Atrial Fibrillation

שינוי אורחות חיים עשוי להפחית את הסיכון להישנות פרפור פרוזדורים (מתוך MedPage Today)

במאמר שפורסם ב-MedPage Today כתב ד”ר אנתוני פירסון על נושא הדרכים להפחתת הסיכויים להישנות אירועי פרפור פרוזדורים, תוך התמקדות בשינוי אורחות חיים וההשפעה של צעדים אלו על הישנות הפרעת הקצב. ד”ר פירסון מדגיש כי חולים רבים עם פרפור פרוזדורים אינם מודעים לכך ששינוי אורח חיים עשוי להפחית את הסיכון להישנות פרפור פרוזדורים.

ד”ר פירסון מדגיש את השינויים העיקריים העשויים להוביל להפחתת הסיכון להופעת פרפור פרוזדורים וכן להישנות הפרעת הקצב, כולל הפסקת או הפחתת צריכת אלכוהול, הפחתת משקל במקרה של השמנת-יתר, הפסקת עישון (צעד זה מלווה בירידה של 36% בסיכון לפרפור פרוזדורים), איזון לחץ דם, הקפדה על פעילות גופנית אירובית (לפחות 150 דקות של פעילות בעצימות מתונה), הקפדה על תזונה בריאה, שינה איכותית והפחתת דחק.

בכל הנוגע לקשר בין צריכת אלכוהול ופרפור פרוזדורים, בחודש מרץ פורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מחקר שמצא כי צריכת אלכוהול מופרזת (Binge) עלולה להוביל להופעת פרפור פרוזדורים ומחקרים תצפיתיים הדגימו שיעורי היארעות גבוהים יותר של הפרעת הקצב עם צריכת אלכוהול בכמות גדולה יותר.

מדובר היה במחקר האקראי-מבוקר הראשון אי-פעם שבחן הימנעות מאלכוהול בקרב משתתפים שנהגו לשתות אלכוהול בכמות מתונה ואובחנו עם פרפור פרוזדורים התקפי (לפחות 2 אירועים במהלך 6 החודשים האחרונים) או פרפור פרוזדורים קבוע שדרש היפוך קצב.

הימנעות מצריכת אלכוהול לוותה בהארכה של 36% במשך הישרדות ללא פרפור פרוזדורים לאורך זמן והפחתת נטל הפרעת הקצב מ-8.2% ל-5.6%. אשפוזים על-רקע פרפור פרוזדורים תועדו ב-9% מהמשתתפים שנמנעו מאלכוהול, בהשוואה ל-20% מהביקורות. בקרב משתתפים שנמנעו מאלכוהול נרשם גם שיפור בחומרת התסמינים, ירידה במשקל ואיזון לחץ דם.

באשר לקשר בין השמנה ופרפור פרוזדורים ישנן עדויות מוצקות בספרות לפיהן ירידה ממושכת במשקל עשויה להפחית משמעותית את שיעורי הישנות פרפור פרוזדורים. מחקר Australian LEGACY Study כלל 355 חולים עם פרפור פרוזדורים עם מדד מסת גוף של מעל 27 והציע למשתתפים לקחת חלק בתכנית לירידה במשקל ומעקב שנתי. תוצאי הסיום כללו את ההשפעה על מדד חומרת פרפור פרוזדורים וניטור אמבולטורי לאורך שבוע.

ירידה של לפחות 10% במשקל הגוף לוותה בעליה של פי שש בסיכוי להישרדות ללא הישנות פרפור פרוזדורים, בהשוואה לירידה בהיקף קטן יותר. שינויים גדולים במשקל הגוף לוו בסיכון גבוה כפליים להישנות פרפור פרוזדורים.

העדויות המשכנעות ביותר באשר להשפעה של שינוי אורחות חיים נוגעות לפעילות גופנית, אשר הפחיתה את שיעורי הפרעת הקצב במחקר מנורבגיה שכלל 51 חולים. אימון אירובי אינטרבל, שכלל אימונים בעצימות גבוהה בני 4 דקות, עם הפסקה של 3 דקות להתאוששות, לווה בירידה בנטל פרפור פרוזדורים, עם ירידה בזמן הממוצע עם פרפור פרוזדורים מ-8.1% ל-4.8%, בעוד שבקבוצת הביקורת לא נרשם שינוי משמעותי. בהשוואה לביקורות, בחולים שחולקו באקראי לאימון גופני נרשמה עליה בשיא צריכת חמצן, תפקוד לבבי ואיכות חיים, לצד שיפור מדד מסת הגוף ופרופיל השומנים.

כל אלו מעידים על החשיבות של אורח חיים בריא בהפחתת הסיכון להופעת פרפור פרוזדורים והישנות הפרעת הקצב.

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה