Angina pectoris/MI

היפרגליקמיה ביילוד מלווה בפגיעה נוירו-התפתחותיות במקרים של פגות קיצונית (Archives of Disease in Childhood) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במקרים של פגות קיצונית, היפרגליקמיה ביילוד מלווה בתוצאות נוירו-התפתחותיות גרועות יותר, עם מדדי אינטליגנציה נמוכים יותר ותפקוד מוטורי לקוי בגיל 6.5 שנים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היפרגליקמיה ביילוד וטיפול באינסולין עם התוצאות הנוירו-התפתחותיות בטווח הארוך בילדים שנולדו לפני השלמת 27 שבועות היריון.

המחקר התצפיתי הארצי התבסס על נתונים שנאספו באופן פרוספקטיבי ורטרוספקטיבי, כאשר הערכה נוירו-התפתחותית הושלמה בגיל 6.5 שנים. מדגם המחקר כלל 553 תינוקות שנולדו לפני שבוע 27 להיריון בין השנים 2004-2007; מבין אלו, 436 שרדו והשלימו את ההערכה בגיל 6.5 שנים.

החוקרים בחנו מספר תוצאים, כולל ליקוי נוירו-התפתחותי, הישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה מתונה-עד-חמורה, מדדי אינטליגנציה לפי WISC-IV FSIQ (Wechsler Intelligence Scale for Children IV Full scale intelligence quotient) ותפקוד מוטורי לפי מדדי MABC-2 (Movement Assessment Battery for Children).

מהנתונים עולה קשר בין משך היפרגליקמיה של מעל 8 מילימול/ליטר (144 מ”ג/ד”ל) לווה במדדי אינטליגנציה נמוכים יותר לפי מדד WISC-IV, כאשר כל יום עם היפרגליקמיה לווה בירידה של 0.33 נקודות (רווח בר-סמך 95% של 0.03-0.62) במדדי אינטליגנציה.

היפרגליקמיה של מעל 144 מ”ג/ד”ל ביילוד שתועדה לאורך שלושה ימים עוקבים לוותה במדדים נמוכים יותר להערכת התפקוד המוטורי (הבדל ממוצע של 4.90-, רווח בר-סמך 95% של 8.90- עד 0.89-). עבור כל יום נוסף עם היפרגליקמיה מעל 144 מ”ג/ד”ל נרשמה ירידה של 0.55 נקודות במדד MABC-2.

לא תועד קשר בין טיפול באינסולין ובין תוצאות נוירו-התפתחותיות או תפקוד מוטורי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היפרגליקמיה בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון מלווה במדדי אינטליגנציה נמוכים יותר ותפקוד מוטורי גרוע יותר בגיל 6.5 שנים. לא תועד קשר בין טיפול באינסולין ובין תוצאות טובות או גרועות יותר בתפקוד המוטורי או ברמת האינטליגנציה. הם קוראים להשלים מחקרים אקראיים ומבוקרים במטרה לקבוע את חשיבות הטיפול באינסולין במקרים של היפרגליקמיה בפגות קיצונית.

Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition Published Online First: 16 April 2021

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מעלה את החשש שהיפרגליקמיה בפגים קטנים עלולה לגרומה לפגיעה נוירו-התפתחותית. אנו רגילים להתייחס להיפוגליקמיה כעלולה לגרום לפגיעה מוחית בפגים הקטנים ופעמים רבות אנו עוקבים ומטפלים בה באגרסיביות יחסית, ופחות נזעקים כאשר המדובר בהיפרגליקמיה. מחקר זה מעלה את החשש שאפילו היפרגליקמיה מתונה יחסית 144 מג%) כשהיא נמשכת מספר ימים יכולה לגרום לפגיעה נוירו התפתחותית. ממצא נוסף, הוא שככל שההיפרגליקמיה מתמשכת זמן רב יותר כך הפגיעה קשה יותר. כל שכן היפרגליקמיות גבוהות יותר.

תופעה זו, של פגיעה בעקבות היפרגליקמיה, נסמכת גם על היגיון ביולוגי מאחר וידוע במחקרים בחיות ובבני אדם כי היפרגליקמיה יכולה לגרום להקטנת נפח המח, פגיעה בעיקר בהיפוקמפוס, עליה בדחק החימצוני והפרשת ציטוקינים דלקתיים.

ממחקר זה קשה להתרשם מיעילות הטיפול באינסולין בפגים הללו. ראשית, מאחר ומדובר במחקר שחלקו רטרוספקטיבי ולכן קשה להסיק מסקנות לגבי סיבה ומסובב. שנית, לא נמצא הבדל בקבוצת הילודים עם היפרגליקמיה במידה וטופלו או שלא טופלו באינסולין. קשה להסיק מכך לגבי יעילות הטיפול משני טעמים עיקריים: הראשון, שקבוצת הילודים שטופלו באינסולין היו חולים יותר ולכן היינו מצפים שיהיו פגועים יותר. העובדה שלא כך הדבר, מרמזת אולי על האפקט המגן של אינסולין.

השני, אינסולין מקצר את משך הזמן שהפגים הללו נמצאו בהיפרגליקמיה, ונמצא במחקר כי למשך הזמן שהפג נמצא בהיפרגליקמיה יש משמעות פרוגנוסטית; ואז לקיצור משך הזמן של השהות בהיפרגליקמיה יש משמעות פרוגנוסטית מטיבה.

נושא הגלוקוז, מזכיר את נושא החמצן. תמיד היינו מודאגים מחמצן או גלוקוז נמוכים מידי וטיפלנו באופן נמרץ בהפרעות הללו. עם השנים התחלנו להיות מודאגים מעודף חמצן ואנו משתדלים להימנע מכך, אולי הגיע הזמן להימנע מעודף גלוקוז?

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה