Bleeding

חיסון או זיהום אימהי בנגיף הקורונה והסיכון להדבקה בנגיף בתינוקות (מתוך CIDRAP)

שני מחקרים מישראל הוכיחו כי נוגדנים כנגד נגיף הקורונה עוברים בצורה משמעותית מאימהות לתינוקות דרך חלב אם לאורך שישה שבועות לאחר חיסון כנגד הנגיף ולא תועדו מקרים של הדבקה בנגיף קורונה של תינוקות שינקו מאימהות חיוביות לזיהום.

המחקר הראשון, אשר נערך בראשות ד”ר סיוון פרל מהמרכז הרפואי שמיר בצריפין, אשר תוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA, כלל 504 דגימות חלב אם של ממדגם של 84 נשים שעבדו כצוות רפואי ובחרו להתחסן כנגד נגיף הקורונה לאור הסיכון התעסוקתי שלהן להדבקה בזיהום.

כל המשתתפות קיבלו שתי מנות חיסון של חברת פייזר כנגד נגיף הקורונה, במרווח של 21 ימים בין המנות. הנשים סיפקו דגימות חלב אם לפני קבלת החיסון ולאחר מכן פעם בשבוע למשך שישה שבועות, החל משבועיים לאחר מנת החיסון הראשונה. כמו כן, המשתתפות השלימו שאלונים שבועיים.

הרמות הממוצעת של נוגדנים מסוג IgA כנגד נגיף הקורונה עלו במהירות בחלב האם והיו מוגברות משמעותית שבועיים לאחר מנת החיסון הראשונה. באותה נקודת זמן, 61.8% מהדגימות היו חיוביות נוגדנים, עם עליה בשיעור זה ל-86.1% לאחר 4 שבועות. ריכוז הנוגדנים הממוצע נותר גבוה לאורך יתר המעקב, כאשר 65.7% מהדגימות היו חיוביות לנוגדים לאחר שישה שבועות.

רמות נוגדני IgG כנגד נגיף הקורונה נותרו נמוכות לאורך 3 השבועות הראשונים לאחר השלמת שתי מנות החיסון, עם עליה ל-91.7% לאחר 4 שבועות ועליה ל-97% לאחר 5-6 שבועות. לא תועדו אירועים חריגים חמורים באם או בתינוק לאורך תקופת המחקר.

ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהדגימו רמות גבוהות של נוגדנים כנגד הנגיף בחלב אם, רמז לכך שהנקה עשויה לסייע להגן על התינוקות מפני הזיהום הנגיפי.

המחקר מעיד על הפרשה משמעותית בחלב אם של נוגדני IgA ו-IgG ספציפיים כנגד נגיף הקורונה לאורך שישה שבועות לאחר החיסון. הפרשת IgA תוארה כבר שבועיים לאחר החיסון ולאחר ארבעה שבועות נרשמה עליה משמעותית ברמות נוגדני IgG (שבוע לאחר מנת החיסון השנייה).

במחקר השני, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Pediatrics, ד”ר נעה אופק-שלומאי ושות’ מבית החולים הדסה בירושלים מצאו כי כל 33 התינוקות לנשים עם זיהום בנגיף הקורונה בלידה ב-11 בתי חולים בישראל נמצאו שליליים לנגיף הקורונה. עוד מדווחים החוקרים כי 22 תינוקות במחקר לא נבדקו לנגיף הקורונה, אך לא הציגו תסמינים של הזיהום הנגיפי ולא נדרשו לאשפוז בך 2-3 שבועות לאחר שחרורם. תינוק אחד הלך לעולמו מסיבה שאינה קשורה לזיהום בנגיף הקורונה.

החוקרים מסבירים כי כ-95% מהאימהות הופרדו מהתינוקות שלהן בלידה למשך 2-3 ימים, בעקבות אבחנתן כחולות מאומתות לפני הלידה. התינוקות השלימו בדיקות לנוכחות הזיהום בתוך 48 שעות ושוב לאחר שבועיים מהלידה. בשלושה מקרים, האימהות והתינוקות היו במגע עור-לעור לפני שתוצאת הבדיקה של האם חזרה חיובית.

במרבית הנשים תועדו תסמינים קלים, אם בכלל, של הזיהום הנגיפי. בשתי נשים אובחנה דלקת ריאות ואחת מהן הונשמה לצורך ניתוח קיסרי ונותרה תחת הנשמה לא-פולשנית למשך מספר ימים.

החוקרים מדווחים כי 89% מהתינוקות עזבו את בית החולים לאחר שהאימהות שלהן קיבלו מידע אודות אמצעי זהירות מפני זיהום בנגיף הקורונה. שישה תינוקות שוחררו לבית ללא אדם נוסף חיובי לזיהום בנגיף הקורונה והופרדו מהאימהות שלהן.

מבין 55 תינוקות, 74.5% ניזונו מחלב אם מרגע ההפרדה בלידה ועד לשחרור מבית החולים, 85% ניזונו מחלב אם בלבד בביתם ושניים לא ינקו.

ממצאי המחקר מעידים על פרוגנוזה מצוינת בתינוקות שנולדו לאימהות חיוביות לנגיף הקורונה.

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות של תיקון בקע מפשעתי לפני שחרור מיחידת טיפול […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • האם לרמות ויטמין D השפעה על תוצאות טיפולי פוריות בנשים צעירות? (Arch Gynecol Obstet)

    האם לרמות ויטמין D השפעה על תוצאות טיפולי פוריות בנשים צעירות? (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי בנשים עם חסר ויטמין D מספר ביציות באיסוף קטן יותר לעומת נשים ללא חסר ויטמין D ושכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריונית, רמז להשפעה אפשרית של חסר ויטמין D על הריונות לאחר טיפולי פוריות ותוצאות פרינטאליות בנשים ללא תסמונת שחלות פוליציסטיות עם […]

  • חשיפה תוך-רחמית לאופיואידים עלולה לפגוע בגדילת העובר (Acta Paediatr)

    חשיפה תוך-רחמית לאופיואידים עלולה לפגוע בגדילת העובר (Acta Paediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Paediatrica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית לטיפול אחזקה אימהי באופיואידים עלולה לפגוע בגדילת העובר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות ההשפעה של טיפול אחזקה אימהי באופיואידים על ילדים. הם השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת הגדילה של העובר והמצב הבריאותי לאחר חשיפה תוך-רחמית […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • ההשפעה של פעילות טרשת נפוצה אצל האם על התוצאות ביילודים (Mult Scler Relat Disord)

    ההשפעה של פעילות טרשת נפוצה אצל האם על התוצאות ביילודים (Mult Scler Relat Disord)

    במאמר שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis and Related Disorders מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם טרשת נפוצה עם פעילות מחלה במהלך ההיריון לא תועד סיכון מוגבר משמעותית לסיבוכים ביילוד, בהשוואה לנשים עם טרשת נפוצה ללא מחלה פעילה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טרשת נפוצה אצל האם נקשרה עם סיכון מוגבר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.