Bleeding

יתרונות דיאטה ים-תיכונית מן הצומח כנגד מחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol.)

דיאטה ים תיכונית מן הצמח (Pesco-Mediterranean) הכולל קטניות, אגוזים, דגנים מלאים, שמן זית כתית מעולה, כמות מתונה של מוצרי חלב ודגים ו/או מאכלי ים, בשילוב עם צום לסירוגין, עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך עולה מסקירה שפורסמה בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

החוקרים מציגים את עקרונות הגישה המומלצת ומסבירים כי דיאטה זו, בשילוב עם צום לסירוגין, עשויה להיות הגישה התזונתית האידיאלית להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

מגוון מחקרים אפידמיולוגים ומחקרים אקראיים תמכו בקשר בין דיאטה ים-תיכונית מסורתית ובין הסיכון המופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית, מחלת לב כלילית, תסמונת מטבולית, מחלות נוירו-דגנרטיביות וסיבוכים אחרים. בהמשך, דיאטה ים תיכונית זכתה לתמיכת מספר קווים מנחים.

דיאטה עתירה מזון מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם; עם זאת, לעיתים קשה להקפיד על דיאטה זו לאורך זמן. מצד שני, הדיאטה האמריקאית הסטנדרטית עתירה בשר אדום, בעיקר בשר מעובד מבעלי חיים שגודלו בתנאים לא-אנושיים, ניזונו מאוכל לא-טבעי ולעיתים קרובות טופלו בהורמונים ואנטיביוטיקה. שילוב צריכה רבה של בשר אדום, סוכר ומזון מעובד תורם לסיבוכים הרפואיים.

שמן זית כתית מעולה כולל מספר פוליפ נולים פעילים ביולוגית, ולטיב שמן זית חשיבות רבה. הכותבים ממליצים על כמות נדיבה בשמן זית כתית מעולה ברוטב לסלט, ירקות, פסטה, אורז, דגים, רטבים וכדומה.

עוד נבחנה החשיבות של אגוזים, כאשר מדובר במוצרי מזון עתירי שומן לא-רווי, סיבים, חלבונים, פוליפ נולים, פיטוסטרולים, טוקופרולים ומינראלים ללא-נתרן, אשר הדגימה השפעה מגנה מפני מחלות לב וכלי דם. דגנים מלאים וקטניות מהווים גם כן מרכיב חשוב בדיאטה ים-תיכונית קלאסית.

מוצרי חלב וביצים מכילים חומרי תזונה חשובים, כולל חלבונים, מינראלים שאינם-נתרן, פרוביוטיקה וויטמין D. עם זאת, אין מוסכמה באשר לחשיבות אלו בכל הנוגע לסיכון למחלות לב וכלי דם. אעפ”י כן, מוצרי מזון אלו מותרים בדיאטה המומלצת, בפרט יוגורט דל-שומן וגבינות רכות. עוד ניתן לצרוך ביצים, מקור עתיר חומרי תזונה, אך על-בסיס מוגבל.

דגים ומאכלי ים אחרים מכילים מגוון רחב של ויטמינים, מינראלים וחומרי תזונה אחרים, חלקם אינם זמינים בדיאטה צמחונית או טבעונית.

במקרים של אכילה מוגבלת-זמן, שהינה אחת הצורות של צום לסירוגין, מותר לאכול בשעות מסוימות במהלך היום, לרוב 6-12 שעות כל יום. כאשר הדבר נעשה באופן קבוע, סוג תזונה זה הוכח כמפחית רקמת שומן תוך-בטני ומפחית ייצור רדיקאלים חופשיים. בנוסף, דפוס תזונה זה מוביל לתגובה תאית בולטת, העשויה להפחית את הסיכון לדלקת סיסטמית, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, ממאירות ומחלות נוירו-דגנרטיביות. עם זאת, החוקרים מזהירים כי העדויות בנושא עדיין מוקדמות.

לסיכום, הכותבים מסבירים כי הממצאים בספרות הרפואית תומכים בחשיבות המזון כמקור למרפא.

J Am Coll Cardiol. Published online September 14, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה