Bacterial infections

הנחיות ה-ACG החדשות למניעה, אבחון וטיפול בזיהום C. difficile

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

המכללה האמריקאית לגסטרואנטרולוגיה (ה-ACG) פרסמה הנחיות חדשות לניהול מקרי זיהום ב-Clostridioides difficile הכוללות טיפול בהשתלת צואה מיקרוביאלית (FMT) וטיפול ב-bezlotoxumab.

ההנחיות הקודמות של ה-ACG לאבחון, ניהול וטיפול בזיהום בחיידק שנקרא אזClostridium difficile פורסמו בשנת 2013 (מאז שם האורגניזם שונה ל-Clostridioides difficile). ההנחיות השתנו בהתאם להתפתחויות החדשות בתחום “הכוללות הכרה באתגרים האבחנתיים בעידן בו הבדיקה מבוססת על הגברה של חומצות גרעין, אפשרויות טיפוליות חדשות למניעת הישנות ולטיפול, והגברת הראיות התומכות בהשתלת צואה מיקרוביאלית (FMT) במקרי זיהום חוזר וקשה” אמרו מחברי ההנחיות. ההנחיות, שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology, כוללות 23 המלצות העוסקות במניעה, אבחון, טיפול, מניעת הישנות והדרכה של אוכלוסיות מיוחדות בניהול מקרי זיהום ב-C. difficile (CDI).

באשר לאבחון, ההנחיות החדשות ממליצות להשתמש בשיטות בדיקה רגישות מאוד וספציפיות מאוד על מנת לסייע בהבחנה בין קולוניזציה לזיהום פעיל. באופן ספציפי, המחברים ממליצים תחילה על בדיקת הצואה באמצעות בדיקה עם רגישות גבוהה, כמו PCR, ואחריה בדיקה עם סגוליות גבוהה כמו ELISA.

השינויים בהמלצות לגבי הטיפול כוללים טיפול ראשוני ב- vancomycinאוראלי או ב-fidaxomicin אוראלי במקרי CDI קל. החוקרים ציינו כי ניתן לשקול טיפול ב-metronidazole אוראלי לטיפול במקרים קלים בסיכון נמוך. הראיות המשמעותיות באשר לזיהום חמור הראו כי בהתאם להמלצות הקודמות, יש לטפל ב-vancomycin (125 מ”ג ארבע פעמים ביום למשך 10 ימים) ו-fidaxomicin (200 מ”ג פעמיים ביום למשך 10 ימים) במקרי CDI חמור. לחולים עם CDI קשה, ההמלצות כוללות החייאת נפח וטיפול ב- vancomycinאוראלי, אם כי ניתן לשקול טיפול משולב גם עם metronidazole פרנטרלי למרות האיכות הנמוכה מאוד של הראיות בשילוב זה.

עדכון בולט בהנחיות הוא ההמלצה על השתלת צואה מיקרוביאלית (FMT) במקרי CDI חמורים העמידים לאנטיביוטיקה ובמקרי הישנות בקרב חולים בסיכון. על אף שאיכות הראיות מדורגת כנמוכה, ההמלצה לכך משמעותית, לדברי הכותבים. “מעבר לשיעורי הריפוי המשופרים, FMT עשוי לגרום לירידה בשיעורי הקולקטומיה ואלח הדם הקשורים ל-CDI ועשוי להוביל לתועלת הישרדותית באוכלוסיית חולים קשה זו.” עם זאת, רוב החולים במחקרים שבדקו את הטיפול ב-FMT נדרשו לטיפולים מרובים בשילוב עם אנטיביוטיקה נגד CDI. ההמלצות למניעת הישנות של הזיהום כוללות טיפול מונע ב- vancomycinאוראלי בחולים עם היסטוריה של CDI. ההנחיות כוללות גם המלצה על טיפול ב-bezlotoxumab למניעת הישנות CDI בחולים בסיכון גבוה, ומייעצות להפסיק את הטיפול נוגד ההפרשה בחולי CDI כשיש אינדיקציה מתאימה לשימוש.

בהתבסס על היעדר ראיות איכותיות, ההנחיות אינן ממליצות על טיפול בפרוביוטיקה למניעת CDI בחולים המטופלים באנטיביוטיקה ולמניעת זיהום חוזר. עבור חולים עם מחלות מעי דלקתיות, ההנחיות ממליצות על בדיקת C. difficile במקרי התלקחויות חריפות ושלשולים, ושימוש ב-vancomycin לטיפול. בנוסף, החוקרים המליצו על FMT לטיפול ב-CDI חוזר בחולים אלו. החוקרים ציינו כי במקרים בהם החולות בהריון, לאחר לידה או מניקות, ההנחיות ממליצות על טיפול ב-vancomycin, ולטיפול במקרים של חולים מדוכאי חיסון ב-vancomycin או ב-fidaxomicin.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.