Bipolar Disorder

שיעור גבוה של דכאון לאחר לידה אינו מאובחן ואינו מטופל ( JAMA Psychiatry)

דיכאון אישה צעירה

ע”פ מחקר חדש מ-JAMA Psychiatryהאבחנה השכיחה ביותר בבדיקות סקר של לאחר לידה היא הפרעת דכאון מג’ורי המלווה בהפרעת חרדה כללית.

המחברים מציינים כי ידוע שבשנה הראשונה שלאחר הלידה, השכיחות של דכאון תקופתי בקרב נשים עשוי להגיע לכ- 21.9% . עם זאת, עדיין קיימת אי בהירות באשר לתועלת של ביצוע סקר לאיבחון דיכאון לאחר לידה.

מטרת החוקרים הייתה לבחון אם בצוע סקר לאיבחון דיכאון של לאחר לידה מסייע באיבחון, זיהוי העיתוי של ההפרעה , מדידת שיעור ועוצמת התופעה של מחשבות אובדניות או פוגעניות , לבחון אם הסקר מאפשר אבחנה ראשונית ושניונית לפי ה-DSM-IV ובהתאם לכך גם את מתן הטיפול המתאים.

לצורך כך,  החוקרים בדקו סדרת של נשים שילדו לאחרונה בבית חולים לימודי בסביבה עירונית.  במהלך תקופת האשפוז שלאחר הלידה, לנשים הוצע לעבור בדיקות סקר ואבחון כארבעה עד שישה שבועות לאחר הלידה באמצעות הטלפון. אלו שנמצאו כסובלות מדכאון הוזמנו לעבור סקירה פסיכיאטרית בבתיהן.  יעד המחקר העיקרי היה ממצא חיובי בבדיקות הסקירה לפי סקאלת דכאון לאחר לידה (EPDS) בציון של 10 או יותר. הנשים נשאלו  האם המחשבה על פגיעה עצמית עברה בראשן, כשהתשובות האפשריות היו- כן, לעתים קרובות, לפעמים, כמעט אף פעם, מעולם לא (סעיף 10 ב-EDPS). נשים שנמצאו כסובלות מדכאון עברו הערכה באמצעות ראיון מובנה קלינית של DSM-IV עבור  אבחון ראשוני או שניוני לפי  Axis I. 


בסך הכל עברו את בדיקת הסקר כ-10,000 אמהות טריות, כשממצאים חיוביים לדכאון נמצאו בכ-14% מהן (1396 נשים). כמחצית מהנשים האלה (826 נשים) השלימו את ביקורי הבית ו-147 (כ-10%) מהן עברו ראיון אבחון טלפוני.  הנשים שסקירת הדכאון מצאה אותן כסובלות מדכאון היו בדרך כלל צעירות יותר, רבות מהן היו ממוצא אפרו אמריקאי, בעלות ביטוח ציבורי ופחות משכילות וכן אמהות חד הוריות. 

כ-40% מהמקרים החלו לאחר הלידה, ו-כ-33% בזמן ההריון. מעט יותר מרבע מהמקרים החלו עוד לפני ההריון. בקבוצה שנבחנה, כ-19% חוו מחשבות פוגעניות עצמיות ומבין אלו, הנשים שחשו רצון לפגיעה עצמית בעוצמה גבוהה היו בעלות ציון של 10 או יותר במדד EPDS. 

האבחון הראשוני השכיח ביותר היה הפרעת דכאון חד קוטבית, בקרוב ל-70% מהמקרים.  כמעט שני שליש מאלו שסבלו מהפרעה זו  סבלו מהפרעות חרדה במקביל. מלבד זאת, מצאו החוקרים כי כ-22% סבלו מהפרעה דו קוטבית.

החוקרים מסכמים כי האבחנה השכיחה ביותר בנשים שסבלו מדיכאון שהתגלה באמצעות בדיקת הסקר היה הפרעת דכאון חריפה, עם הפרעת חרדה במקביל. בנוסף, הם מציינים שדרושה אסטרטגיה שתאפשר אבחנה מבדלת בין נשים הסובלות מהפרעה בי פולארית והפרעה חד פולארית.

JAMA Psychiatry. 2013;():1-9. doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.87

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה