Atrial Fibrillation

פרופ’ עמוס כץ בהרצאתו בכנס העדכון הנוירולוגי: בחירה מושכלת של NOAC תאפשר טיפול יעיל ובטוח יותר במניעת שבץ ודימומים במטופלים עם פרפור פרוזדורים

בתחילת ההרצאה (במסגרת הכנס החצי שנתי של האיגוד הנוירולוגי ) הציג פרופ’ עמוס כץ את ההגדרות העדכניות לפירפור פרוזדורים תוך שהוא מדגיש את ההבדל בין טיפול בפרפור פרוזדורים שאינו על רקע מסתמי שבהם מטפלים עם נוגדי הקרישה החדשים(NOACs)  ובין טיפול בחולים עם פרפור על רקע מסתמי (היצרות של המסתם המיטראלי מכל חומרה, החלפת המסתם וכל ניתוח לתיקון המסתם המיטראלי) שלהם הטיפול עם ה  NOACs אינו מתאים.

בהתייחסו למחקרים שבחנו את התרופות נוגדות הקרישה הפומיות החדשות  מדגיש פרופ’ כץ את הנקודות הבאות: 

·         דביגטרן (פרדקסה) הוא אנטיטרומבין בעוד שאפיקסבן (אליקוויס) וריברוקסבן (קסרלטו) הינם חוסמי  factor Xa .

·         פינוי כלייתי דביגטרן מפונה ברובו דרך הכליות, בריברוקסבן פחות מהפינוי הוא דרך הכליות ובאפיקסבן הכי פחות מהפינוי נעשה על ידי הכליות.

·         דביגטרן (150 מ”ג)  ואפיקסבן הראו עדיפות במניעת אירועים מוחיים בהשוואה לקומדין בעוד ש דביגטרן (110 מ”ג) וריברוקסבן הראו שאינן נחותות לעומת קומדין (warfarin).

·         רק אפיקסבן הראה במחקר ARISTOTAL הפחתה בתמותה הכוללת בהשוואה לקומדין.

·         שלושת התרופות החדשות הראו ירידה באירועי שבץ מדמם בהשוואה לקומדין ולדעת פרופ’ כץ, זוהי אחת הסיבות המרכזיות להצלחת ה-NOACs .

·         אפיקסבן הינו היחיד שנמצא כי מפחית דימום מג’ורי באופן משמעותי בהשוואה לקומדין בעוד שגם דביגטרן וגם ריברוקסבן מראים כי אינם נחותים מקומדין ברמות הדימום המג’ורי.

·         מבחינת בטיחות, , ריבאוקסבן ( 150 מ”ג). ודביגטרן הראו נטיה לעליה בדימומים במערכת העיכול בהשוואה לקומדין.לעומת זאת, דביגטרן (110) ואפיקסבן הראו אי נחיתות בהשוואה  לקומדין בדימומים של מערכת העיכול.

·         באשר לחשש מפני מצב של דימום תחת טיפול ב-NOACs מציין פרופ’ כץ, כי נמצא שהפרוגנוזה של מטופלים תחת NOACs שדיממו בחדרי טיפול נמרץ הייתה טובה יותר ממטופלים מדממים תחת קומדין למרות העדר אנטידוט ל-NOACs. (גם בטווח הקצר והארוך).

·         באשר לשאלה אם יש מקום להעביר מטופל מאוזן על קומדין ל-NOAC, לדעת פרופ’ כץ למרות שהתשובה האינטואיטיבית היא שלילית, לאור המחקרים, ובעיקר אלה של אפיקסבן המראים בנוסף ליעילות גם ירידה בדימומים יש מקום לשקול או לפחות להציע למטופל את האפשרות.

·         באשר לשימוש בסרגלי הסיכון CHADS2 או CHA2DS2-VASc ממליץ פרופ’ כץ להשתמש בסרגל החדש יותר CHA2DS2-VASc רק אם הציון ב-CHADS2 הוא מתחת ל-2.

·         פרופ’ כץ מדגיש את חשיבות הערכת הסיכון לדימום וממליץ לעשות שימוש במדד הערכת הסיכון לדימומים HAS-BLED לצורך החלטה על הטיפול.

·         מבחינת הבחירה בין ה-NOACs הציג פרופ’ כץ מטה-אנליזות שהראו כי אפיקסבן הינו התרופה היחידה מבין ה NOACs שמראה עליונות על קומדין גם במניעת אירועי שבץ (efficacy)וגם בדימומים (safety).

להרצאה המלאה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה