Autism

השמנה אבהית מעלה את הסיכון לאוטיזם בצאצא (Pediatrics)

OBESITY

ילדים לאבות שמנים מצויים בסיכון גבוה יותר לאבחנה של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, בהשוואה לילדים לאבות בעלי משקל תקין, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה שכללה קרוב ל-93,000 ילדים, ופורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים כותבים כי השמנה אימהית לוותה גם כן בסיכון מוגבר לאוטיזם, אך היקף ההשפעה היה קטן יותר מזה שזוהה עם השמנה אבהית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי השמנה אימהית לפני היריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדים, אך מחקרים קודמים לא לקחו בחשבון השמנה אבהית. העדר הנתונים בנושא לא אפשר להבחין באופן מלא בין ההשפעות של חשיפה תוך-רחמית ובין בעיות גנטיות אפשריות.

לפיכך , החוקרים בחנו את הנתונים אודות 92,909 ילדים ממחקר פרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסיה, MoBa (Mother and Child Cohort Study). הנתונים כללו את התשובות של ההורים לשאלונים שניתנו כאשר הילדים היו בגילאי 3, 5 ו-7 שנים, כמו גם תשובות לשאלונים שהורים סיפקו בעבר בנוגע לבריאות הנפשית והגופנית שלהם. עוד נכללו בסקירה נתוני בריאות ארציים אודות ילדים שהופנו להערכה וטיפול בחשד להפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

החוקרים התבססו על הנתונים שנאספו להערכת הקשר בין מדד מסת הגוף של האם לפני ההיריון, מדד מסת הגוף של האב והסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בילדים.

מהנתונים עולה כי להשמנה אימהית השפעה קטנה על התפתחות הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בצאצא. עם זאת, לא כך היה הדבר עם השמנה אבהית, כאשר הנתונים הצביעו על קשר בולט בין השמנה אבהית ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם ותסמונת אספרגר בילדים.

בתום המעקב, גילאי הילדים נעו בין 4-13 שנים. בנקודה זו, 419 מבין כ-93,000 ילדים אובחנו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם. הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם עלה כמעט כפליים בילדים לאבות שמנים, בהשוואה לילדים לאבות בעלי משקל תקין (0.27% לעומת 0.14%, יחס סיכויים של 1.73).

באשר לתסמונת אספרגר (שלאור קשיים אבחנתיים בגילאים צעירים מאוד הוגבלה לילדים בגילאי 7 שנים ומעלה), הסיכון עמד על 0.38% בילדים לאבות שמנים ועל 0.18% בילדים לאבות בעלי משקל תקין. במודל מתוקן שלקח בחשבון השמנה אימהית, יחס הסיכויים עמד על 2.01.

כפי שתואר במחקרים קודמים, השמנה אימהית לוותה גם סיכון מוגבר לאוטיזם (0.27% לעומת 0.16%). יחס הסיכויים במודל מתוקן שלקח בחשבון את משקל האב עמד על 1.3. החוקרים לא מצאו קשר משמעותי בין משקל האם ובין הסיכון לתסמונת אספרגר.

היקף הקשר עם השמנה אבהית היה גדול יותר מהיקף הקשר עם השמנה אימהית.

Pediatrics. Published online April 7, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה