Ankylosing spondylitis

Tofacitinib לטיפול ב- ankylosing spondylitis- מחקר פאזה 3 (ACR Convergence 2020)

מחקר שפורסם בכנס השנתי של ה-American College of Rheumatology הראה כי חולים ב-ankylosing spondylitis (AS) פעיל הראו תגובה קלינית מהירה ל-tofacitinib ((Xeljanz – מעכב JAK (Janus kinase) אוראלי. במחקר פאזה 3, אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו זה, Tofacitinib היה יעיל יותר באופן משמעותי, בהשוואה לאינבו, בתוצאים הראשוניים והמשניים שנבדקו. בנוסף, הטיפול בתרופה לא הציג סיכונים בטיחותיים חדשים, למרות שתופעות הלוואי היו שכיחות יותר בקבוצת ה-tofacitinib לעומת קבוצת האינבו.

למחקר, שבוצע בחסות חברת התרופות “פייזר”, נרשמו 269 מבוגרים עם AS פעיל שלא הגיבו או סבלו מתופעות לוואי משמעותיות ללפחות שתי תרופות ממשפחת ה-NSAIDs. רוב המשתתפים בקבוצת הטיפול וקבוצת האינבו היו גברים (כ-85%) והגיל הממוצע במחקר היה 41 שנים. לרובם (77%), לא הייתה חשיפה קודמת לתרופות ממשפחת ה-DMARD (disease-modifying antirheumatic drugs). המשתתפים במחקר חולקו באופן אקראי ביחס של 1:1 לקבוצת טיפול ב-tofacitinib 5 מ”ג פעמיים ביום או לקבוצת אינבו. לאחר 16 שבועות, כל המטופלים קיבלו tofacitinib עד שבוע 48.

בשבוע 16 למחקר, 56.4% מהחולים שקיבלו tofacitinib עמדו בקריטריונים ל-ASAS20 (הערכה של AS הכוללת שיפור של כ-20% בתסמיני המחלה), לעומת 29.4% בקבוצת האינבו (P<.0001). אחוז המשתתפים שעמדו בקריטריונים לASAS40 (שיפור של 40%) בשבוע 16 היה גבוה משמעותית בקבוצת ה- tofacitinib(40.6%) בהשוואה לאינבו (12.5%) (P<.0001).

בקבוצת ה-tofacitinib, 72 חולים (54.1%) חוו תופעות לוואי, לעומת 70 חולים בקבוצת האינבו (51.5%). שני מטופלים בקבוצת ה-tofacitinib חוו תופעות לוואי חמורות, לעומת אף אחד מהמטופלים בקבוצת הפלצבו. בקבוצת הטיפול, שלושה מטופלים הפסיקו את השתתפותם במחקר עקב תופעות הלוואי, לעומת מטופל אחד בקבוצת האינבו. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר היו זיהום בדרכי הנשימה העליונות ונאזופרנגיטיס (nasopharyngitis). בקבוצת הטיפול ב-tofacitinib לא היו מקרי מוות, אירועים טרומבו-אמבוליים, ממאירות, אירועי לב משמעותיים או פרפורציה במערכת העיכול. בשבוע ה-48, שלושה מטופלים בקבוצת ה-tofacitinib סבלו מהרפס זוסטר לא משמעותי, לעומת אחד בקבוצת הפלצבו.

“לא היו תופעות לוואי לא צפויות במחקר זה” אמר ד”ר Atul Deodhar, החוקר הראשי במחקר. הוא ציין כי הסיכונים שהופיעו במחקר דומים לסיכונים הידועים לטיפול בתרופה במטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים פסוריאטית.

לכתבה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה