Bleeding

תסמונת מטבולית והפרעות פוריות (J Clin Endocrinol Metab)


במאמר סקירה שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism מתמקדים מומחים בקשר בין תסמונת מטבולית ובין הפרעות פוריות בנשים.

השמנה, אחד ממרכיבי התסמונת המטבולית, עלולה להיות מלווה בירידה בפוריות ומדד מסת גוף גבוה מלווה בתוצאות פוריות פחות טובות. השמנה קשורה לעיתים קרובות עם אי-סבילות לסוכר, תנגודת לאינסולין, דיסליפידמיה ויתר לחץ דם.  צבר גורמי סיכון אלו מוכר כתסמונת מטבולית.

חלק גדול מההפרעות בחולים עם תסמונת מטבולית חופפות עם אלו של תסמונת שחלות פוליציסטיות וההשערה היא כי לשני המצבים פתוגנזה משותפת, דהיינו, רמות אינסולין גבוהו תבדם ואי-סבילות לסוכר. קשר בין תסמונת שחלות פוליציסטיות ובין תסמונת מטבולית תועד במספר מחקרים קודמים, כאשר שיעורי הימצאות תסמונת מטבולית בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות נעים בין 33% ועד 46% מהנשים.

מעבר להשפעה השלילית של השמנה ותנגודת לאינסולין על פוריות נשים, הפרעות מטבוליות עשויות להשפיע באופן ישיר או עקיף על פוריות של נשים עקב השפעה על ציר היפופיזה-היפותלמוס או על התפקוד השחלתי. בפרט, הן סוכרת מסוג 1 והן סוכרת מסוג 2 נקשרו עם השפעות לא-רצויות על מערכת הפוריות בנשים.

בנשים עם סוכרת ואמנוריאה ראשונית או שניונית ניתן לזהות רמות נמוכות של אסטרדיול, Luteinizing Hormone (LH) ו-Follicle Stimulating Hormone (FSH), אשר נקשרו עם העדר הפרשה שיירית של אינסולין ואיזון מטבולי גרוע. יתרה מזאת, ההשפעה הרעילה של רמות סוכר גבוהות (רעילות סוכר) באופן כרוני על תאי עצב בהיפותלמוס עשויה להיות אחראית להפרשת LH ירודה בתגובה לגירוי ע”י Gonadotropin-Releasing Hormone (GnRH).

J Clin Endocrinol Metab 105: e2695e2709, 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה