Angina pectoris/MI

מה בין צריכת חומצה אלפא-לינולנית בתזונה ובין הסיכון לתמותה? (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה מהן עולה כי צריכה תזונתית של חומצה אלפא-לינולנית (Alpha Linolenic Acid) מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ומחלת לב כלילית, לצד סיכון מעט מוגבר לתמותה עקב ממאירות, בעוד שרמות גבוהות יותר של החומצה בדם מלוות בסיכון מופת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלת לב כלילית בלבד.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכה תזונתית וסמנים בדם של חומצה אלפא-לינולנית ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה, מחלות לב וכלי דם ומחלות ממאירות. הם השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שדיווחו על הערכת הסיכון לתמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה עקב מחלות ממאירות.

החיפוש במאגרי PubMed, Scopus, ISI Web of Science ו-Google Scholar הוביל לזיהוי 41 מאמרים שנכללו בסקירה, עם קרוב ל-1.2 מיליון משתתפים. במהלך המעקב שנע בין שנתיים ועד 32 שנים תועדו 198,113 מקרי תמותה מכל-סיבה, 62,773 מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ו-65,954 מקרי תמותה עקב ממאירות.

בהשוואה לצריכה מעטה של חומצה אלפא-לינולנית, צריכה רבה לוותה בסיכון מופחת משמעותית לתמותה מכל-סיבה (סיכון יחסי של 0.90, רווח בר-סמך 95% של 0.83-0.97; 15 מחקרים), מחלות לב וכלי דם (סיכון יחסי של 0.92, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.99; 16 מחקרים) ומחלת לב כלילית (סיכון יחסי של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.81-0.97; 9 מחקרים) וסיכון מעט מוגבר לתמותה עקב ממאירות (סיכון יחסי של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.11; 10 מחקרים).

בניתוח תלוי-מינון, הגדלת צריכת חומצה אלפא-לינולנית בהיקף של 1 גרם ביום (מקביל לכפית שמן קנולה) לוותה בירידה של 5% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (סיכון יחסי של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.91-0.99; 12 מחקרים) ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם (סיכון יחסי של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.91-0.98; 14 מחקרים).

הסיכון היחסי לרמות הגבוהות ביותר, לעומת הרמות הנמוכות ביותר של חומצה אלפא-לינולנית בדם העידו על קשר הפוך עם תמותה מכל-סיבה (סיכון יחסי של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.90-0.99; 26 מחקרים). כמו כן, מניתוח מנה-גובה עלה כי כל עליה של סטיית תקן אחת בריכוזי חומצה אלפא-לינולנית בדם לוותה בירידה של 8% בסיכון לתמותה עקב מחלת לב כלילית (סיכון יחסי של 0.92, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.98; 14 מחקרים).

ממצאי המחקר מעידים על יתרונות הגדלת צריכת חומצה אלפא-לינלונית בתזונה מבחינת תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלת לב וכלי דם ותמותה עקב מחלת לב כלילית. עוד עולה מהנתונים כי רמות גבוהות יותר של חומצה אלפא-לינלונית בדם מלוות בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלת לב כלילית.

BMJ 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי מבחן מאמץ לב-ריאה עשוי לסייע בהערכת הדפוסים הייחודיים של ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין ATTR (או Amyloidosis Transthyretin), מחלה רב-מערכתית, מסכנת-חיים, הנובעת משקיעת סיבי עמילואיד טרנסתירטין. מבחן מאמץ לב-ריאה הינו מדד הזהב להערכת מנגנונים בבסיס אי-סבילות למאמצים בחולי אי-ספיקת לב ומדדים ממבחן זה עשויים לשמש […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה