Autism

מדו”ח הניסויים בבעלי חיים ל-2020 בישראל עולה כי 98% מהניסויים בוצעו במכרסמים, דגים ותרנגולות (הודעת משרד הבריאות)

הודעת משרד הבריאות

מגפת הקורונה ממחישה את הסכנה ממחלות ואת הפוטנציאל הגלום במחקר בבעלי חיים לריפוי האדם. המרוץ אחר פיתוח תרופות וחיסונים בעת מגפת הקורונה מדגים מחדש וביתר שאת את חשיבות השימוש בבעלי חיים למחקר בתחומי הבריאות והרפואה. שלב חיוני בקידום פיתוח התרופות, החיסונים והטכנולוגיות הרפואיות, אשר עשויות להיות להם השלכות מרחיקות לכת בתחום מיגור המגפות, בריאות הציבור, ריפוי והארכת חיים, הוא עריכת ניסויים בבעלי חיים, קודם שניתן יהיה להשתמש בפיתוחים אלו בבני אדם.

להלן נתוני המחקר בבעלי חיים לשנת הפעילות 2020.

קבוצות בעלי החיים:

בשנת 2020, פחות מ-2% מהמחקרים בבעלי החיים בישראל בוצעו בבעלי חיים מסולם התפתחותי גבוה. רובו המכריע (98%) של המחקרים בבעלי החיים (סה”כ 408,296) בוצע בשלוש קבוצות בעלי חיים מסולם התפתחותי נמוך:

·         72%  מהניסויים בוצעו במכרסמים (עכברים וחולדות);

·         20% מהניסויים בוצעו בבעלי החיים בעלי דם קר (בעיקר דגים);

·         6% מהניסויים בוצעו בבעלי הכנף (בעיקר תרנגולות).

נתונים מפורטים עבור כלל מיני בעלי החיים ששימשו למחקר ניתן למצוא בטבלאות הנתונים של המועצה לניסויים בבעלי חיים, המפורסמות באתר משרד הבריאות.

בהשוואה לשנת הפעילות 2019, חלה עלייה בשימוש בעכברים וירידה בשימוש בדגים בשיעור דומה. השימוש במחקר בשאר מיני בעלי החיים דומה בעיקרו לזה שהיה בשנת הפעילות הקודמת. נתונים אלו ממשיכים להצביע על יישום קפדני של עקרונות העבודה בבעלי חיים, המקובלים בארץ ובעולם, לפיהם יש לעשות שימוש בבעל החיים הנמוך ביותר בסולם ההתפתחותי היכול לענות על צרכי המחקר הנדון.

בשנת 2020 ניתנו 3,505 היתרים פעילים לביצוע מחקרים בבעלי חיים:

·         43.4% מהמחקרים שימשו לקידום המחקר המדעי;

·         45.5% מהמחקרים שימשו לקידום הבריאות, לקידום הרפואה ולמניעת סבל;

·         10.2% מהמחקרים שימשו לבדיקה או ייצור של חומרים או חפצים;

·         0.9% מהמחקרים שימשו לחינוך ולהוראה.

סולם רמות חומרה

הפרוצדורות במחקרים סווגו על פי סולם של 5 רמות חומרה שקבעה המועצה (סולם של 1-5) כאשר 5 היא רמת החומרה הגבוהה ביותר. לפי סולם זה:

·         7.8% מהמחקרים היו ברמת החומרה הנמוכה ביותר (1);

·         15.4% מהמחקרים היו ברמת החומרה השנייה (2);

·         25.5% מהמחקרים היו ברמת החומרה השלישית (3);

·         31.8% מהמחקרים היו ברמת החומרה הרביעית (4);

·         19.5% מהמחקרים היו ברמת החומרה הגבוהה ביותר (5).

יודגש שרמת החומרה מעריכה את פוטנציאל הכאב והסבל של בעלי החיים ולא את מידת ביטויו.

דיונים לאישור הבקשות

במהלך שנת 2020 הנפיקו ועדות ההיתרים 2,014 היתרים חדשים לעריכת מחקרים בבעלי חיים.

טרם הנפקת כל היתר והיתר מתקיימת בחינה קפדנית של הקצאת בעלי החיים ונעשים מירב המאמצים לאשר את המספר המזערי של בעלי חיים שיספק תוצאה תקפה מבחינה מדעית למחקר הנדון, כמו גם למזער את סבלם של בעלי החיים במחקר, זאת בהתאם לחוק ולכללים בארץ, התואמים את הכללים הבינלאומיים.

כשליש מבקשות המחקר אושרו בסבב הדיונים הראשון בוועדות ההיתרים ואילו רוב הבקשות אושרו לאחר מספר סבבי דיונים (2-6) בוועדות ההיתרים, שבהם נדרשו החוקרים על ידי ועדות ההיתרים להכניס תיקונים, שמטרתם להקטין את מספר בעלי החיים, לשנות את סוג בעלי החיים לבעל חיים מסולם התפתחותי נמוך יותר ולהפחית את פוטנציאל הכאב. רק לאחר שוועדות ההיתרים דנו בתיקונים ובשינויים שנערכו ונחה דעתם אושרו בקשות המחקר וניתנו היתרים. 16% מבקשות המחקר, אשר נדונו בוועדות, נדחו ו/או הדיון בהן לא הסתיים.

שיקום בעלי חיים

המועצה ממשיכה במאמצי השיקום, בעיקר של בעלי החיים הגדולים (קופים, קרניבורים, חיות משק וחיות בר, לא כולל מכרסמים ותרנגולות). שיעורי השיקום של בעלי החיים בישראל בולטים בכל קנה מידה וישראל מובילה זה שנים בשיקומם בהשוואה לנתונים המתפרסמים בכל העולם. נתונים על כך נמצאים בטבלאות המועצה לניסויים בבעלי חיים המפורסמות באתר משרד הבריאות.

קרן לפיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים

משרד הבריאות הקים בשנת 2013 קרן מחקר ייחודית למתן מענקי מחקר לשם פיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים. במסגרת הקרן ממומנים פרויקטים, במגמה לפתח שיטות שיאפשרו לצמצם את השימוש בבעלי החיים בלי לפגוע בתוצאות המחקרים ובתקפותם. עד כה מומנו 15 פרויקטים בתחום חשוב זה.  בשנת 2019 הושק קול קורא משותף למשרד המדע ולמשרד הבריאות, אשר באמצעותו, בתום תהליך השיפוט ניתן היה לממן גם השנה פרויקטים נוספים שמטרתם להביא לצמצום השימוש בבעלי חיים בלי לפגוע בתקפות המדעית של המחקרים.  מידע מפורט בנושא מפורסם באתר משרד הבריאות.

לדו”ח התפלגות מטרות ניסויים

לדו”ח שימוש בבעלי חיים במחקר – רב שנתי

לדו”ח שימוש בבעלי חיים לפי מינים

לדו”ח שימוש בבעלי חיים ב-2020

לשאלות נפוצות ותשובות בנושא מחקרים בבעלי חיים אנא פנו לקישור הבא באתר משרד הבריאות

http://www.health.gov.il/Services/Committee/animax/Pages/ask.aspx

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה