Bleeding

יתרונות וחסרונות משלב אספירין עם ברילינטה (N Engl J Med)

מתן משולב של אספירין עם ברילינטה (Ticagrelor) עדיף על מתן אספירין בלבד להפחתת הסיכון לאירוע מוחי חוזר, התקף איסכמי חוזר ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. עם זאת, מהנתונים עולה עוד כי אירוע דמם היו נפוצים יותר עם הטיפול המשולב, בהשוואה לטיפול באספירין בלבד.

במסגרת המחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, כפל-סמיות, נכללו 11,016 חולים מ-414 אתרים ב-28 מדינות. כל החולים אובחנו עם אירוע איסכמי בדרגה קלה-עד-בינונית, שאינו על-רקע תסחיף לבבי (גיל ממוצע של 65 שנים, 39% נשים). המשתתפים במחקר חולקו באקראי לטיפול בברילינטה עם אספירין (5,523 חולים) או לאספירין בלבד (5,493 חולים) למשך 30 ימים. מבין אלו, 91% חולים אובחנו עם אירוע מוחי, 9% אובחנו עם התקף איסכמי חולף. התוצא העיקרי כלל משלב של אירוע מוחי או תמותה במהלך 30 ימי מעקב.

מהנתונים עולה כי בקבוצת הטיפול המשולב תועד שיעור נמוך יותר של אירוע מוחי או תמותה בתוך 30 ימים, בהשוואה לאלו שטופלו באספירין בלבד (5.5% לעומת 6.6%; יחס סיכון של 0.83, p=0.02).

היארעות אירועים מוחיים איסכמיים מאוחר יותר הייתה נמוכה באופן דומה בקבוצת הטיפול המשולב ובקבוצת הטיפול באספירין בלבד (5.0% לעומת 6.3%; יחס סיכון של 0.79, p=0.004). מנגד, לא תועדו הבדלים בהיארעות מוגבלות (23.8% לעומת 24.1%, בהתאמה).

החוקרים מדווחים על הבדלים משמעותיים בשיעור אירועי דמם חמור בין הקבוצות, כאשר שיעור המקרים היה גבוה פי 4 בקבוצת הטיפול באספירין וברילינטה, בהשוואה לטיפול באספירין בלבד (0.5% לעומת 0.15%; יחס סיכון של 3.99, p=0.001). יתרה מזאת, שיעור גבוה יותר של חולים בקבוצת הטיפול המשולב אובחנו עם משלב של דימום תוך-גולגולתי או דימום פטאלי, בהשוואה לשיעור החולים בקבוצת הטיפול באספירין בלבד (0.4% לעומת 0.1%). אירועי דמם פטאלי תועדו ב-0.2% מהחולים בקבוצת הטיפול באספירין בברילינטה, בהשוואה ל-0.1% מהמטופלים באספירין בלבד.

שיעור גבוה יותר של חולים שנטלו את הטיפול המשולב הפסיקו לצמיתות את הטיפול בשל דימום, בהשוואה לשיעור החולים שטופלו באספירין בלבד (2.8% לעומת 0.6%).

מהנתונים עולה כי עם משלב משלב ברילינטה ואספירין, בהשוואה לאספירין בלבד, המספר הנדרש לטיפול למניעת מקרה אחד של אירוע מוחי או תמותה הוא 92 חולים, לעומת מספר נדרש לנזק של 263 חולים להופעת דימום חמור אחד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי משלב ברילינטה ואספירין הפחית את הסיכון לאירוע מוחי או תמותה, בהשוואה לטיפול באספירין בלבד, בחולים שהתייצגו עם אירוע מוחי חד או התקף איסכמי חולף. למרות שהמשלב הוביל לעליה בסיכון לדימום מג’ורי, עליה זו הייתה קטנה ולא גברה על התועלת של הטיפול המשולב.

N Engl J Med 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה