Bleeding

הערת עורך מדור קרדיולוגיה פרופ’ שכטר לכתבה: שיעור סיבוכים גבוה יותר במטופלים שהועברו מוורפרין לדביגטרן

הערות העורך הן בהתייחס לדיווח זה שפורסם לאחרונה באתר לפיו מטופלים ב-real life שהועברו מוורפרין לדביגטרן סבלו מיותר אירועים חריגים מאשר בתקופה הקודמת שבה עדיין טופלו בוורפרין:

  • יש לזכור שמדובר בסקירה של אירועים כשלא מדובר במחקר כפול סמיות אלא ידעו בדיוק מה החולה מקבל. יש לזה חשיבות רבה, למרות האקטואליה שבדבר, משום שבמחקרים שהיו מבוקרים היטב ( RELY  במקרה של דביגטראו- פראדקסה, או ב ROCKET AF עם ריברוקסבאן, קסרלטו) נמצאו שני התכשירים החדשים, ריברוקסבאן ודביגטראן, בטוחים יותר מקומדין לגבי דימומים עיקריים כולל כאלה שגורמים לאירוע מוחי מדמם. 
  • נכון  שהיו יותר דימומים במערכת העיכול ודימומים שהצריכו מנות דם אולם לא היו אלה דימומים קריטיים שגורמים למוות.  על כן כל סקירת חולים (מה שנקרא בלשון פשוטה “מניסיוני”) מחייב בחינה קפדנית לגבי טיב המעקב, כיצד התבצע, מי היו החולים, אילו תרופות נטלו וכד’.  אני משוכנע עם זאת שבקהיליה הרפואית יצטבר בשנים הקרובות ידע טוב יותר לגבי סיכוני הדמם כפי שנצפה שתכשירים אלה.

    2.יש להערך היטב בחדרי המיון ובמרכזים רפואיים, כולל בקופות החולים, עם פרוטוקולים טיפוליים לתכשירים החדשים. יש לערוך הסברה מתאימה לצוותים הרפואיים לגבי טיב התכשירים החדשים, הבדל בינם לבין הקומדין ומה הדרכים לטיפול בסיבוכים, שכן עד עצם היום הזה אין כל “תרופת פלא” לסתור מייד את פעולתם. התרגלנו בקומדין שאם יש מינון יתר ניתן לסתור ביעילות יחסית את הפעולה תוך הגנה על החולה. בתכשירים האנטיקואגולנטים החדשים אין כל תרופה לסתור מייד את תופעות הלוואי ויש להערך לכך מבעו מועד. על כן אני ממליץ לקוראים לעיין בדף הבית של אוניברסיטת יוטה, השירות של טרומבוזיס שבו ניתן למצוא פירוט לגבי טיב התכשירים החדשים, פרוטוקולים טיפוליים, הבדל בין התכשירים, מצגות על התכשירים וכד’. אני מקווה שמרכזים רפואיים בישראל יאמצו גישה זו ונראה בקרוב אתרים כאלה גם במרכזים הרפואיים בארץ. http://healthcare.utah.edu/thrombosis/noac.html  זה דף הבית של שירות התרומבוזיס של אוניברסיטת יוטה.  http://healthcare.utah.edu/thrombosis/noac_4.12/NOAC_Medication.Use.Guideline.pdf  פרוטוקול של אוניברסיטת יוטה לטיפול עם התכשירים האנטיקואגולנטים החדישים וטיפול בתופעות הלוואי. http://healthcare.utah.edu/thrombosis/noac_4.12/NOAC_Medication.Use.Guideline.pdf  הצעה של פרוטוקולים לטיפול בתופעות הלוואי של התכשירים החדשים.

           3. מומלץ לעיון מאמר מעולה בנושא ההבדל בתכשירים האנטיקואגולנטים החדשים, תופעות לוואי וטיפולים:  נא ראו מאמר מהעיתון BLOOD מהשנה 

    Blood. 2012 Mar 29;119(13):3016-23. Epub 2012 Feb 1.

    How I treat with anticoagulants in 2012: new and old anticoagulants, and when and how to switch.  Schulman S, Crowther MA.

    לסיכום: הערכות נכונה ומתאימה לתכשירים החדישים, הגברת המודעות והידע של הרופאים בתכשירים החדשים ונתינתם לחולים המתאימים יעזרו במניעת תופעות הלוואי הלא רצויות. יש לזכור שלא ירחק היום ונראה יותר ויותר בישראל חולים שנוטלים תכשירים אלה בשל לחץ רב מהחולים עצמם ומהחברות המסחריות המפיצות את התכשירים.

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה