים ונפיחות.

כל מספר שבועות או חודשים משנת 2008, התפתחו כיבים כואבים בגודל של 1 עד 10 מ”מ. ביופסיה שבוצעה בשנת 2013 הדגימה הפרעה חסימתית בכלי דם ונקבעה אבחנה של Livedoid Vasculopathy.

החולה הסכימה לנסות כל דבר בכדי להקל על תסמיניה ואימצה את הדיאטה מן הצומח. חודש מאוחר יותר היא שבה לביקורת ודיווחה כי הנגעים החלו להחלים וכי התסמינים היו פחות מטרידים בהשוואה לשנים קודמות. עד מרץ 2017, החולה חשה כי התסמינים נעלמו ולא השתמשה עוד בגרבי הלחץ. מאותה נקודת זמן, החולה דיווחה כי הייתה ללא תסמינים, למעט לאחר תקופות בהן צרכה כמות רבה של מזון שומני, כמו בשר, גבינות ושמן.

החוקרים הציעו שלושה הסברים אפשריים להפוגה של החולה. ראשית, חלק ממוצרי המזון עשויים לעכב את יכולת תאי אנדותל לייצר Nitric Oxide, לו השפעות נוגדות-דלקת ונוגדות-קרישה. שנית, שומן רווי מן החי עשוי להביא לעליה בחדירות מערכת העיכול, כך שחלבונים זרים שלא עברו עיכול מלא נכנסים לזרם הדם ועלול להביא להתפתחות נוגדנים. שלישית, רעלנים של חיידקים שמקורם במזונות מבעלי חיים עלולים לגרום דלקת חדה, השפעה שלא תועדה עם צריכה של פירות וירקות.

BMJ Case Reports, online February 23, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה