Angina pectoris/MI

תזונה ים תיכונית מאטה התפתחות טרשת עורקים בחולים עם מחלת לב כלילית (Stroke)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם ב-Stroke הראה כי עבור חולים עם מחלת לב כלילית (CHD), דיאטה ים תיכונית יעילה יותר בהפחתת התקדמות טרשת עורקים מאשר תזונה דלת שומן. “מחקר זה, למיטב ידיעתנו, הוא הראשון לקבוע אסטרטגיה תזונתית יעילה למניעה קרדיווסקולרית משנית, והוא מחזק את העובדה שהתזונה הים תיכונית העשירה בשמן זית כתית מעולה (EVOO) יכולה למנוע התקדמות טרשת עורקים”, נכתב במאמר. המחקר הראה גם כי חולים עם טרשת עורקים משמעותית יותר עשויים להפיק תועלת רבה יותר מתזונה ים תיכונית. “ידוע היטב כי אורח חיים והרגלי תזונה משפיעים באופן משמעותי על הסיכון הקרדיווסקולרי”, אמרה אחת ממחברות המאמר. לדבריה, “למרות שהיעילות של הדיאטה הים תיכונית בהפחתת הסיכון הקרדיו-וסקולרי נצפתה בעבר למניעה ראשונית, כרגע עדיין אין הסכמה לגבי מודל תזונתי מומלץ למניעה משנית של מחלות לב וכלי דם”.

במהלך המחקר, שכלל כ-1,002 נבדקים, מחצית מהחולים צרכו תזונה ים תיכונית עשירה ב- EVOO, פירות וירקות, דגנים מלאים, דגים ואגוזים, בעוד שהחצי השני צרך תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות. התזונה הים תיכונית הפחיתה משמעותית את ה-IMT-CC (עובי האינטימיה-מדיה של עורקי הצוואר) הן לאחר 5 שנים (-0.027; P <.001) והן לאחר 7 שנים (-0.031 מ”מ; P <.001), ביחס לבסיס. לעומת זאת, הדיאטה דלת השומן לא השפיעה על ה-IMT-CC לאחר 5 או 7 שנים. ככל שה-IMT-CC היה גבוה יותר בתחילת המחקר, כך ההפחתה בפרמטר זה הייתה גדולה יותר. “הממצאים שלנו, בנוסף לחיזוק היתרונות הקליניים של הדיאטה הים תיכונית, מספקים אסטרטגיה תזונתית ככלי קליני וטיפולי שיכולה להפחית הישנות קרדיו-וסקולרית”, אמר אחד ממחברי המחקר.

נתונים קודמים ממאגר הנתונים של המחקר הראו כי לאחר שנה אחת של צריכת דיאטה ים תיכונית, בהשוואה לתזונה דלת שומן, תפקוד האנדותל השתפר בקרב חולי CHD, אפילו בקרב אלו הסובלים מסוכרת מסוג 2, והיא נקשרה למאזן טוב יותר של הומאוסטזיס בכלי הדם. התזונה הים תיכונית עשויה גם לווסת את פרופיל השומנים, במיוחד על ידי העלאת רמות הליפופרוטאין בצפיפות גבוהה. היכולת האנטי דלקתית של הדיאטה הים תיכונית יכולה להיות גורם נוסף התורם להפחתת התקדמות טרשת העורקים, אומרים החוקרים. לדברי אחד ממחברי המחקר, “אנו יודעים היטב כי גורמי אורח חיים, תזונה ופעילות גופנית חשובים במיוחד לקידום בריאות והקטנת הסיכון למחלות כרוניות, כולל התקף לב ושבץ. עם זאת, הרבה מחקרים תלויים במחקר אפידמיולוגי ועד כה לא היו לנו מחקרים פרוספקטיביים חשובים המעריכים גישות תזונתיות שונות וכיצד הן משפיעות על העיבוי האינטימלי של עורקי הצוואר. חולים רבים לעיתים קרובות נמשכים לתרופות, אך הדגשת שינויים באורח החיים בקרב אנשים אלה הוא חשוב ביותר”.

לכתבה ב- medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה